Aplikácia retroPod je štýlový spôsob počúvania hudby, pripomína technológie spred dvadsiatich rokov

retropod_1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Časy MP3 prehrávačov sú dávno za nami. Technologický pokrok spôsobil, že postupne celkom vymizli z trhu a celé roky ich zastupujú mobilné telefóny.

Jedným z najznámejších prehrávačov je Apple iPod, prvýkrát predstavený v roku 2001. Odvtedy sa objavilo veľké množstvo novších modelov. Hoci dodnes zostal v produkcii, posledné verzie už nemajú veľa spoločného s tou pôvodnou.

Napriek tomu zostal iPod jedným z najpopulárnejších produktov vo svete technológií. Pokiaľ si chcete pripomenúť jeho používanie a ikonický dizajn, môžete si ho sprítomniť vo svojom smartfóne cez aplikáciu retroPod. Dostupná je na stiahnutie do zariadení s operačným systémom Android.

retropod_3
Foto: Martin Minka

Inštalácia je jednoduchá, s prostredím sa rýchlo zoznámite

Aplikácia retroPod zaberá v zariadení málo miesta a nenárokuje si vysoký výkon. Jej používanie nepotrápi ani staršie či slabšie smartfóny. Jedinou požiadavkou je, aby ste mali stiahnuté skladby priamo v pamäti telefónu. RetroPod nezvláda prehrávanie skladieb z aplikácií ako Spotify.

Hneď po otvorení aplikácie sa ocitnete v jej jednoduchom prostredí. Účelne pripomína dizajn prvého Apple iPod, ktorého ovládanie zabezpečoval kruhový ovládač v dolnej polovici zariadenia. Jeho displej nereagoval na dotyk, preto aj retroPod ovládate výlučne cez virtuálne tlačidlá.

retropod_2
Foto: Martin Minka

Návykové ovládanie a prispôsobenie vzhľadu

Celé ovládanie a navigácia sa opiera o päť tlačidiel. Prostredné funguje ako možnosť výberu. Menu vracia používateľa o krok späť, ostatné tri fungujú presne ako na obyčajnom prehrávači hudby. Krúživým pohybom prsta sa posúvate nahor a nadol v možnostiach.

Jednotlivé časti virtuálneho prehrávača možno farebne prispôsobiť. Či už siahnete po originálnej kombinácii alebo sa rozhodnete pre živšie farby, dostupných kombinácií je veľa.

Okrem prehrávania hudby aplikácia veľa možností neponúka. Výnimkou je minihra Brick, ktorá však stojí 1,29 eur. Ide o spôsob podpory vývojára, inak je taká investícia skôr zbytočná.

retropod_4
Foto: Martin Minka

RetroPod: Príjemná a verná spomienka na technológie spred dvoch desaťročí

Aplikácia retroPod sa neradí medzi užitočné a ponúka skôr zážitok z používania. Bezplatným spôsobom si používateľ dokáže pripomenúť, ako sa pred dvadsiatimi rokmi počúvala hudba. Celkové fungovanie je prakticky bezchybné, oproti službám ako Spotify však neobstojí. Nakoniec, ide tak len o štýlový spôsob počúvania stiahnutých skladieb.


Ďalšie články