Rusi ju prifarbili, Ukrajinci zveličili. Sulíkova veta otriasla vzťahmi Kyjeva a Bratislavy

TK Sulíka po rokovaní Vlády SR RIchard Sulík. Foto: TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík si pohneval Ukrajinu. Avšak citátom, ktorý nepovedal. To, čo sa v priebehu pár hodín stalo s jeho vetou z decembrového rozhovoru pre denník Pravda, pripomína detskú hru telefón.

V napätej atmosfére medzi Ruskom a Západom častokrát stačí na vyvolanie medzinárodného škandálu veľkých rozmerov len jedno zle interpretované slovo či slovné spojenie.

Štandard vo štvrtok informoval o kauze vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, ktoré mnohí pochopili ako tolerovanie ruského vpádu menšieho rozsahu na Ukrajinu. Svoje slová musel bezprostredne vysvetľovať nielen šéf Bieleho domu, ale aj dve hovorkyne jeho administratívy.

Zhruba v rovnakom čase si však na rozhorčenie diplomatov zarábal aj náš podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) svojím konštatovaním v decembrovom rozhovore pre denník Pravda.

„Rokovania utlmila nová vlna COVID-19 a sankcie uvalené na Rusko. Tie ja považujem za nešťastné. Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Páchajú tak iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak,“ povedal politik o rokovaniach rusko-slovenskej medzivládnej ekonomickej komisie.

Čo spôsobí slovíčko „verí“

Rozhovor sám osebe väčšiu odozvu nevyvolal, no veci sa dali do pohybu po tom, ako tento týždeň v stredu ten istý denník zverejnil nový text s nadpisom Sulík sankcie odmieta a tvrdí, že Rusi Krym nevrátia.

Ako si všíma Denník N, v rovnaký deň sa na Pravdu začali odvolávať viaceré ruské zdroje na čele so štátnou agentúrou TASS, ktorej titulok k téme znel Podpredseda vlády SR verí, že Krym zostane súčasťou Ruska. Text článku TASS sa začínal zhrňujúcou vetou: „Krym zostane súčasťou Ruska a vzťahy s ním sa musia rozvíjať, pričom sankcie uvalené na Moskvu sú škodlivé.“

Či išlo v prípade Sulíkovho citátu o chybu v preklade, alebo o úmyselné skrášlenie slov v prospech Kremľa, nevedno, no isté je, že náš východný geografický sused, ku ktorého podpore sa slovenská vláda oficiálne hlási, ostal výrazne podráždený.

Ukrajina hovorí o deformovanom vnímaní reality

Ukrajinský web Klymenko Time napísal: „Prišla zrada zo Slovenska. Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík povedal, že Krym zostane súčasťou Ruska.“

Slová, ktoré šéf slovenských liberálov (ne)povedal, si však všimli aj na tamojšom rezorte zahraničných vecí. Jeho hovorca Oleg Nikolenko sa vyjadril, že Sulíkov komentár je „neakceptovateľný, pretože spochybňuje teritoriálnu integritu Ukrajiny“.

Podľa Nikolenka sa Ukrajiny dotklo, „že predstaviteľ spriatelenej krajiny, s ktorou máme vysokú úroveň vzťahov, ukázal svoje deformované vnímanie reality týkajúce sa príslušnosti Krymu a pochopenia sankcií uvalených na Rusko“.

Sulík: Vraj som povedal, že Ukrajina má Krym odovzdať

Rozhorčenie Kyjeva museli následne hasiť takpovediac všetci kompetentní. Premiér Eduard Heger vo štvrtok Ukrajinu ubezpečil, že vláda nebude vyvíjať žiadne aktivity, ktoré by ospravedlňovali ruské porušenie medzinárodného práva a anexiu Krymu. Politika Slovenska ku kríze na Ukrajine nastolená už za vlády Roberta Fica sa vraj nemení.

„Ministerstvo po diplomatickej línii kontaktovalo ukrajinských partnerov a ubezpečilo ich o nemennosti našej oficiálnej pozície k teritoriálnej integrite Ukrajiny a k sankciám, ktoré boli uvalené pre anexiu Krymu a destabilizáciu Ukrajiny a naďalej zostávajú nevyhnutnou odpoveďou na porušenie medzinárodného práva,“ uviedol zasa tlačový odbor rezortu diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS).

„Spôsobilo to rozruch na Ukrajine. Viacero známych mi poslalo mediálne výstupy z Ukrajiny. Tam to už bolo podané veľmi skreslene. V jednej relácii napríklad hovorili, že som povedal, že Ukrajina má Krym odovzdať a že naň nemá nárok a úplné hlúposti,“ povedal Denníku N samotný Sulík s tým, že rodiaci sa problém si všimol už v zárodku a telefonicky na margo toho kontaktoval nielen Korčoka, ale aj Hegera a prezidentku Zuzanu Čaputovú.

„Strana Sloboda a Solidarita dlhodobo odsudzuje anexiu Krymu a plne podporuje Ukrajinu v jej diplomatickom úsilí obnoviť územnú celistvosť,“ reagovala SaS vo štvrtok tlačovou správou.


Ďalšie články