Vo Washingtone sa konal masový pochod za život. Veľké médiá ho opäť ignorovali

March for life 2022. Foto: Facebook.com/Students for life of America March for life 2022. Foto: Facebook.com/Students for life of America

V piatok 21. januára sa vo Washingtone konal už 49. ročník tradičného pochodu za život, na ktorom sa aj napriek zlej epidemickej situácii zúčastnilo viac ako desaťtisíc ľudí. Veľké médiá o ňom opäť neinformovali.

Prvý pochod za život sa v Spojených štátoch konal 22. januára 1973, teda v deň, keď tamojší Najvyšší súd vyniesol rozsudok v prípade Roe v. Wade. Ním umožnil vykonávanie potratov v celých Spojených štátoch.

Tento ročník bol špecifický tým, že prišiel v čase, keď sa očakáva rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, ktorým môže rozhodovanie o potratovej legislatíve vrátiť späť na úroveň jednotlivých štátov. O tomto prípade sme viac písali v samostatnom článku. Pripomeňme však, že ak by sa to podarilo, USA by boli po Poľsku len druhou krajinou, kde by sa významným spôsobom obmedzili potraty.

Práve preto sa aj napriek mrazivému počasiu a pretrvávajúcej pandémii koronavírusu stretli vo Washingtone desiatky tisíc ľudí. Pre kontroverzie ohľadom účasti, ktoré v minulosti sprevádzali pochody za život, organizátori ani polícia v posledných rokoch neinformujú o počte účastníkov. Viacerí reportéri však písali o desiatkach tisíc účastníkov. Pripomeňme, že za najväčší pochod za život sa považuje podujatie z roku 2013, na ktorom sa podľa Fox News zúčastnilo až 650-tisíc ľudí. Mnohí preto pochody za práva nenarodených označujú ako najväčšie pochody za ľudské práva na svete.

„Dúfame a modlíme sa, že tento rok 2022 prinesie do života historickú zmenu. Roe nie je nemenné právo,“ povedala na zhromaždení hlavná organizátorka podujatia Jeanne Manciniová, prezidentka organizácie March for Life.

Veľké očakávania spojené s prípadom Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization boli cítiť na celom podujatí. Aj preto sa zakončilo pochodom ulicami mesta až k sídlu Najvyššieho súdu.

Potraty lámu srdcia ľudí

Hlavným rečníkom tohtoročného pochodu bol charizmatický katolícky kňaz Mark Schmitz, ktorý je v USA známy najmä vďaka podcastu The Bible in the year a tiež populárnymi videami na stránke YouTube. Ten v prejave spomínal na svoju starú mamu Helen, ktorá bola vedúcou sestrou v nemocnici v jeho rodnom meste. Keď sa po rozsudku Roe v. Wade nemocnica rozhodla vykonávať potraty, jeho stará mama vedeniu oznámila, že buď nemocnica skončí s potratmi, alebo odíde. Podľa Schmitza nemohla zniesť pohľad na to, že jej sestry, ktoré dovtedy zachraňovali životy, zrazu nútili zúčastňovať sa na potratoch a odnášať pozostatky týchto detí, aby ich zlikvidovali.

Samozrejme, nemocnica neprestala robiť potraty, a tak Schmitzova stará mama podala výpoveď. „Neľutovala to, ale zlomilo jej to srdce. A myslím si, že preto sme tu tiež, však? Myslím si, že sme tu, pretože toto robí potrat, láme nám srdcia,“ povedal Schmitz a pokračoval: „Keď moja stará mama Helen… odišla v roku 1973 z nemocnice Sinaj, nezmenilo to nemocnicu, nezmenilo to kultúru, nezmenilo to zákon, nezmenilo to krajinu. Ale zmenilo to ju, zmenilo to aj jej synov a zmenilo to aj jej dcéru, moju mamu.“

Schmitz okrem toho spomínal prípad ženy, ktorú spoznal pred dvanástimi rokmi a ktorú prehovoril, aby nešla na potrat, ale dieťa radšej dala na adopciu. Vzápätí sa prihovoril tým, ktorí potrat absolvovali: „Bez ohľadu na to, aká je tvoja minulosť, stále si milovaný. Musíš to vedieť. Stále si milovaný a stále na tebe záleží.“

„Na každom dieťati záleží. Na každej žene záleží. Na každom človeku záleží,“ zakončil Schmitz svoj prejav.

