Benedikt XVI. sa nikdy nestane svätým, je to zbabelý útok na Ratzingera, píšu vatikanisti

Prinášame pravidelný prehľad komentárov, ako vidia udalosti uplynulého týždňa vatikanisti. Prehľad pripravuje náš redaktor v Ríme Bohuš Petrík.

„Benedikt sa stal komplicom sériového vinníka“, preto sa „nikdy nestane svätým“ alebo: „Najnovší zbabelý útok na Ratzingera.“ Aj takto komentovali vatikanisti správu o zneužívaní v bývalej arcidiecéze Benedikta XVI. Staronové obvinenie oživuje niekdajšiu debatu o pedokriminalite v cirkvi a o zodpovednosti nemeckého pápeža.

Ratzingerova kauza pochopiteľne ihneď prekročila vatikánske a mníchovské múry. Na stole bolo jasné odsúdenie emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý vraj nekonal dostatočne v štyroch prípadoch sexuálneho zneužívania, nemal veľký záujem o obete a spočiatku bol defenzívny, aby sa vyjadril k tejto problematike.

Tento názor právnickej firmy vyplýva z dosiaľ neverejnej správy, a tak nie sú známe použité metódy, preskúmané materiály ani počet oslovených osôb. Nie je to po prvý a možno ani posledný raz, čo bavorskému pápežovi adresujú takéto výčitky. Viacerí komentátori sú skeptickí a spochybňujú údajné dôkazy.

Otázka je, či možno pri hodnotení a pomenovaní zodpovednosti emeritného pápeža hovoriť aj o politickej predpojatosti či tlaku na jeho osobu. Porovnávať ho ale s odsúdenými alebo preukázateľne vinnými prelátmi stále nemožno. Na to je potrebné vedieť viac o povahe samotných obvinení.

Čo vlastne znamená, že podľa právnikov Ratzinger ako bývalý arcibiskup Mníchova a Freisingu nekonal dostatočne?

Je to „autentický pohľad na osobný postoj významného predstaviteľa cirkvi k zneužívaniu“, komentovalo médium Tagesschau závery právnikov. Správa o zneužívaní je „desivá bilancia“, ktorá bavorského pápeža „stavia do zlého svetla“. Ako hlavný pastier arcidiecézy sa vraj „zbavil svojej zodpovednosti“ a pod ťarchou tohto dokumentu je možné, že o demisiu opäť požiada súčasný mníchovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx. Keď to urobil pred rokom za svoju spoluzodpovednosť za nezvládnuté riešenie zneužívania v cirkvi, pápež František mu odmietol vyhovieť.

Kardinál Reinhard Marx. Foto: TASR/AP

Kardinál Marx na tlačovej konferencii osobne nebol, čo bolo pre expertov „prekvapujúce a poľutovaniahodné“. Na predstavení podobných správ sa v roku 2021 zúčastnil jednak kardinál Rainer Maria Woelki v Kolíne, ale aj časť francúzskych biskupov. Obvinenie sa týka aj Marxa, ktorý podľa právnikov osobne zlyhal v dvoch prípadoch. Obete zneužívania sa pýtajú, či ponúkne demisiu i druhý raz, s ktorou vskutku už kalkuloval.

Benedikt sa nikdy nestane svätým

Podľa New York Times hrozí, že staronové obvinenia „pošpinia dedičstvo jemného, aj keď doktrinárskeho pápeža, ktorého majú v úcte mnohí konzervatívci, ale tiež predĺžia tieň nad globálnou inštitúciou, ktorá sa snaží vyriešiť metlu sexuálneho zneužívania a vymaniť sa z nej“. Často sa zdal byť nielen z tohto, ale aj „z iných vatikánskych škandálov ohromený“. Americký denník pritom cituje nemeckého vatikanistu Andreasa Englischa, pre ktorého najnovšia obžaloba „naveky poškodí obraz nemeckého pápeža“ a na rozdiel od svojich nedávnych predchodcov ako Ján Pavol II. „sa nikdy nestane svätým“.

Mainstreamová kritika pápeža Benedikta XVI. je pochopiteľná: „To, že existujú ľudia, ktorí nemajú radi Benedikta, je pre väčšinu sekulárnych médií tá najjasnejšia vec na svete.“ To zase povedal americký vatikanista John Allen, autor knihy Kardinál Ratzinger: Vatikánsky vynucovateľ viery (Cardinal Ratzinger: The Vatican’s Enforcer of the Faith).

Allen má k téme čo povedať, pred časom sa autorovi tohto článku otvorene priznal, že bol nespravodlivý voči vtedajšiemu kardinálovi Ratzingerovi a príliš zhovievavý k jeho kritikom. Uvedomil si to, keď jeho knihu rozprášil v recenzii cirkevný historik, ktorý Allena obvinil z „manichejskej, dualistickej žurnalistiky, kde je len svetlo a tma a žiadne tiene medzi nimi“.

Upozornili na to aj Ratzingerovi konzervatívnejší kritici. „Mediálny masaker“ a hon na pápeža, ktorý v apríli oslávi 95 rokov, považujú za zmätočný a účelový. Udalosti spred 40 rokov sa ťažko presne rekonštruujú a nie nadarmo existuje v právnickom systéme takzvané premlčanie zločinov. Bavorský pontifik na opätovné obvinenia už odpovedal, tak čo ešte treba: „Búrlivý koniec jeho života?“ pýtal sa jeden z nich.

To, že nemeckí právnici neboli dostatočne presvedčiví, bolo vidieť v titulkoch ako „Najnovší zbabelý útok na Ratzingera“ aj v rozhovore s Peterom Seewaldom. Nemecký novinár napísal niekoľko kníh o Benediktovi XVI. (vrátane rozhovorov), ktoré vyšli i v slovenčine. V prípade pedofilného kňaza Petra H., ktorého poslali na krátky čas na terapiu do Mníchova, sa nepísal dôvod liečenia. Bavorský arcibiskup nebol zapojený do príslušného stretnutia a ktovie, či v arcidiecéze s vyše miliónom katolíkov o kňazovi vôbec mohol vedieť, vysvetlil Ratzingerov životopisec.

Keďže Svätá stolica, Mníchovská arcidiecéza i tajomník emeritného pápeža si chcú dlhú správu najprv preštudovať, priniesli sme len prvé kolo reakcií.

Slovenský biskup v Azerbajdžane u pápeža

Prvotná téma vatikanistov sčasti zatienila prebiehajúci Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov a návštevu slovenského biskupa u pápeža Františka. Biskup Vladimír Fekete je jediný katolícky biskup v Azerbajdžane a vo Vatikáne bol na niekoľkodňovej návšteve v rámci medzináboženskej delegácie z kaukazskej krajiny. V rozhovore pre Štandard povedal, že Slováci pomohli obnoviť v tejto krajine cirkev.

Citát týždňa

Vyberáme názor vatikánskeho veterána Johna Allena o emeritnom pápežovi:

„To, že existujú ľudia, ktorí nemajú radi Benedikta, je pre väčšinu sekulárnych médií tá najjasnejšia vec na svete.“


Ďalšie články