O mimoriadnych omikronových prázdninách sa zatiaľ neuvažuje, školy ostávajú otvorené

TK Odmeny zdravotníkom v Bratislave Predseda vlády Eduard Heger (vpravo) je proti zatváraniu škôl, hoci jeho stranícky šéf Igor Matovič (vľavo) by tak urobil už po skončení vianočných prázdnin. Foto: Martin Baumann/TASR

Napriek nástupu štvrtej vlny pandémie vláda zatiaľ neuvažuje o plošnom zatvorení škôl. Tie sa ďalej riadia školským semaforom. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ školy. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie môže spraviť len regionálny hygienik.

Vláda SR zatiaľ neuvažuje o uplatnení trojtýždňových prázdnin pre žiakov v súvislosti s variantom omikron a zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Takto sa vyjadril predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) počas piatkového pracovného výjazdu na východe Slovenska.

„Neviem o tom, že by sa takto uvažovalo. Zatiaľ sa v tomto duchu neuvažuje,“ zdupľoval Heger s tým, že je o tom v súčasnosti predčasné hovoriť. Podotkol, že je to hlavne otázka na odborníkov, ktorí situáciu sledujú.

Minister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič ešte na sklonku sviatočných prázdnin vyhlásil, že rozhodnutie otvoriť školy pre všetkých žiakov základných a stredných škôl od 10. januára nie je správne. „Je veľká chyba, že sme teraz nenabrali odvahu, aby deti ostali ešte mesiac doma na online vyučovaní v bezpečí a aby sme nákazu sploštili v čase,“ povedal Matovič v televízii TA3. Riešením podľa neho je, aby študenti dobehli učivo v lete. 

Gröhling: Nezatvárajme, nerobia to ani inde

Proti zatváraniu škôl je aj minister školstva Branislav Gröhling  (SaS). Ten predpokladá sa, že v krátkom čase príde ďalšia vlna zvýšeného výskytu ochorenia COVID-19. „Očakávam, že sa poučíme z predchádzajúcich vĺn a z postupu v okolitých krajinách. Nebudeme traumatizovať školstvo a zatvárať školy a prerušovať vyučovanie. Ničomu to nepomôže, vírus sa šíri rovnako. My máme aj na základe predchádzajúcich období skúsenosť, že keď sú zatvorené školy, tak to neovplyvňuje pandémiu,“ uviedol v piatok počas návštevy Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

Podľa ministra sme v Európe výnimoční, že sa neustále pozeráme na školstvo. „Chceme prerušovať vzdelávanie na školách, kým v okolitých krajinách pokračuje ďalej. Budem argumentovať u kolegov vo vláde stále rovnako. Budem obhajovať každú jednu školu, aby zostala otvorená,“ informoval Gröhling. Ako doplnil, stále platí výnimka pre očkovaných a prekonaných, ktorí sa budú môcť vzdelávať v školách.

Gröhling vyhlásil, že karanténa by sa mala aj u nás skrátiť na päť dní. „Konzultoval som to s epitímom, ako aj s ministrom zdravotníctva. Momentálne pri variante omikron netreba desaťdňovú karanténu. Verím, že Ministerstvo zdravotníctva SR a hlavný hygienik pristúpia k tomu, aby bola karanténa skrátená,“ vysvetlil minister.

Situácia so zatvorenými školami podľa neho nikoho neteší. „Opakuje sa obdobie, keď sa mladí ľudia vracajú do škôl. Tešili sa na spolužiakov, na to, že budú v škole a reálne sa budú vyučovať. Mladí ľudia si uvedomujú, že vzdelanie je dôležité, čo je pozitívna črta, ktorú vnímam. Ďalšou je, že školy v rámci Piešťan zvládajú túto situáciu, čo je aj otázka manažmentu, riaditeľov škôl aj učiteľov. Rovnako aj následné dodržiavanie jednotlivých pravidiel zo strany rodičov a študentov,“ spresnil Gröhling.

Zatiaľ sa ide podľa školského semafora

V prípade pozitivity žiaka dnes môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ školy. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie však môže spraviť len regionálny hygienik, napríklad pokiaľ je v škole značná časť tried v karanténe či pre vysoký počet nakazených osôb. Školy sa riadia manuálom školský semafor. TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Keď sa vyskytne pozitívny výsledok samotestovania antigénovým samotestom žiaka počas školského roka, žiak zostáva doma a nemôže ísť do školy. „Rodič telefonicky kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup a prihlási sa na antigénový test, ktorý sa vykonáva v mobilnom odberovom mieste oprávneného subjektu, alebo na PCR test prostredníctvom webovej stránky korona.gov.sk. Žiak tak v prípade potvrdeného pozitívneho výsledku bude mať doklad o prekonaní ochorenia COVID-19,“ uviedli z rezortu školstva.

Ďalej rodič oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, aby škola mohla pristúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam. „Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok antigénového  samotestu, ostáva doma, aby sa zamedzilo šíreniu ochorenia COVID-19 na školách,“ povedali z ministerstva školstva. V prípade, že sa u žiaka s pozitívnym výsledkom samotestu výsledok potvrdí antigénovým testom z mobilného odberového miesta alebo PCR testom, žiaci, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, kontaktujú svojho všeobecného lekára a z dôvodu bezpečného návratu do školy a zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19 sa prihlásia na testovanie.

Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, žiaci pôjdu z triedy do desaťdňovej karantény, okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény. Karanténu je možné ukončiť po siedmich dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. A to v prípade, ak výsledok PCR testu vykonaného najskôr v piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou je negatívny, či ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia.

„Pokiaľ bude v triede 100 percent žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19 a neprejavujú príznaky ochorenia), v tejto triede nedôjde k prerušeniu vyučovania,“ ozrejmilo ministerstvo školstva. Ak sa pozitívna osoba vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19.

(tasr, joh)


Ďalšie články