V Paríži bol pochod za život. Napadli ho aktivistky Femen, portál francúzskych biskupov akciu odignoroval

marche_pour-tXMAMxmIy Pochod za život, január 2022. Foto: Twitter / Marche Pour La Vie

Hoci o prezidentovi Macronovi a jeho návrhu, aby sa právo na potrat stalo základným európskym právom, sa písalo vo viacerých médiách vrátane Štandardu, z Francúzska zaznel ešte jeden hlas k téme. Prinášame text Štefana Danišovského, ktorý vysvetľuje, prečo ho nebolo na rozdiel od Macrona počuť, prečo sú biskupi ticho a ako pochod napadli aktivistky z hnutia Femen.

V nedeľu sa v hlavnom meste Francúzska konal pravidelný januárový pochod za život organizovaný francúzskymi pro-life organizáciami zjednotenými pod spoločným názvom Marche pour la Vie. V sprievode, ktorý prešiel z Katalánskeho námestia na námestie Vauban, sa podľa organizátorov stretlo až 20-tisíc ľudí. Účasťou tento ročník určite zaostal za minulými pochodmi, aj keď ten minuloročný kvôli sanitárnym obmedzeniam bol ešte menej početný. Vysoký pomer mladých však v dave pretrváva, ba možno aj narastá. Pre náhodného pozorovateľa akoby celý pochod bol v rukách mladej generácie nielen organizačne, ale aj účasťou.

Každý rok sa nájdu dobré dôvody na organizovanie pochodu a tak to bolo aj tentokrát. Aktualitou je momentálne schvaľovaný zákon o predlžení lehoty na potrat na požiadanie zo súčasných 12 týždňov na 14 týždňov tehotenstva. Návrh je v parlamentnom procese už od jesene 2020. Po jeho prvom schválení v parlamente na jar minulý rok bol následne vetovaný v hornej snemovni. Jeho druhé schválenie opäť v parlamente prebehlo na jeseň a tento týždeň je znovu v senáte, ako to predpisuje legislatívny proces. Ak by tam bol opäť vetovaný, pôjde ešte raz do parlamentu a jeho predkladatelia sú pevne presvedčení o jeho definitívnom schválení ešte do prezidentských volieb.

Dôvodom na predĺženie potratovej lehoty je údajne vysoký počet žien (až 5-tisíc), ktoré nemajú okamžitý prístup k potratu a kvôli nestihnutému termínu musia cestovať za zákrokom do zahraničia. Číslo bolo medzitým vážne spochybnené gynekologickou obcou.

Tá tvrdí, že je to trikrát menej. Navyše sa nevie, v akom týždni tieto ženy skutočne podstupujú potrat, a tak navrhované predĺženie vôbec nemusí priniesť očakávanú zmenu. Skutočným dôvodom obmedzeného prístupu však nie je krátka lehota, ale komplikovaný prístup k zdravotnej starostlivosti ako takej v dôsledku znižovania lôžkovej kapacity nemocníc a zatvárania menších pôrodníckych pracovísk. Francúzsko trpí nedostatkom lekárov vo všeobecnosti a rastie počet takzvaných lekárskych púští, kde už aj všeobecný lekár je desiatky kilometrov ďaleko. Druhým dôvodom je, že gynekológia nie je atraktívna, mladí sa hlásia na iné špecializácie a staršie ročníky odchádzajú.

Zákon, ktorý prezident Macron a vláda oficiálne nepodporili, ale ani nezastavili, prináša aj ďalšie zmeny, aby vyhovel potratovej loby a extrémnej ľavici. Ide o predĺženie „tabletkového“ potratu, tiež nazývaného domáci potrat, z 5 na 7 týždňov tehotenstva, možnosť vykonávania chirurgického potratu pôrodnými asistentkami do 10 týždňov a zrušenie 48-hodinovej lehoty medzi dvomi vyšetreniami pre mladistvých. Pri poslednom schvaľovaní v parlamente tam figuroval aj návrh na zrušenie špecifickej výhrady vo svedomí, ktorý síce nakoniec neprešiel, ale ktorý sa určite znovu objaví v treťom parlamentnom kole.

Proti zákonu neboli len účastníci sprievodu. Ako na manifestácii povedal Jean-Marie Le Méné, predseda Nadácie Jérôme Lejeune, proti zákonu sa vyjadrili všetky dotknuté profesné organizácie vrátane Lekárskej akadémie, Rádu lekárov, Národného syndikátu gynekológov a pôrodníkov a tiež Národného kolégia gynekológov a pôrodníkov. Tento odpor lekárov súvisí s realitou potratu v tak neskorom štádiu. Zákrok vyžaduje rozdrvenie hlavy dieťaťa a jeho rozkúskovanie. „Je to prvýkrát, čo propagovanie potratu je spojené s víziou hororu a odporu,“ povedal rečník. Neskôr pokračoval: „Dnes sú to naši odporcovia, ktorí nám dávajú materiál na ilustráciu, text a obrázky… v podstate priznávajú, že potratiť znamená zabiť, čo je dobrý začiatok.”

Ak je už zvykom, pochod sa konal za všeobecného nezáujmu hlavných médií. Informovalo o ňom len niekoľko alternatívnych konzervatívnych portálov. Kresťanský denník La Croix sa tento rok prekonal a napísal po pochode krátky článok, kde pochodujúcich označil za protipotratových militantov. Na portáli konferencie biskupov sa neobjavil ani riadok.

Svetlou a o to vzácnejšou výnimkou bol len Mons. Marc Aillet, ktorý pochodujúcim poslal svoj pozdrav a v stručnom vyhlásení kritizoval „kultúru ticha“ cirkevnej hierarchie. Ticho a pasivita, ktoré episkopát v minulosti praktizoval, a tak kryl zneužívanie mladistvých, sú podľa neho dnes oprávnene označované za neprijateľné. „Hrozí, že budúce generácie nám raz budú vytýkať ticho, ktorým dnes reagujeme na nespočetné útoky na dôstojnosť ľudského života,” dodal biskup z Bayonne.

A ešte jedna poznámka.

Pochod za život si na rozdiel od biskupov všimli aktivistky z hnutia Femen. Pokojné zhromaždenie napadli sebe vlastným spôsobom. Ich obscénny prejav, ako ukazuje video nižšie, nechám bez komentára, ale možno čitateľa zaujme, že sa prihlásili k tomu, čo v Štandarde opísal už Vladimír Palko. Potrat je pre nich sacrum.


Ďalšie články