Na novoročné predsavzatia nezanevrite. Stačí hodina cvičenia a telo páli kalórie rýchlejšie aj ďalšie dni

Francúzka Amelie Desroziersová džoging ulica v Paríži Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Na ceste k zdravému telu sa netreba prepínať do módu extrémnej námahy. Výsledky sa v organizme podľa výskumov dostavia už po hodine mierneho cvičenia. Aj pravidelný pohyb bez ničenia vlastného tela je teda kľúčom k zlepšeniu zdravotného stavu.

Prvý mesiac roku 2022 bude čo nevidieť za nami. Prázdniny aj dovolenky sa definitívne skončili a návrat do bežného života otvára priestor na nové povzbudenie. Podľa niektorých prieskumov totiž až 80 percent ľudí upustí od svojich novoročných predsavzatí už do druhého februárového týždňa.

Vedecké dáta pritom ukazujú, že pri budovaní lepšej kondície netreba urobiť až tak veľa, ako by sa mohlo laikom zdať. Jednou z ľahšie realizovateľných metód je osvojiť si umenie malých, postupných krokov.

„Nepotrebujeme chodiť do fitka alebo si doma spraviť posilňovňu. Stačí pol hodina rýchlej chôdze denne. Zmeny v životnom štýle nemusia byť magické, môže to byť hocijaká forma pohybu, ktorý vás baví,“ vysvetlil v novoročnom rozhovore pre Štandard obezitológ Ivan Majerčák o azda najčastejšom novoročnom cieli – úbytku hmotnosti.

Kľúčom je pritom pohyb ako taký. Na sedavý spôsob života a energetický nadbytok od prírody nie sme stavaní a zmazať ho môžeme napríklad aj tancom či upratovaním.

Už hodina mierneho cvičenia zlepší zdravie

Prvú štúdiu, ktorá tento naratív potvrdila, spravili minulý rok vedci z Oregonskej štátnej univerzity. Skúmali ľudí, ktorí sa pravidelne nehýbu a zamerali sa u nich na testovanie mitochondrií. Mitochondrie sú bunky, v ktorých sa cukor a tuk premieňajú (metabolizujú) na životne dôležitú energiu. 

Účastníci so slabou kondíciou jazdili hodinu na stacionárnom bicykli. Tempo bolo voľné, účastníci mali povolené aj rozprávať sa. Štvrť hodinu po skončení cvičenia im výskumníci odobrali zo svalov vzorku tkaniva na vyšetrenie. Túto vzorku porovnali s výsledkami odobratými nasledujúci deň. Účinky pohybu neboli drastické, ale konzistentné.

Po cvičení spálili mitochondrie o 12 až 13 percent viac tuku a o 14 až 17 percent viac cukru. Už hodina mierneho cvičenia zlepší ľuďom so sedavým spôsobom života ich zdravie. Z výskumu vysvitlo, že pozitívny účinok na spaľovanie tukov trvá približne dva dni. Pravidelné cvičenie teda vytvára trvalé zmeny v metabolizme. Naše telá vďaka tomu spaľujú viac energie, aj keď sú práve pasívne.

„Z celkového pohľadu na zdravie je pre ľudí veľmi povzbudzujúce, keď si uvedomia, že z jedného cvičenia možno získať zdravotné výhody. Snažíme sa ľudí povzbudiť: ‚Cvičili ste jedenkrát, prečo neskúsite dvakrát? Spravte tri cvičenia.‘ Zdá sa, že výhody jedinej hodiny cvičenia po dni alebo dvoch pominú. Dlhodobé výhody získate, ak budete cvičenie opakovať a stane sa z neho pravidelný zvyk,“ nabáda vedúci lekár štúdie Matt Robinson.

Čím viac športu, tým viac mitochondrií

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa rýchlo vzdávajú, mali by ste pamätať na to, že už tri hodiny cvičenia týždenne môžu zlepšiť spaľovanie kalórií. Okrem peknej postavy tiež radikálne znížite riziko vzniku vážneho ochorenia.

Choroby ako obezita a cukrovka spôsobujú poruchy metabolizmu tukov a cukrov. Tie sú dnes u nás, ale aj celosvetovo jedným z najzávažnejších ochorení.

„Kardiovaskulárne ochorenia sú svetovo najčastejšou príčinou úmrtia, ale často je ťažké rozoznať, akú časť z toho tvoria diabetici. Ale môžeme s istotou tvrdiť, že až 75 percent pacientov s kardiovaskulárnym ochorením má nejakú poruchu metabolizmu cukrov alebo cukrovku. Zle kompenzovaný diabetes často podmieňuje celkovo zlý zdravotný stav. Cukrovka výrazne prispieva k zhoršeniu srdcovocievnych aj onkologických chorôb. Pacienti s diabetom zomierajú na tieto ochorenia v skoršom veku než pacienti bez cukrovky,“ upozorňuje diabetológ Peter Jackuliak.

Vedci sa domnievajú, že práve cvičenie by mohlo napomôcť metabolizmu opäť správne fungovať.

Mitochondrie sa nachádzajú vo všetkých bunkách. Ich počet v jednej bunke závisí od úlohy, ktorú v tele plní. Bunky, ktoré potrebujú menej energie, obsahujú aj menej mitochondrií. Svalové bunky spotrebujú veľa energie, a preto majú logicky aj veľa mitochondrií.

Správnou športovou záťažou by sme mohli podľa odborníkov dosiahnuť aj zlepšenie látkovej premeny v ľudskom organizme. „Cvičením môžeme zvýšiť počet mitochondrií a potom zlepšiť v tele spaľovanie tukov a cukrov,“ uzatvoril Robinson.


Ďalšie články