Obvykle slnečné Grécko zasiahla masívna snehová kalamita. Pod Akropolou bojujú s tonami snehu bagre, pomáha im armáda

Husté sneženie v Grécku Žena s palicami kráča okolo starovekej Akropoly po zasneženej ulici v Aténach v utorok 25. januára 2022. Foto: TASR/AP

Obľúbený štát slovenských dovolenkárov zasiahlo silné sneženie. Skolabovala doprava, dodávky elektriny a ľuďom sa odporúča nevychádzať z domu. Do ulíc musela nastúpiť armáda a pod bežne slnkom zaliatou Akropolou bojovali s masami snehu bagre.

More, slnko a relax na dovolenke napadne väčšine Slovákov pri pomyslení na Grécko, ktoré je čoraz populárnejšou destináciou nielen v lete. Momentálne by ste starobylé Atény či ostrovné letoviská nespoznali. Grécko zasiahla snehová kalamita, aká je bežná v našich zemepisných šírkach.

Grécko vrátane mnohých ostrovov v Egejskom mori zasiahli po príchode studeného frontu mínusové teploty a silné sneženie. Úrady poslali v pondelok ráno výstrahy na mobilné telefóny obyvateľov v širšom okolí hlavného mesta Atén.

V najbližších hodinách nasledovalo silné sneženie, ktoré spôsobilo dopravný chaos. Tisíce ľudí uviazli vo svojich autách na aténskej diaľnici. Záchranné tímy vrátane armády pracovali celú noc na ich evakuácii.

Do skorého utorka evakuovali viac ako 3 500 ľudí, niektorí opustili svoje autá pešo, ale približne 1 200 áut uviazlo na Attiki Odos, najväčšom obchvate hlavného mesta.

„Mali sme veľmi ťažkú ​​noc a na Attiki Odos prebieha nadľudská evakuácia,“ povedal hovorca vlády Giannis Oikonomou pre grécku televíziu. „Stále sme vo veľmi ťažkej fáze, keďže predpovede naznačujú, že čoskoro budeme opäť čeliť ťažkostiam s počasím,“ dodal.

Teploty v noci z pondelka na utorok klesali, vojaci preto rozdávali vodičom jedlo, vodu a prikrývky. Niektorí uviazli vo svojich autách viac ako desať hodín. Úrady vyhlásili utorok za štátny sviatok, pričom zatvorili verejné úrady a súkromné ​​podniky okrem supermarketov, lekární a čerpacích staníc v širšom okolí Atén a na niektorých ostrovoch.

Bývalý eurokomisár Christos Stylianidis sa zo svojej funkcie ministra pre klimatickú krízu a civilnú ochranu ospravedlnil gréckym občanom za zlyhanie vlády pri ich ochrane, informuje portál Euractiv.

V niektorých častiach Atén vypadol elektrický prúd. Prevádzkovateľ siete uviedol, že posádky pracujú na obnove elektriny, ale nie je známe, kedy sa tak udeje. Snehová búrka s názvom Elpida by mala podľa predpovedí trvať až do stredy. Na severe Grécka sú snehové prehánky bežné, avšak v Aténach nie.

Nevychádzajte z domu, varujú úrady

Aj ostrovy v Egejskom mori patria medzi sedem regiónov, kde v utorok ráno nadobudli účinnosť núdzové opatrenia vrátane odstávky všetkých škôl, podnikov a neesenciálnych obchodov. Supermarkety sú otvorené, ale zatvárať sa budú skôr, a to o 18:00, informuje denník Kathimerini.

Úrady medzitým odporúčajú obyvateľom a návštevníkom, aby obmedzili vychádzky z domu len na najnevyhnutnejšie prípady. Vláda vyhlásila plošne deň voľna pre všetkých okrem pracovníkov kritickej infraštruktúry.

Hustá snehová perina pokryla Dodekanézske ostrovy aj Rodos, kde musela polícia brániť miestnym obyvateľom, aby si išli zimné zážitky hľadať do hôr. Na obľúbenom ostrove Kréta sú v pohotovosti posádky, ktoré udržiavajú priechodnosť ulíc, hoci na desiatkach ciest sa už zastavila premávka. Očakávajú tam ešte výdatné sneženie.

Veľké problémy majú aj v Turecku. V Istanbule od víkendu husto sneží a od pondelka je mimo prevádzky tamojšie medzinárodné letisko.


Ďalšie články