Nové videá odhaľujú priebeh amerického útoku v Afganistane, pri ktorom zahynulo desať civilistov

Záber z amerického dronu 29. augusta 2021. Foto: reprofoto/Youtube Záber z amerického dronu 29. augusta 2021. Foto: reprofoto/Youtube

Odtajnené zábery z amerických bezpilotných lietadiel ponúkajú nový pohľad na mylný útok dronom v afganskom hlavnom meste Kábul. Minulý rok v auguste tak Američania zabili desať civilistov, z toho sedem detí. Nejde však ani zďaleka o jediný takýto prešľap.

Záver americkej prítomnosti v Afganistane, ako aj neskorší ústup z krajiny, je poznačený viacerými zlyhaniami. Smutnú čiernu bodku predstavuje útok bez pilotných lietadiel z 29. augusta 2021 v hlavnom meste Kábul, pri ktorom prišlo o život desať civilistov vrátane siedmich detí.

Hovorca Pentagónu John Kirby v polovici decembra minulého roku uviedol, že americkí generáli dali ministrovi obrany Lloydovi Austinovi v súvislosti s útokom niekoľko odporúčaní, ktoré však neobsahovali opatrenia na vyvodenie zodpovednosti voči konkrétnym osobám zapojených do tejto operácie.

Podľa vedenia vraj nešlo o trestný čin, ale čin z nedbanlivosti. Ľudia priamo zapojení do tejto operácie, ku ktorej došlo v čase evakuácie Američanov a ich afganských spolupracovníkov z Kábulu, údajne skutočne verili, že čelia hrozbe teroristického útoku.

Nevidené snímky

Denníku New York Times sa nedávno podarilo získať odtajnené zábery z tohto útoku.  Asi 25-minútová sekvencia bez zvuku pozostáva z videí z dvoch dronov MQ-9 Reaper, pričom na záberoch je vidieť čas pred útokom, samotný úder, a následné udalosti.

Američania vtedy osem hodín sledovali šoféra bieleho automobilu značky Toyota, ktorého podozrievali z členstva v odnoži takzvaného Islamského štátu provincie Chórezm (ISIS-K). Mal podľa nich prevážať bomby.

Auto vošlo do jedného z dvorov v husto zastavanej oblasti. V okolí vidno pohybujúce sa postavy. Krátko na to oblasť zasahuje raketa typu Hellfire. Až neskôr sa zistilo, že podozrivý Ezmaraj Ahmadi bol v skutočnosti pracovník kalifornskej humanitárnej organizácie Nutrition and Education International (NEI).  

Pohybujúce sa postavy v okolí boli väčšinou deti, ktoré utekali privítať Ahmadiho. Na samotných záberoch je to však len veľmi ťažké rozoznať, keďže sú nakrúcané z vtáčej perspektívy. To priznal aj samotný Pentagón, ktorý v novembri potvrdil prítomnosť aspoň jedného dieťaťa na mieste útoku asi dve minúty pred vypustením rakety.

https://www.youtube.com/watch?v=DmqmLXvt9-0

Opakované chyby

Od Američanov nešlo o prvý zbabraný útok, ktorý si v Afganistane vyžiadali smrť nevinných ľudí. V ostatných rokoch sa odohrali minimálne štyri podobné nálety (tri americké, jeden v podaní afganskej vlády), pri ktorých umrelo dohromady 28 civilistov, z toho osem detí.

Podľa správy neziskovej organizácie Amnesty International ohľadom vojnových zločinov v Afganistane bol problém amerických útokov najmä ten, že sa odohrávali v husto obývaných oblastiach.

Medzinárodný trestný súd (MTS) začal v posledných rokoch vyšetrovanie potenciálnych vojnových zločinov, ktoré sa odohrávali na území Afganistanu. V hľadáčiku mal okrem Talibanu aj americkú armádu a vtedajšiu afganskú vládu.

Vyšetrovanie bolo pozastavené, keďže minulá afganská vláda sa rozhodla tieto zločiny vyšetrovať sama. Po prevzatí moci zo strany militantov došlo k obnoveniu prešetrovania, avšak tentokrát so zameraním sa výlučne na Talibancov a členov ISIS-K.

Spojené štáty jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu neuznávajú, nie sú členom tohto medzinárodného orgánu a odmietajú s ním spolupracovať. V minulosti dokonca uvalili sankcie na predstaviteľov MTS, keď chceli vyšetrovať podiel amerických vojakov na vojnových zločinoch v Afganistane.


Ďalšie články