Hromadná autohavária na českej diaľnici. Zrazilo sa 40 áut a hlásia zranených

havaria_ČR Hromadná dopravná nehoda na českej diaľnici. Zdroj: Twitter / Policie ČR

AKTUALIZOVANÉ Najmenej šesť ľudí utrpelo zranenia pri hromadnej havárii v Česku. Na diaľnici D5 medzi Prahou a Plzňou sa zrazilo 40 áut. Sú natlačené na úseku dlhom 150 metrov. Na mieste zasahujú záchranári. Aktivovali takzvaný traumaplán. Nehodu zrejme spôsobilo husté sneženie.

Podľa záchranárov sú zatiaľ hlásení piati zranení. „Troch ľahko zranených sme odviezli do horovickej nemocnice na chirurgiu, dvoch stredne ťažko zranených odvezieme do Prahy letecky, keďže cesta ja uzavretá,“ povedala pre ČTK hovorkyňa záchranárov Petra Homolová.

Nehoda sa stala na diaľnici D5 pri meste Žebrák medzi Prahou a Plzňou. Polícia odkláňa dopravu na obchádzkové trasy.

„Na miesto (nehody) smerujú všetky záchranné zložky. Diaľnica (D5) je v smere na Prahu úplne neprejazdná,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Záchranári aktivovali v súvislosti s hromadnou nehodou asi 40 áut na diaľnici D5 v Českej republike traumaplán. Ten sa vyhlasuje, ak utrpí zranenia najmenej päť ľudí.

„Dalo sa tu predpokladať – vzhľadom na počet nabúraných automobilov – že bude veľký počet zranených osôb. Preto operačné stredisko traumaplán vyhlasovalo. Na miesto vyslalo i leteckú záchrannú službu Praha,“ doplnila Homolová s tým, že počet zranených sa môže ešte zvyšovať. „V tejto chvíli neevidujeme žiadne ťažké zranenia, žiadne úmrtia,“ dodala.

Podľa polície sú havarované vozidlá „rozosiate“ na 150-metrovom úseku diaľnice.

Jednou z príčin hromadnej havárie mohlo byť i počasie. Meteorológ Českej televízie Michal Žák upozornil, že v momente nehody miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok.

„V priebehu chvíle môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu,“ uviedol. „Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov,“ doplnil.

Nepriaznivé počasie považuje za jednu z príčin nehody i hovorkyňa českej polície Vlasta Suchánková. „Určite veľký podiel na hromadnej dopravnej nehode malo i počasie, snehová búrka, ktorá sa prehnala cez Prahu a stredné Čechy,“ uviedla. Dodala ale, že mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. „Bude tam určite nejaké neprispôsobenie rýchlosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti a podobne,” doplnila s tým, že všetky príčiny objasnia policajní vyšetrovatelia.

(tasr, haj)


Ďalšie články