Čo vieme o Ratzingerovej kauze

Benedikt XVI., Georg Ratzinger Emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Emeritný pápež Benedikt XVI. vraj nekonal dostatočne proti sexuálnemu zneužívaniu. Povedali to na konferencii autori správy o zneužívaní v Mníchovskej arcidiecéze, kde Joseph Ratzinger pôsobil pred 40 rokmi. Svätá stolica i arcidiecéza bude obvinenie komentovať až po dôslednom prečítaní správy.

Joseph Ratzinger vraj nekonal proti štyrom kňazom obvineným z pedokriminality a neprejavil záujem o obete, keď stál na čele arcidiecézy v Mníchove a Freisingu v rokoch 1977 až 1982. Vyplýva to z dokumentu, ktorý pripravila právnická firma Westpfahl Spilker Wastl a ktorý predstavila na tlačovej konferencii. Správu o krokoch a zodpovednosti vedenia v súvise so sexuálnym zneužívaním v rokoch 1945 – 2019 v čase písania tohto článku nezverejnili. Nie sú teda známe použité metódy, preskúmané materiály ani počet oslovených osôb.

V bývalej arcidiecéze dnes už emeritného pápeža Benedikta XVI. zneužili od druhej svetovej vojny temer 500 osôb, pričom agresormi bolo vyše 170 kňazov a 9 diakonov, povedal na konferencii právnik Martin Pusch. Dvom kňazom sa údajne umožnilo beztrestne pokračovať v pastorácii.

Bavorský arcibiskup mal vedieť aj o zneužívaní, ktorého sa dopustil kňaz Peter H. Toto staronové obvinenie začiatkom tohto roku vzniesol aj nemecký denník. Osobný tajomník emeritného pápeža arcibiskup Georg Gänswein vtedy tvrdenie odmietol ako „mylné“.

Arcidiecéza správu obdržala 20. januára a riadne sa k nej vyjadrí o týždeň. Ešte predtým chce krátko prehovoriť súčasný arcibiskup kardinál Reinhard Marx. Ten pred rokom za svoju spoluzodpovednosť za nezvládnuté riešenie sexuálneho zneužívania v diecéze i v nemeckej cirkvi podal demisiu, ktorú pápež František neprijal. Čas na preskúmanie správy si vyhradil i Apoštolský stolec:

„Svätá stolica považuje za nutné venovať náležitú pozornosť dokumentu, ktorého obsah v tomto momente nepozná. V najbližších dňoch po jeho zverejnení si ho prečíta a bude môcť vhodne preskúmať detaily. Svätá stolica opätovne vyjadruje pocit hanby a výčitiek za zneužívanie maloletých zo strany kňazov a ubezpečuje všetky obete, že im je nablízku, a potvrdzuje doterajšie úsilie na ochranu najmenších tým, že sa im zaručí bezpečné prostredie“, povedal hovorca Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni.

Benedikt XVI. proti zneužívaniu konal, tvrdia niekoľkí vatikanisti

Väčšina novinárov o staronovej obžalobe v súvise s Petrom H. ani nepísala. Navyše v článku nemeckého denníka zo začiatku januára chýba kópia či fotografia dokumentu, na ktorý sa autori odvolávajú. Nie je pritom jasné, či dekrét oživila práve nečakaná reakcia pápežovho sekretára. Naopak, niekoľko vatikanistov, ktorí sa téme venovali, sa čudovalo, prečo sa opäť dávne obvinenie objavilo. Pripomenuli, že Vatikán už v roku 2010 odmietol, že by Ratzinger vedel o zneužívaní zo strany tohto kňaza a odkázal na vyjadrenie arcidiecézy, ktorá inú interpretáciu označila za čistú špekuláciu.

Minulý rok správu o krokoch a zodpovednosti vedenia v súvise so sexuálnym zneužívaním zverejnila aj Kolínska arcidiecéza v Nemecku. Veľký rozruch spôsobila najmä správa s podobným obsahom, ktorá sa týkala cirkvi vo Francúzsku.

Podľa niektorých vatikanistov sa niekdajší arcibiskup z Bavorska ako pápež činil v boji proti zneužívaniu, napríklad v rokoch 2011 – 2012 zbavil kňazstva okolo 400 mužov obvinených zo zneužívania. Krátko pred svojím zvolením za pápeža v roku 2005 na krížovej ceste v Koloseu verejne odsúdil „toľkú špinu v cirkvi“, ktorej sa dopúšťajú kňazi. A Ratzingerove „slová sa premietli do konkrétnych činov v boji proti pedofílii kňazov“, podčiarkol taliansky denník Il Fatto Quotidiano. To nám potvrdila bývalá riaditeľka Centra na ochranu detí a zraniteľných osôb pri Pápežskej Gregoriánskej univerzite Karlijn Demasure:

„Cirkev sa snaží robiť dosť, ale vo viacerých štátoch o tom nemôžete hovoriť, je to tabu. V mnohých krajinách sa už veľa prípadov stalo a počnúc pápežom Benediktom XVI. bolo jasné, že pápež chce, aby sa nezatajovali. Predtým to nebolo úplne jasné. Ak sa pozriete, kde sme teraz, mohli by ste povedať, že toho neurobil dosť. S tým však nesúhlasím: je to on, kto začal s touto témou. Priniesol ju do Ríma do Kongregácie pre náuku viery, aby zabránil biskupom zatajovať a nič nerobiť. A ak nie biskupi, potom je rad na nás, povedal a napísal list a niekoľko dokumentov do Írska. Práca však nebola dokončená a potom abdikoval.“


Ďalšie články