Učiteľka písala v detskej knižke o fackaní covidskeptikov. Dôležitý rozmer prípadu je však opomínaný

rozprávka Foto: YouTube

Vychovávateľka z Martina navrhuje v detskej knižke koronaskeptikov/prenášačov covidu, ktorých tituluje ako sedliakov a hlupákov, pritlačiť k múru a dávať im facky. Rozumní ľudia sa vraj totiž boja. V súvislosti s prípadom, ktorý bol v ostatných dňoch masovo medializovaný a komentovala ho aj detská ombudsmanka, však bola opomenutá jedna podstatná vec. Otázniky visia aj okolo ospravedlnenia samotnej autorky.

Začiatkom tohto týždňa sa na sociálnych sieťach objavila kontroverzná pasáž z knihy Rozprávky na želanie, pod ktorej autorstvo sa podpísala vychovávateľka Iveta Matulová zo základnej školy na ulici Pavla Mudroňa v Martine.

,,Hlavne my ľudia rozumní sa bojíme. Ostatní hlupáci – korunní sedliaci – sa neboja a zamorujú naše územie. Ako sa k nim postaviť čelom? Veď nakazia aj nás! Ale my im prejdeme cez rozum! Odchytáme všetkých lajdákov, pritlačíme ich k múru a slušne, fackami v prievane, tú ich hlúposť z hlavy vybijeme. Potom zapojíme mozgové závity a budeme hľadať riešenie záhuby tých koronanepriateľov,“ písalo sa okrem iného v krátkej rozprávke Ako ľudia porazili bacily.

Pasáž, ktorá tvrdo útočí na covidových skeptikov a navrhuje fyzicky ich trestať, postavila do pozoru nielen množstvo radových používateľov internetu. Zdieľala ju napríklad aj niekdajšia dlhoročná poslankyňa za Smer Renáta Zmajkovičová či viacero veľkých facebookových stránok. Takisto o nej referoval najčítanejší slovenský denník Nový Čas alebo množstvo takzvaných alternatívnych médií.

Detská ombudsmanka: Je to deformácia postojov detí

Neskôr sa ku kontroverznému textu vyjadrila aj komisárka pre deti Viera Tomanová. V agentúrnej správe odsúdila praktiky spočívajúce vo vyvolávaní strachu a v navádzaní detí na nepriateľské postoje voči covidovým skeptikom.

„Komisárka pre deti považuje takéto výchovné metódy nielen za absolútne neprijateľné, ale hodnotí ich ako brutálne násilie na deťoch deformáciou ich postojov k životu, vyvolávanie antipatie a hostilných postojov a podnecovanie nenávisti k ľuďom, ktorí nezdieľajú názory dieťaťa. Preto sa Viera Tomanová obracia na štátnu školskú inšpektorku a rovnako na zriaďovateľa školy so žiadosťou o prešetrenie veci a o vyvodenie dôsledkov,“ písalo sa.

Rozprávky sú takmer dva roky staré

Vo víre emócií však zanikla relatívne podstatná informácia. Samotná kniha a ani úryvok z nej nie je žiadnou novinkou. O tejto aktivite martinskej učiteľky napríklad urobila už v júni 2020 reportáž regionálna Televízia Turiec, pričom samotné rozprávky vraj vznikali od začiatku pandémie na Slovensku, teda v marci 2020.

„Rozhodla som sa, že budem spolupracovať s deťmi takým spôsobom, že sa ich budem pýtať na rozprávočky, ktoré by chceli na dobrú noc a oni mi písali prostredníctvom internetu svoje želania,“ skonštatovala v reportáži Matulová s tým, že knihu písala na chate, kde so svojimi rodičmi trávila množstvo času.

K reportáži sa dokonca priamo v zábere objaví inkriminovaná pasáž a jedna zo žiačok hovorí, že ju zaujala práve rozprávka Ako ľudia porazili bacily.

Krátka 72-stranová kniha je tiež od roku 2020 voľne dostupná aj v kníhkupectvách. Spoločnosť Martinus však pri Matulovej knihe uvádza oznam, že jej obsah je vnímaný ako „kontroverzný“ a pri jej čítaní odporúča „nezabúdať na kritické myslenie a názory odborníkov“. To, odkedy pri knihe toto upozornenie svieti, nevedno.

Riaditeľ aj škola sa od knihy dištancuje

„Ja som o danej rozprávke nevedel. Pre mňa je to novinka. Ja aj škola sa dištancujeme od vyjadrení autorky v spomínanej rozprávke. Je to jej súkromná aktivita,“ uviedol pre Nový Čas riaditeľ martinskej školy.

„V danom prípade by teoreticky mohlo ísť o trestný čin podnecovania. Uvedené by však muselo vyplývať z celého kontextu danej knihy a priamo nabádať iných na spáchanie trestného činu. V opačnom prípade by to bolo možné považovať iba za názor autorky,“ vyjadril sa advokát Róbert Bános.

Ospravedlnenie?

Štandard sa pokúšal získať vyjadrenie samotnej Matulovej. Tajomníčka školy nám však s odvolaním sa na GDPR, teda na ochranu osobných údajov, kontakt na autorku neposkytla. Rovnako nikto nereagoval na nami uvedený telefonický kontakt a mail.

Údajné ospravedlnenie vychovávateľky však na Facebooku uverejnil člen mimoparlamentného hnutia Republika Marek Kurta. Práve Kurta bol podľa niektorých informácií jedným z dvoch ľudí, ktorí prípad takmer po dvoch rokoch vytiahli na svetlo sveta.

„Dobrý deň, chcela by som sa verejne ospravedlniť, ak sa text niekoho dotkol. Túto knihu som písala v marci 2020, keď neexistovala vakcína, a preto sa ľudia nedelili na očkovaných a neočkovaných. Celý text je mierený voči bacilom, a nie ľuďom. Uvedomujem si, že vzhľadom na terajšiu situáciu môže text pôsobiť nevhodne a chcem vás uistiť, že ma to úprimne mrzí a do budúcnosti si dám na to pozor,“ písalo sa v ňom.

Na správu s otázkami Štandardu adresovanú facebookovému profilu Iveta Matulová, z ktorého ospravedlnenie Kurtovi prišlo, nikto nereaguje.

Kuriozitou je, že v časoch, keď rozprávky vznikali, slovenská spoločnosť až na niektoré výnimky pre covid rozdelená vôbec nebola, ale naopak, zažívala nebývalú vlnu vzájomnej solidarity. Za jeden povraz tiež pri výmene vlády ťahali koalícia aj opozícia. Text je tiež zrejmým útokom na nositeľov niektorých názorov a nie na bacily.


Ďalšie články