Musíme si pomáhať: Príbeh malej bojovníčky, ktorej pomohli lekári z Brazílie

20201020_131628 Katka Hudáková. Foto: archív rodiny Hudákovcov

Katka Hudáková má dva roky a trpí vážnym vrodeným ochorením spina bifida, na Slovensku známa ako rázštep chrbtice. Napriek tomu, že ju nohy zatiaľ nepočúvajú, je veľmi chytrým dievčatkom, ktoré robí svojim rodičom radosť. Prinášame ich príbeh.

S manželmi Hudákovcami som sa rozprávala skoro presne v deň, keď im pred tromi rokmi oznámili, že ich dcéra nebude zdravá. Pre mladú začínajúcu rodinu to bola veľká rana. Katka bola vtedy v 24. týždni tehotenstva. „Bol to pre nás jeden z najhorších dní. Dozvedieť sa takú správu nechce žiaden rodič, dalo nám zabrať, aby sme to nejako vstrebali,“ spomína si na situáciu spred troch rokov Katarína Hudáková.

Ešte pred Vianocami Katka absolvovala u svojho gynekológa triple test, ktorý ukázal, že je pozitívny na NTD, teda defekty neurálnej trubice. Odtiaľ ju poslali k špecialistovi. Vtedy si Katka veľa čítala a niektoré mamičky vraveli, že tie triple testy nie sú dôveryhodné a veľakrát ukazujú zlé hodnoty a ony by už na ďalšie vyšetrenia nešli. Katka dúfala, že budú mať pravdu, ale na ďalšie testy išla. Chcela mať istotu.

Pre zdravie dieťa urobí všetko

Ďalšie vyšetrenia potvrdili, čo nechceli počuť. Ich dcére diagnostikovali veľmi vážne vrodené ochorenie, rázštep chrbtice. Zároveň mala mať vyvinutú len jednu obličku. Pani Katke vtedy odporučili operáciu, ktorá sa robila až v Brazílii. Nebolo o čom pochybovať, mladí manželia sa vydali na cestu, nikoho tam nepoznali. „Nevedeli sme ich jazyk, no mali sme pred sebou len jeden cieľ a to bolo naše dieťa, pre ktoré by sme spravili všetko,“ hovorí Katarína.

Podobné operácie sa robia aj vo Švajčiarsku, no s tým rozdielom, že sa chirurgicky otvorí brucho a maternica. V Brazílii je operácia bezpečnejšia pre dieťa a aj pre matku, preto sa rozhodli ísť tam. Deti, ktoré majú rázštep chrbtice, majú neuzavreté stavce a mozog sa vôbec nevyvíja ako iným zdravým deťom. „Mozog bol ako keby rozliaty a po tej operácii by sa mal začať sťahovať, čo sa aj stalo. Naša dcéra, ak by sme neabsolvovali túto operáciu, mohla byť mentálne znevýhodnená, dokonca mohla zomrieť.“ 

Po desiatich dňoch ich z nemocnice prepustili a Katka s manželom sa vrátili na Slovensko. Žijú spolu v Bardejove. Tamojšia nemocnica nebola pripravená na taký predčasný pôrod, rodili v Košiciach. Mali šťastie, pretože tesne pred pôrodom bola Katka hospitalizovaná a na vizite jej povedali, že keď jej večer nič nebude, tak ju prepustia domov.

Večer však začala Katka rodiť, primár povedal, že ak by šli domov, tak cestu z Bardejova do Košíc by nemusela prežiť Katka alebo jej dcéra.

Nemocnica ako druhý domov

Dcérke dali meno po mame, narodila sa v 33. týždni. Bola veľmi maličká, mala iba 40 centimetrov a vážila 1 840 gramov. Po narodení išla hneď do inkubátora, nemocnica je im odvtedy ako druhý domov.

S rázštepom chrbtice veľakrát súvisí aj ďalšie ochorenie, a to hydrocefalus [hromadenie nadmerného množstva mozgovomiešneho moku v dutinách mozgu, pozn. red.]. Len tri týždne po narodení bol Katke do hlavičky zavedený rezervoár, do ktorého sa z mozgových dutín odvádzal prebytočný mozgovomiešny mok. To malo zabrániť zväčšovaniu hlavičky a hlavne, aby predišli mentálnemu postihnutiu. Po mesiaci išla Katka na ďalšiu operáciu, kde jej rezervoár z hlavy vybrali a zaviedli drenáž cez VP shunt [ventrikuloperitoneálny shunt, odvod moku z mozgových dutín do peritoneálnej, brušnej dutiny, pozn. red.].

