Slovensko si v miere korupcie polepšilo, hlási rekordný výsledok. Maďarsko v rebríčku naďalej padá

Eurové bankovky. Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA Eurové bankovky. Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Slovensko v celosvetovom rebríčku vnímania korupcie dosiahlo najlepší výsledok od roku 2012. Napriek tomu korupcia zostáva v krajine stále vážnym problémom a väčšina štátov EÚ je na tom lepšie. Na chvoste Únie je Rumunsko, Maďarsko a Bulharsko.

V jednom najškodlivejších neduhov Slovensko zaznamenalo posun vpred. V indexe vnímania korupcie Transparency International (TI) si polepšilo o tri body.

Nielen to, v každoročnom rebríčku taký dobrý výsledok ešte nezaznamenalo. Kým v roku 2012 malo Slovensko v indexe skóre 46 bodov, vlani dosiahlo úroveň až 53 bodov. Čím vyššie skóre, tým lepšie sa štát vysporiadava s korupciou.

Vývoj indexu vnímania korupcie na Slovensku. Zdroj: Transparency International

Môžeme sa tešiť, že Slovensko je v hornej tretine štátov. Druhou stranou mince je, že v EÚ je šieste najhoršie. Za ním sa umiestnilo len Grécko, Chorvátsko, Rumunsko, Maďarsko a Bulharsko.

Spomedzi štátov V4 je teda Slovensko na tretej priečke. Kým Poľsko a Česko sú na tom porovnateľne (56 a 54 bodov) a držia si stabilné priečky, Maďarsko má dlhodobo negatívny trend. V rebríčku ostatných desať rokov klesá a potvrdilo sa to aj v tohtoročnom hodnotení.

Vývoj indexu vnímania korupcie v Maďarsku. Zdroj: Transparency International

Na čele dlhodobo dominujú severské štáty, Nový Zéland a Švajčiarsko. Vysoké priečky pravidelne obsadzujú aj Holandsko, Luxembursko a Nemecko.

Na spodku rebríčka sú spravidla africké, zlyhávajúce a vojnou postihnuté štáty. V roku 2021 obsadili posledné tri miesta Južný Sudán, Sýria a Somálsko.

TI každoročne zverejňuje Index vnímania korupcie (CPI), do ktorého je zahrnutých 180 štátov a území. Používa stupnicu od nuly po 100 bodov, kde nula znamená vysokú úroveň korupcie. TI sa podľa svojich vyjadrení spolieha na 13 nezávislých zdrojov informácií, z ktorých index zostavuje.


Ďalšie články