Štúdia: Prekonanie covidu chránilo pred deltou lepšie než očkovanie

Oèkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Košiciach Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19 na železničnej stanici v Košiciach 26. novembra 2021. Foto: TASR/František Iván

Nezaočkovaní ľudia, ktorí sa nakazili koronavírusom, mali pred delta variantom lepšiu ochranu ako tí, ktorí sa iba zaočkovali.

Vyplýva to z novej štúdie, ktorú v stredu zverejnili americkí hygienici z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Zdravotnícke úrady skúmali od konca mája do novembra 2021 prípady v štátoch New York a Kalifornia. Najmenšiu ochranu proti SARS-CoV-2 mali počas celého analyzovaného obdobia ľudia, ktorí sa predtým ani nezaočkovali, ani neochoreli. Vakcína však spočiatku poskytovala lepšiu ochranu než obyčajné prekonanie covidu, píše agentúra Reuters.

Na konci júna sa v Spojených štátoch stala dominantným variantom delta a tento pomer sa obrátil.

Vírus je infekčnejší, ale prekonavší sú pred ním viac chránení

Štúdia od leta analyzovala riziko nákazy deltou. Porovnávala tri skupiny ľudí: zaočkovaných, prekonavších a tých, ktorí sa do začiatku októbra nezaočkovali, ale ani neinfikovali.

Iba zaočkovaní mali oproti ľuďom bez proticovidovej injekcie šesťkrát menšiu pravdepodobnosť, že dostanú covid v Kalifornii, a asi päťkrát menšiu šancu, že sa nakazia v New Yorku.

Avšak riziko infekcie bolo ešte nižšie u predtým infikovaných, ale nezaočkovaných jedincov. V Kalifornii sa ich nakazilo o 29 menej a v New Yorku o 15 menej. Prirodzená imunita teda poskytovala počas jesene lepšiu imunitu než tá z vakcíny. Aj hospitalizácie v Kalifornii sa medzi týmito dvoma obdobiami vyvíjali rovnako. Prekonanie covidu teda lepšie chránilo aj pred ťažkým priebehom ochorenia.

Najnižšiu ochranu proti delte mali opäť tí, ktorí sa ani nezaočkovali, no ani COVID-19 neprekonali.

Prekonanie ochorenia vytvára aj slizničné protilátky

Tento zvrat mohla podľa autorov štúdie spôsobiť odlišná imunitná odpoveď organizmu. Ako v nedávnom rozhovore pre Štandard vysvetlil imunológ Jiří Šinkora, pri skutočnom strete s vírusom sa ľuďom vytvoria aj slizničné IgA protilátky, ktoré efektívnejšie bránia vírusu uchytiť sa na sliznici nosa. Práve tá je vstupnou bránou vírusu do tela.

Vakcíny vytvárajú vírus neutralizačné protilátky, ktoré sa viažu na S proteín vírusu. Ním patogén vstupuje do buniek. Koronavírus mutuje, ale vyvinuté vakcíny stále mieria na pôvodný kmeň koronavírusu. Protilátky z vakcín preto nedokážu efektívne zabrániť tomu, aby jednotlivé varianty vstúpili do tela.

Vakcíny však stále poskytujú vysokú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia. Vytvárajú totiž aj bunkovú imunitu, ktorá produkuje T-lymfocyty, ktoré zabíjajú infikované bunky.

Zástupca CDC Ben Silk, ktorý je aj spoluautorom štúdie, skonštatoval, že významným nedostatkom štúdie je, že skončila predtým, než dostala široká verejnosť posilňujúcu dávku vakcíny. Zvrat v silnejšej imunite po prekonaní sa dial súbežne s poklesom imunity z dvoch dávok vakcín. Existuje hypotéza, že tri dávky vakcíny by pred nákazou chránili lepšie než prekonanie covidu.

Očkovanie je stále najbezpečnejšie

CDC podľa Silka skúma vplyv očkovania, posilňujúcich dávok a predchádzajúcej infekcie v súvislosti s terajšou vlnou omikronu. Americký úrad vydá ďalšiu štúdiu, keď bude mať dostatok dát.

Súčasne však CDC upozorňuje, že „očkovanie zostáva najbezpečnejšou stratégiou“ proti covidu. Prekonanie ochorenia vystavuje ľudí vážnym komplikáciám, zatiaľ čo vakcíny sa podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukázali ako mimoriadne bezpečné a účinné.


Ďalšie články