Predbežná štúdia: Sputnik proti omikronu chráni lepšie ako Pfizer

Ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskve Na archívnej snímke zo 6. augusta 2020 vedkyňa pracuje s novou vakcínou v ústave epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskve. Foto: TASR/AP

Podľa taliansko-ruského výskumu má ruská proticovidová vakcína Sputnik V navrch v porovnaní s očkovacou látkou od konzorcia Pfizer/BioNTech, minimálne pokiaľ ide o variant omikron. Nedostatkom štúdie je však nízky počet jej účastníkov.

Autori malej taliansko-ruskej laboratórnej štúdie na niekoľkých desiatok dobrovoľníkoch dospeli k záveru, že ruská vakcína Sputnik V je proti koronavírusovej mutácii omikron účinnejšia ako očkovacia látka od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Vedci zo Spallanzaniho inštitútu v Ríme a ústavu Nikolaja Gamaleja v Moskve, ktorý Sputnik vyvinul, porovnávali krvné sérum osôb očkovaných rôznymi vakcínami. Do výskumu sa zapojilo 51 ľudí očkovaných ruskou vakcínou a 17 ľudí očkovaných dvoma dávkami prípravku od firiem Pfizer a BioNTech.

Podľa autorov štúdie boli protilátky účinné proti omikronu odhalené v krvnom sére 74,2 percenta ľudí očkovaných Sputnikom V a 56,9 percenta u osôb očkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech. Vzorky odobrali tri až šesť mesiacov po aplikácii druhej dávky jednej z vakcín.

Predbežnú štúdiu, o ktorej informuje ČTK s odvolaním sa na agentúru Reuters, financoval Ruský fond priamych investícií (RFPI). RFPI zodpovedá za predaj a marketing danej ruskej vakcíny.

Vzhľadom na priaznivé parametre variantu omikron, najmä čo sa jeho smrtnosti týka, sa však čoraz častejšie diskutuje o tom, či bude plošné očkovanie ako také voči nemu vôbec potrebné a či sa nestane doménou skôr pre rizikové skupiny.

Dočkáme sa jej schválenia v EÚ?

V októbri minulého roka prebehla médiami správa, že Európska lieková agentúra (EMA) rozhodne o tom, či povolí používanie Sputnika, najskôr v prvom kvartáli roku 2022. Podľa tohto vyjadrenia by sme sa teda posunu vo veci mohli dočkať už o niekoľko týždňov.

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V len niekoľko hodín po tomto oznámení uviedol, že završuje prípravu dokumentov na dokončenie schvaľovacieho procesu v Európskej únii, ktoré si od neho EMA vyžiadala. Toho času o tom informoval poradca ruského ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Prvá na svete

Sputnik V bola vôbec prvou dostupnou proticovidovou vakcínou na svete. Ruský rezort zdravotníctva ju registroval 11. augusta roku 2020. EMA však Sputnik doteraz neregistrovala, podľa vlastných slov pre absenciu potrebných dokumentov.

Na nedostatok dôkazov o jej efektivite a bezpečnosti sa dodnes odvolávajú aj jej hlavní kritici. Okrem iného tiež tvrdili, že Sputnik je geopolitickou zbraňou Kremľa. Zástancovia, naopak, akcentujú uspokojivé pozorovania z jednotlivých štátov či pozitívne články na jeho adresu z prestížnych magazínov, ako Lancet či Nature.

Sputnik V na Slovensku na jar odštartoval politickú krízu, ktorá vyústila do výmeny na premiérskom poste. Po mesiacoch čakania ju napokon aplikovali len zhruba 20-tisíc tunajším záujemcom.


Ďalšie články