V Nemecku, Francúzsku aj Rakúsku sa protestovalo proti covidovej politike

1111168098_n Záber zo sobotnej demonštrácie z Viedne. Foto: Alexander Tschugguel/FB

V západných krajinách s vysokou mierou zaočkovania sa zvyšuje tlak proti neočkovaným. Ľudia sa búria, ich požiadavky podporuje aj časť zaočkovaných. Demonštranti tvrdia, že čísla na protestoch sú vyššie, ako uvádza polícia.

Podľa oficiálnych údajov niekoľko tisíc ľudí protestovalo v sobotu vo viacerých nemeckých mestách voči epidemiologickým obmedzeniam či povinnému očkovaniu. Súbežne s týmito protestami sa konali aj viaceré protidemoštrácie.

V západonemeckých mestách Stuttgart a Offenbach sa na pokojných protestných zhromaždeniach zišlo podľa odhadov polície vyše 1 000 ľudí. V Stuttgarte sa demonštranti zastavili pred budovou verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice Südwestrundfunk (SWR) a kritizovali, ako médiá pokrývajú súčasnú pandémiu koronavírusu. Skandovali heslá ako „lživá tlač“ či „My sme ľud“.

Polícia vyzývala tých protestujúcich, ktorí nemali rúška, aby si ich nasadili. V meste sa konala aj protidemonštrácia, na ktorej sa zišlo asi 300 ľudí.

V severonemeckom meste Schwerin demonštrovalo podľa polície asi 1 100 ľudí. Polícia zasiahla v momente, keď jeden z jeho účastníkov začal urážať približne 30 ľudí, ktorí sa tam zišli na protidemonštrácii. Policajti zároveň na zmieneného muža podali trestné oznámenie za to, že pri odchode z protestu údajne sotil okoloidúceho.

Demonštrovalo sa aj vo Viedni

V sobotu sa demonštrovalo opäť aj v centre Viedne. Na zhromaždení sa opäť zúčastnili tisícky ľudí. Jeden z problémov, na ktoré Štandard upozornil jeden z účastníkov, je, že v minulosti sa pravidelne v médiách zverejňovali údaje, ktoré o počte demonštrantov robila polícia aj organizátori. To sa po novom už nedeje, odhady o počte účastníkov, ktoré robia organizátori, sa už nezverejňujú.

Foto: Alexander Tschugguel/FB

O tom, ako demonštrácia vo Viedni vyzerala pred týždňom, písal v Štandarde Martin Leidenfrost.

Naštvaní sa ozvali aj vo Francúzsku

Aj vo Francúzsku sa v sobotu opäť konali protesty proti sprísneniu opatrení pre obyvateľov, ktorí nie sú zaočkovaní voči covidu. Demonštrácie menšieho rozsahu, na ktorých sa podľa polície zúčastnili stovky ľudí, sa uskutočnili v Paríži, Bordeaux a vo viacerých ďalších mestách.

Vo Francúzsku bude od pondelka potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní pri vstupe do reštaurácií, kultúrnych inštitúcií či prostriedkov diaľkovej dopravy. Prezident Macron pred časom povedal, že tým chce odporcov očkovania „naštvať“, tí sa opäť ozvali. Doteraz do reštaurácií či dopravných prostriedkov mohli vstupovať aj neočkované osoby, ak sa preukázali negatívnym výsledkom testu alebo dokladom o prekonaní covidu. Nové opatrenie, ktoré jeho odporcovia označujú za obmedzovanie slobôd a formu spoločenského „apartheidu“, platí pre osoby od 16 rokov.  

V Paríži sa v sobotu konali celkovo štyri protesty proti sprísneným reštrikciám. Zúčastnili sa na nich prevažne stúpenci nacionalisticky orientovaného prezidentského kandidáta Floriana Philippota. Viacerí účastníci prišli protestovať aj so svojimi deťmi, pričom mnohí z demonštrantov nemali rúška.

(tasr, fed)


      


Ďalšie články