Popri ňom vystúpili na podujatí aj herec Kirk Cameron (na Slovensku známy najmä vďaka filmu V Jednom ohni, Fireproof) a Katie Shawová, pro-life aktivistka, ktorá má Downov syndróm, viacerí politici a pro-life aktivisti. V minulosti sa na podujatí objavil aj viceprezident Mike Pence a svoje posolstvo naň poslal prezident Donald Trump.

„Som rada, že tu môžem byť a bojovať za dôstojnosť každého ľudského života. Za všetky deti bez ohľadu na to, či im bolo diagnostikované postihnutie alebo nie. Verím, že rovnosť mňa, teba a každého človeka sa začína v maternici,“ povedala v prejave Shawová, ktorá upozornila na to, že osemdesiat percent detí s Downovým syndrómom zabije potrat, hoci dokážu viesť plnohodnotný život. „Dnes mám dvadsaťšesť rokov a užívam si moju rodinu, priateľov, športujem a navštevujem knižný klub,“ povedala.

Katolícka stanica EWTN vytvorila pre pochod špeciálne štúdio, ktorého vysielanie trvalo sedem hodín. Diváci pritom mohli neustále sledovať, koľko potratov sa za ten čas vykoná vo svete. Na konci vysielacieho času na obrazovkách svietilo číslo približujúce sa k hranici 44 500.

Ešte výrečnejšie je ďalšie číslo. Podľa odhadov len v Spojených štátoch vykonali od vynesenia rozsudku v prípade Roe v. Wade viac ako 60 miliónov potratov.

Vnútri modlitby, vonku pro-choice vysielanie

Vlnu nevôle vzbudila aktivita organizácie Catholics for choice (Katolíci za možnosť voľby), ktorá v predvečer Pochodu za život premietala na fasádu Baziliky Nepoškvrneného počatia vo Washingtone pro-choice heslá. Na veži baziliky sa tak objavili slogany ako Stop stigmatizovaniu, Začnite počúvať či Jeden zo štyroch pacientov podstupujúcich potrat je katolík.

V kostole sa v tom istom čase ľudia modlili a boli prítomní na eucharistickej pobožnosti za ukončenie zabíjania nevinných detí.

„Pochod za život prekrúca našu vieru na darebáctvo… a umlčuje 68 percent katolíkov, ktorí nechcú, aby bolo rozhodnutie Roe v. Wade zvrátené,“ uviedol vo svojom vyhlásení Jamie L. Manson, prezident Catholics for choice.

Táto aktivita však rozhnevala washingtonského kardinála Wiltona Gregoryho. Počin prirovnal ku konaniu Judáša, ktorý Ježiša taktiež zradil v noci. K tomu dodal: „Skutočný hlas cirkvi bolo možné včera večer nájsť len v Bazilike národnej svätyne Nepoškvrneného počatia. Ľudia sa tam modlili, obetovali eucharistiu a prosili Boha, aby obnovil pravú úctu ku všetkému ľudskému životu.“

Podobne ako organizácii Catholics for choice leží pochod za život v žalúdku aj skupine s názvom NYC for abortion rights. Tá v sobotu, teda deň po pochode za život, plánuje usporiadať zhromaždenie s hanlivým názvom „F*** the March for Life“ pred Katedrálou svätého Patrika. „Príďte demonštrovať a rozčuľujte sa s nami!“ vyzýva táto organizácia na Twitteri.

Dlhoročnou súčasťou pochodov za život je tiež prehliadanie tejto akcie veľkými médiami. A to nielen na Slovensku, ale aj v USA. Na druhej strane, ak o nich médiá informujú, tak len ideologicky podfarbene ako o nátlakovej akcii extrémistov, ktorá sa snaží obmedzovať práva žien.


Ďalšie články