Väčšina mamičiek po narodení dieťatka je v nemocnici päť až šesť dní, Katky sa dostali domov až po troch mesiacoch. Bolo presne 21. júna. No obaja rodičia vedeli, že ich boj nie je na konci a s nemocnicami sa nerozlúčili úplne.

Z jednej operácie sa stali nakoniec dve

Katka sa narodila aj s vbočenou nožičkou a vyklbenými bedrami. Obe bedrá chceli dať Katke operovať vo Viedni. Operácia je však finančne náročná. Mala stáť takmer 15-tisíc eur. Našťastie, dobrí ľudia pomohli a peniaze sa podarilo vyzbierať.

Nakoniec však zistili, že operovať budú môcť len jedno bedierko, pretože ak by operovali obe, bolo by to pre Katku náročné. Tým pádom operácie musia byť dve a aj náklady na operácie sa zdvojnásobili. Prvú operáciu Katka absolvovala 14. apríla 2021.

Ľavé bedierko malo byť zoperované po zahojení pravého. V júli bola pripravená ďalšia operácia, no keďže Katka bola v nemocnici, operáciu museli odložiť. Situácia sa zopakovala aj v septembri a v novembri a teraz majú termín na koniec februára tohto roku.

Foto: archív rodiny Hudákovcov

Mama Katka má skúsenosti s lekármi z Brazílie, Rakúska aj zo Slovenska a dokáže hovoriť aj o niektorých smutných rozdieloch. „Na Slovensku nás nepodporili, vraveli nám, prečo chceme operáciu, veď aj tak nebude chodiť a nožičky sa budú vykĺbovať. V Rakúsku sme sa s tým nestretli.“ Už po prvej operácii vidia rozdiel. Operovaná noha už pomaly začína byť taká, ako má vyzerať. Na druhej nohe vidieť opuchnuté palce a sú stiahnuté Achillovou šľachou dole.

Milan Hudák spustil pred operáciou rôzne aukcie, oslovoval aj známych ľudí, snažil sa získať od športovcov napríklad ich dresy a podobne, ktoré následne chceli vydražiť. Súdržnosť ľudí pomohla. No našli sa aj takí, ktorých Milan oslovil a odpovede sa nedočkal.

Zároveň sa vtedy Milan Hudák stal vlastníkom Občianskeho združenia Úsmev je dar, v ktorom ich môžu podporiť ľudia dvomi percentami svojich daní. Aj vďaka minuloročným dvom percentám sa im podarilo splatiť operácie. Tou sa však všetko nekončí. Po operácii sú potrebné rehabilitácie, ktoré tiež niečo stoja. Preto aj tento rok im ľudia budú môcť posielať dve percentá z dane.

Foto: archív rodiny Hudákovcov

Obviňovať Boha nemá zmysel

Obaja manželia sú veriaci. Bola to pre nich ťažká životná skúška. „Obviňovať z toho Boha, nemá zmysel. Samozrejme, otázky tu boli a niekedy aj sú, prečo a za čo. No zanevrieť na Boha nemôžeme, asi to tak malo byť,“ hovorí Milan. Uvedomujú si, že niektoré deti sú na tom omnoho horšie. Niektoré deti sú úplne ležiace. Katka zatiaľ nevie chodiť a nevedia, či niekedy vôbec bude môcť chodiť, ale vidia nádej, že vďaka vozíku sa pohybovať bude môcť. Už teraz má silné ruky, pretože po byte sa plaziť vie.

Láska ukázala aj ďalšiu tvár, Katka už má aj sestru. Pred ôsmimi mesiacmi do rodiny pribudla ďalšia dcérka. Rodičia sa síce báli po prvej skúsenosti, no určite chceli dopriať Katke súrodenca. Veronika sa narodila zdravá a Katka sa s ňou rada hrá. I keď mama Katka priznáva, že pomaly prichádzajú otázky prečo. „Katka sa už pýtala, prečo Veronika vie sama sedieť a ona nie. Ďalšie otázky prídu, keď Veronika začne chodiť,“ hovorí ustarostene Katarína.

No ako sa hovorí, keď Boh niekde uberie, tak aj inde pridá. Malá Katka je veľmi chytré dievčatko. Už ako sedemmesačná povedala slovíčko mama. A aj počas nášho rozhovoru sa jej ústa nezastavili a veselo si štebotala. Má rada pesničky Smejka a Tanculienku, niekedy už len podľa zvučky vie, ktorá pesnička akurát nasleduje.

Ak by ste chceli pomôcť Hudákovcom, prikladáme aj ich číslo účtu: SK81 5600 0000 0065 2859 1002 


Ďalšie články