Výskum: Marihuana môže narušiť pamäť, vzdelanie, pracovný výkon aj schopnosť kontrolovať emócie a správanie

Smoking cannabis. ILustračné foto: Genieve Engel / Miltumedia Centre of European Parliament

Na Slovensku vedieme diskusiu o znížení trestov za fajčenie marihuany. Niektoré vedecké poznatky v nej však nezaznievajú, napríklad to, že užívanie kanabisu zhoršuje kognitívne funkcie na viacerých úrovniach.

Štúdie dlhodobo dokazujú, že vysoká hladina marihuany môže poškodiť kognitívne funkcie. Výskum publikovaný vo štvrtok v časopise Addiction zistil, že tento negatívny vplyv môže mať ešte závažnejšie dosahy, a to najmä u dospievajúcich.

„Naša štúdia nám dovolila podložene poukázať na to, že užívanie kanabisu môže spôsobiť vážne problémy najmä so sústredením, pamäťou a učením sa nových vecí. To môže mať zásadný vplyv na každodenný život daného človeka,“ tvrdí spoluautor výskumu a psychiater Alexandre Dumais pre server televízie CNN.

„Užívanie kanabisu môže viesť u mládeže k nižšiemu dosiahnutému vzdelaniu a u dospelých k slabému pracovnému výkonu a v dôsledku porúch pozornosti aj k nebezpečnému šoférovaniu. Tieto následky môžu byť horšie u pravidelných a ťažkých užívateľov,“ dodáva Dumais.

Odborníci upozorňujú, že marihuana je obzvlášť škodlivá pre kognitívny vývoj mládeže, lebo mozog sa vyvíja do 25. roku života. „Rodičia by si mali uvedomiť, že dospievajúcim, ktorí užívajú kanabis, hrozí poškodenie ich najdôležitejšieho orgánu – mozgu,“ hovorí profesorka pediatrie Megan Morenová z University of Wisconsin.

Neschopnosť riešiť problémy, kontrolovať emócie a správanie

Výskum skúmal vzorku asi 43-tisíc ľudí. Vedci zistili, že takzvaný tetrahydrocanabinolu (THC) poškodzuje vyššie úrovne ľudského myslenia. Môže výrazne narušiť schopnosť rozhodovať sa, zapamätať si kľúčové dáta, plánovať, organizovať, riešiť problémy či schopnosť kontrolovať emócie a správanie.

Položili si aj otázku, či je možné tieto deficity zvrátiť.

V tom si vedci nie sú istí.

„Výskum odhalil, že THC sa môže ukladať v telesnom tuku, a tak sa postupne uvoľňuje do krvného obehu celé mesiace,“ vysvetľuje Dumais. Na stanovenie dlhodobého vplyvu je podľa neho potrebný vysokokvalitný výskum.

Niektoré štúdie tvrdia, že negatívne účinky na mozog sa môžu po vysadení drogy zmierniť. To však môže závisieť aj od množstva, frekvencie a rokov užívania marihuany. Úlohu môže zohrávať aj vek, v ktorom sa užívanie marihuany začalo, najmä ak spadá do kľúčového vývojového obdobia mladistvého mozgu.

Dumais upozorňuje, že najvýraznejšie zmeny spôsobené chronickým užívaním kanabisu v mladosti, boli pozorované v prefrontálnom kortexe. Ten sa nachádza v prednej časti lebky a vznikajú v ňom myšlienky a logické myslenie. Práve pri problémoch s prefrontálnym kortexom vznikajú aj duševné poruchy ako depresia, úzkostné stavy, bipolárna porucha či schizofrénia.

„Kým sa nám podarí ďalší výskum skúmajúci dlhodobé účinky marihuany, považujem za kľúčové čo najlepšie vzdelávanie mladých ľudí o nebezpečenstve, ktoré môže chronická konzumácia THC spôsobiť,“ myslí si Dumais.

Tresty za marihuanu sa môžu na Slovensku znížiť

Téma marihuany je horúca aj na slovenskej pôde. Národná rada sa bude v najbližších týždňoch zaoberať dvomi návrhmi na zníženie trestov pre užívateľov tejto drogy. Koaličné aj opozičné politické strany sa zhodujú, že tresty za držbu tejto drogy sú privysoké. Novela má šancu uspieť.

Prvú novelu Trestného zákona navrhla skupina koaličných poslancov. Predkladatelia tvrdia, že ich cieľom je „odstrániť problém spočívajúci v neprimerane prísnom postihovaní prechovávateľov/užívateľov marihuany“, ako aj zníženie už uložených trestov. Novela tiež umožňuje, aby súd podmienečne upustil od potrestania páchateľa v prípade, že ten dobrovoľne súhlasí s liečením.

S vlastnou novelou prišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Aktuálne sa vyhodnocuje medzirezortné pripomienkové konanie. Cieľom jej návrhu je odlíšiť užívateľov drog od dílerov drog a tých druhých prísnejšie trestať.

Návrh zákona ustanovuje presné množstvá drog, od ktorých sa následne odvíja aj trestnosť daného skutku. Osobitne reaguje na najčastejšie páchaný drogový delikt – prechovávanie marihuany v množstve do jedného gramu. Po novom by sa v takom prípade už neukladal trest odňatia slobody, ale niektorý z alternatívnych trestov. Účelom je minimalizovať negatívne dosahy na spoločenské uplatnenie spravidla mladistvých prvopáchateľov spôsobené okrem iného aj viacročným zápisom v registri trestov.


Ďalšie články