Tipy na víkend: Premiéra v SND, dokument o Kunderovi a Mads Mikkelsen v roli kňaza

Počas víkendu sa budete môcť kultúrne vyžiť, či už v kine, alebo v divadle. V ponuke sú zaujímavé filmy v televízii, Slovenské národné divadlo uvedie cez víkend premiéru novej inscenácie Kým prídu Stouni. V kine pôjde aj dokument o Kunderovi a v televízii dráma s mladým Leonardom DiCapriom a Tomom Hanksom.

PIATOK

Životopisná dráma Chyť ma, ak to dokážeš z roku 2002 je o mladom Frankovi, ktorého si zahral Leonardo DiCaprio. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal 16 rokov. Frank sa rozhodne utiecť z domu a začne falšovať šeky, vďaka ktorým sa dostane k veľkým peniazom. Aby pôsobil dôveryhodnejšie, vydáva sa za pilota. Neskôr sa tváril ako lekár. Tam sa zamiloval do Brendy, a preto chce s falšovaním šekov skončiť. No vyšetrovateľ FBI Carl po ňom stále pátra. Frankovi neostáva nič iné, len utekať ďalej. Vo filme si zahral aj skutočný Frank Abagnale Jr. Snímka Stevena Spielberga Chyť ma, ak to dokážeš začne o 22:20 na Jednotke.

Rolling Stones je legenda. Na scéne sú Stouni už 60 rokov, kolektív autorov Slovenského národného divadla preto pripravil o nich inscenáciu. Je tesne pred koncertom, ľudia sa už schádzajú, od skalných fanúšikov, bufetárov, promotérov po zdravotníkov. Všetci si hovoria, čo pre nich znamená rokenrol a skupina Rolling Stones. V piatok bude predpremiéra inscenácie a počas soboty a nedele sa uskutoční premiéra Kým prídu Stouni. Zaujímavé bude aj herecké obsadenie Emila Horvátha, Kamily Magálovej, Emílie Vášáryovej či Roberta Rotha, ktorý je svojou kostlivou postavou najbližší legendám kapely. [Po zverejnení textu sme sa dozvedeli, že inscenácia Stouni je zrušená, dnes aj nasledujúce dni sa hrať nebude, premiéra je odložená, pozn. red.]

Okrem premiéry má SND pripravenú na piatok hru od Luccy Prebble s názvom Vedľajšie účinky. Má dobrú tému aj dobré obsadenie, hrajú Diana Mórová, Richard Stanke, Roman Poláčik a Anežka Petrová. Tristan a Connie sa rozhodnú byť súčasťou lekárskeho experimentu, ktorý skúma antidepresíva a ich vedľajšie účinky na ľudí. Počas toho sa zbližujú, no nemôžu si byť istí, či je to skutočná láska alebo len nejaký vedľajší účinok liekov. Na celý experiment dohliada doktorka Jamesová, ktorá sama trpí depresiami. Predstavenie Vedľajšie účinky začína o 19:00 v novej budove SND.

SOBOTA

Film podľa skutočnej udalosti pripravila TV JOJ. Surfistka je o mladej dievčine, ktorá spolu so svojou rodinou žije na Havaji. Venuje sa svojej najväčšej vášni, surfuje, má našliapnuté, aby sa stala jednou z najlepších. Všetko sa zmení vo chvíli, keď jej na mori odhryzne žralok celú ruku. Bethany má šťastie, že prežila, ale vyzerá to tak, že sa so svojím športovým životom bude musieť rozlúčiť. Bethany to však neprijme a začne sa na surfe učiť úplne odznova. Príbeh Bethany Hamiltonovej začne o 16:40 na Jojke.

Pre deti aj milovníkov psov je na sobotu pripravený film Psia duša 2. Ide o voľné pokračovanie príbehu, pes Bailey už našiel svojho strateného pána a svoju misiu splnil. Všetci žijú spokojným životom, no do domu prichádza nový člen, a to Clarity, Ethanova vnučka. Vtedy Bailey dostáva nové poslanie, a to postarať sa o Clarity. Snímka, ktorá je plná oddanej lásky psa k svojmu majiteľovi, sa odvysiela o 20:35 na TV JOJ.

V sobotu pokračuje ďalšia časť seriálu Príbeh služobníčky. Potom ako sa Emily podarilo utiecť aj s biologickou dcérou Nicole do Kanady, sa snaží privyknúť na nový život. Žije spolu s manželom June a Moirou, ktorí sa jej snažia pomôcť. Zatiaľ čo June prichádza do domu veliteľa Lawrencea, kde predtým žila Emily. Druhá časť tretej série začne o 22:05 na Dvojke.

NEDEĽA

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam robil verejnoprospešné práce. Farár mu dá za úlohu upiecť jablkový koláč a jablká má zobrať zo stromu, ktorý napadli vtáci a hmyz. Podľa farára Ivana, ktorého si zahral Mads Mikkelsen, je to dobrý Boží trest, no Adamovi je to jedno, chce to mať len za sebou. Neskôr zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Mikkelsen je dobrý herec, príbeh prekvapí a zaujme, film Adamove jablká si nenechajte ujsť o 21:30 na Jednotke.

Ak namiesto divadla alebo televízie máte chuť na kino, odporúčame dokument Milan Kundera. Kundera je v českej kultúre obľúbená téma, nedávno mu vyšiel „posledný“ český román o návrate emigranta, predtým kniha o jeho sexuálnom živote, Kundera polarizuje kvôli svojmu vzťahu k stalinizmu aj kvôli polemike s Václavom Havlom či podivnému vracaniu sa do Čiech a zatajovaniu sa súčasne po roku 1989. O role, ktorú jeho údajné svedectvo pri odsúdení nevinného človeka malo zohrať, ani nehovoriac. Teraz je tu dokument a bude zaujímavé sledovať, ako si s tým všetkým tvorcovia poradili. Vraciame sa do jeho študentských čias, keď študoval a učil na FAMU v Brne, uvidíme obdobie normalizácie, keď čelil spisovateľ tlaku, s čím si ale dokázal poradiť, aj to, keď mu zrušili české občianstvo a Kundera sa stal Francúzom.


Ďalšie články