Omikron: Heger predbežne odmieta trojtýždňové prázdniny, Gröhling chce skrátiť karanténu na 5 dní

Návšteva Ve¾kej Lomnice premiér Eduard Heger Predseda vlády Eduard Heger (počas návštevy obce Veľká Lomnica v okrese Kežmarok v lokalite Nový dvor kde bývajú Rómovia. Foto: Milan Kapusta/TASR

Vláda sa pripravuje na masívne rozšírenie variantu omikron. Ten je síce nákazlivejší, ale výrazne menej ohrozuje život.

V Poľsku sa k omikronu stavajú programovo otvorene: chcú, aby sa verejnosť premorila, a tamojšia vláda odmietla reštrikcie, poradný orgán vlády preto rezignoval. Na Slovensku je situácia iná – opatrnejšia. Vláda zatiaľ neuvažuje o zavedení trojtýždňových prázdnin pre žiakov v súvislosti s variantom omikron a zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Povedal to premiér Eduard Heger počas piatkového pracovného výjazdu na východe Slovenska.

„Zatiaľ sa v tomto duchu neuvažuje,“ uviedol Heger a zároveň dodal, že je o tom v súčasnosti predčasné hovoriť. Podotkol, že je to hlavne otázka na odborníkov, ktorí situáciu sledujú. V kuloároch sa hovorí, že by sme mali byť pripravení aj na situáciu, kde bude jeden milión nakazených.

Podľa Hegera sa však čaká na ďalší vývoj pandémie v súvislosti s variantom omikron, ktorý nastupuje. Dôležité bude, ako sa bude tento variant nového koronavírusu správať v populácii, nielen nezaočkovanej, ale aj pri očkovaných, a čo to bude spôsobovať v nemocniciach.

Inak na rozšírenie omikronu reagoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS), karanténa by sa mala aj u nás podľa neho skrátiť na päť dní, uviedol to počas návštevy v Piešťanoch.

„Konzultoval som to s epitímom, ako aj s ministrom zdravotníctva. Momentálne pri variante omikron netreba desaťdňovú karanténu. Verím, že Ministerstvo zdravotníctva SR a hlavný hygienik pristúpia k tomu, aby bola karanténa skrátená,“ vysvetlil minister.

Doplnil, že situácia so zatvorenými školami nikoho neteší, zároveň si myslí, že ak sú otvorené základné a stredné školy, prezenčne by mali fungovať aj univerzity.

Predpokladá sa, že v krátkej dobe príde ďalšia vlna zvýšeného výskytu ochorenia COVID-19. „Očakávam, že sa poučíme z predchádzajúcich vĺn a z postupu v okolitých krajinách. Nebudeme traumatizovať školstvo a zatvárať školy a prerušovať vyučovanie. Ničomu to nepomôže, vírus sa šíri rovnako. My máme aj na základe predchádzajúcich období skúsenosť, že keď sú zatvorené školy, tak to neovplyvňuje pandémiu,“ doplnil minister školstva.

Podľa ministra sme v Európe výnimoční, že sa neustále pozeráme na školstvo. „Chceme prerušovať vzdelávanie na školách, kým v okolitých krajinách pokračuje ďalej. Budem argumentovať u kolegov vo vláde stále rovnako. Budem obhajovať každú jednu školu, aby zostala otvorená,“ informoval Gröhling. Ako doplnil, stále platí výnimka pre očkovaných a prekonaných, ktorí sa budú môcť vzdelávať v školách.

(tasr, fed)


Ďalšie články