Jordan Peterson opúšťa svoju univerzitu: Sú tu nesplniteľné kvóty diverzity a politickej korektnosti

45739346364_08d7d26490_k

Známy kanadský profesor a psychológ Jordan Peterson oznámil svoju rezignáciu na poste profesora Torontskej univerzity. Ako dôvod uviedol prechod akademickej obce k ideológii „diverzity, inklúzie a rovnostárstva“, ktorá podľa neho ničí vzdelávanie i podnikanie.

V komentári pre kanadský portál National Post teraz už bývalý profesor Torontskej univerzity Jordan Peterson vysvetlil, aké dôvody a skúsenosti ho viedli k opusteniu práce na univerzite, ktorú podľa vlastných slov miloval.  

„Po prvé, moji kvalifikovaní a výborne vzdelaní belošskí heterosexuálni absolventi (a mimochodom, mal som aj mnoho ďalších) čelia malej šanci, že im univerzita ponúkne výskumné programy, napriek ich hviezdnym vedeckým spisom,“ píše Peterson.

Hlavným dôvodom je vraj takzvaná DIE, skratka pre smernice diverzity, inklúzie a rovnostárstva, avšak ďalším faktorom je podľa odchádzajúceho profesora fakt, že jeho absolventov trestajú vyslovene za to, že sú jeho študentmi. Peterson sa považuje za akademicky nevítanú osobu pre svoje filozofické postoje.

Nemožné kvóty

„Ako môžem prijať potenciálnych výskumníkov a vyučovať ich v dobrej viere, pokiaľ viem, že nádej na ich ďalšie zamestnanie je minimálna?“ pýta sa filozof. To však nie sú jediné dôvody. Sťažuje sa aj na to, že v tamojšom vyššom vzdelávaní je nedostatok kvalifikovaných menšín, a teda nedokážu dostatočne rýchlo splniť nastavené kvóty pre diverzitu a politickú korektnosť, čo má zase len dôsledky pre bielych študentov.

„Toto je známa vec u ktoréhokoľvek pravdovravného akademika, ktorý slúžil vo výberovej komisii za posledné tri desaťročia,“ podotýka Peterson. Vo výsledku to podľa neho znamená, že ak sa vzdelanie riadi týmito ideologickými požiadavkami, tamojšie univerzity produkujú generáciu podpriemerných výskumníkov.

Pripomína tiež, ako musia jeho kolegovia tvoriť rôzne DIE stanoviská len preto, aby dostali výskumný grant. „Všetci klamú (s výnimkou tej drobnej skupiny, ktorí tomu skutočne veria) a učia svojich študentov, aby robili to isté,“ hovorí Peterson.

Kto seje vietor, žne búrku

Čo teda robiť, pokiaľ stretneme absolventa alebo profesora, ktorý bol prijatý na školu podľa spomenutých DIE zásad? Podľa Petersona nám zrejme neostane nič iné, len sa obrniť okamžitým skepticizmom o schopnostiach daného človeka.

Problém je podľa filozofa horší, pretože ideológia sa neskôr premietne vo všetkých oblastiach spoločnosti. Ako príklad uvádza už terajšie kvóty na diverzitu vo filmovom priemysle, citujúc to ako doslovného „nepriateľa kompetencie a spravodlivosti“.

Ďalej sú to korporácie, ktoré rovnako vo veľkom presadzujú podobnú agendu DIE. Na tejto rastúcej slabosti a neschopnosti následne podľa neho získavajú sokovia západných krajín. Peterson priamo spomína napríklad ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý vo svojom nedávno vyhlásení pripomenul, že Rusko už zažilo podobných bojovníkov za sociálny pokrok, akí teraz rastú na Západe – boľševikov.

Tí chceli tiež zničiť starodávne hodnoty, zvyky, náboženstvo či vzťahy medzi ľuďmi, všetko v mene pokroku. „Toto je ešte horšie ako propaganda Centrálnej komisie Komunistickej strany Sovietskeho zväzu,“ uviedol Putin. Podľa Petersona celá situácia znamená pre Západ jediné: Kto seje vietor, žne búrku. Smutným paradoxom je, že skratka DIE je totožná s anglickým slovesom „zomrieť“, preto aj Peterson v svojom stanovisku píše, že DIE musí zomrieť.


Ďalšie články