Čo je zmyslom reformy volebného systému

Primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: Matúš Zajac Primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: Matúš Zajac

Zmyslom každej dobrej reformy je vytvárať synergický efekt, pokiaľ ide o volebný systém, nemienime ako Únia miest Slovenska iba nečinne čakať.

V posledných týždňoch sa opäť rozvírila diskusia o zmenách volebného systému. Koniec koncov je to téma, ktorá je súčasťou nášho dokumentu “Dozrel čas na zmeny”, ktorý primátori a primátorky schválili na januárovom sneme v roku 2020. V tomto dokumente, ktorý majú všetky politické strany vládnej koalície k dispozícií už dva roky, predkladáme do diskusie jasnú predstavu o zmene spravovania štátu a posilnení vplyvu občanov na rozhodovanie o ich budúcnosti vrátane zmeny volebného systému.

Na rozdiel od iniciátorov si však myslíme, že táto zmena sama o sebe nestačí. Sme presvedčení, že má byť súčasťou zmien aj v oblasti úpravy rozdelenia kompetencií, zmeny v územnosprávnom usporiadaní, zmeny financovania územnej samosprávy a novej regionálnej politiky. Dá sa povedať, že ide o štyri kľúčové reformy v jednej s názvom Reforma verejnej správy. Ich zmyslom je, aby vytvárali synergický a zmysluplný efekt.

Žiaľ, je evidentné, že súčasná vládna koalícia má z takejto reformy strach a nechce ju aj preto, že im “nevonia” návrh presunúť viac kompetencií a hlavne financií bližšie k ľuďom, teda do miest a obcí. Aj keď je to súčasťou programového vyhlásenia vlády. 

Na druhej strane nám iniciatíva na zmenu volebného systému krásne ukázala, že centristická SaS a ľavicovo-liberálne Progresívne Slovensko chcú silné centrálne riadenie, ktoré je závislé na sile predsedu, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri zostavovaní jednej 150-člennej volebnej listiny. Túto stratégiu, prečo to nepripomenúť, vymyslel Mečiar a náramne vyhovuje aj Ficovi. 

Na rozdiel od Richarda Sulíka a Ireny Bihariovej si myslíme, že nie je najdôležitejšie to, akú má Národná rada SR pôsobnosť, ale to, aké prijíma rozhodnutia. A je viac ako evidentné, že súčasná regionálna nevyváženosť a slabý vplyv prednostných hlasov majú za následok rozhodnutia, ktoré spôsobujú negatívne vplyvy na jednotlivé regióny a dokonca neprimeraným spôsobom zasahujú do pôsobnosti regionálnej a miestnej samosprávy. Výsledkom mnohých rozhodnutí NR SR je úpadok regiónov a ich vyľudňovanie, ničenie vnútorného potenciálu miest a obcí. Tieto centralistické maniere takzvaných “veľkých” politikov, pri ktorých im pomáha aj súčasný volebný systém, ohrozuje budúcnosť Slovenska.

Návrh Petra Spáča, ktorý si osvojila Únia miest Slovenska, spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak iba pre účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany. Vo všetkých ďalších ohľadoch už systém pracuje s viacerými obvodmi, čo znamená, že politické strany by tu na rozdiel od dneška zostavovali niekoľko kandidátnych listín, nie iba jedinú.

Súčasný volebný systém pracuje v dvoch krokoch. V prvom spočíta hlasy a pridelí mandáty stranám, v druhom vyhodnotí výsledky prednostného hlasovania a stanoví, ktorí kandidáti sa stanú poslancami. Náš návrh zmeny do tejto štruktúry vkladá potrebný medzikrok v podobe rozdelenia mandátov do jednotlivých regiónov. Výsledkom je vysoká proporcionalita, garancia zastúpenia regiónov, zachovanie jednoduchosti, nízka nákladnosť a posilnený vplyv voličov na personálne zloženie Národnej rady Slovenskej republiky. A čo je podstatné, daná zmena nevyžaduje od voličov žiadne náklady na učenie sa novému systému, pretože podoba hlasovania zostane rovnaká.

Návrh zachováva silne férový pomerný volebný systém a vďaka prednostnému hlasovaniu (a menšiemu počtu mandátov za každú stranu v jednotlivých regiónoch) obmedzuje možnosť, aby sa do parlamentu dostávali “neviditeľní” kandidáti skrytí medzi ostatnými nominantmi na straníckej listine.

Primátori a primátorky 61 slovenských miest združení v Únii miest Slovenska sú už od januára 2020 pripravení na diskusiu o tejto téme, a preto je dôležité, ako sa k návrhu na zmenu volebného systému postavia hnutia Sme rodina, OĽaNO a strana Za ľudí, ale jasný postoj by sme očakávali aj od opozície.

A nemienime len čakať. V prípade, že aj ostatní budú zdieľať odmietavý názor SaS a PS, podporíme celoštátnu petíciu, aby mali občania možnosť vyjadriť svoj názor.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články