Prečo podal náš poslanec návrh zákona na skrátenie volebného obdobia

Boris Kollár Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tému referenda nepovažujem za uzavretú, za svojím slovom si stojíme a ústavný zákon o referende sme povinní schváliť.

Po 6 mesiacoch sa v našej krajine stala téma referenda opäť veľmi diskutovanou. Prečo? Lebo parlament o nej môže opäť rokovať, pretože od posledného podaného návrhu na skrátenie volebného obdobia prešiel polrok. Hnutie Sme rodina si aj v tejto téme stojí za svojím slovom, pretože ľudia majú mať možnosť vyjadriť svoj názor v referende, keď nie sú spokojní so stavom v krajine.

Pred polrokom, keď sa táto téma riešila, všetky parlamentné strany vrátane našich koaličných partnerov OĽaNO a SaS sľúbili, že zmenia alebo upravia ústavný zákon tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie a zároveň naplniť požiadavky Ústavného súdu a pani prezidentky. Bohužiaľ, teraz naši koaliční partneri tieto svoje sľuby odmietli a zároveň vyhlásili, že sa nezúčastnia rokovaní okrúhleho stola, ktorý som zvolal na túto tému. Jedni nevidia dôvod na takéto rokovanie, druhí zas nechcú rokovať so „zástupcami mafie“. Chcem upozorniť verejnosť, že tu nejde o Matoviča alebo o Fica, ale o to, či ľudia budú mať možnosť v referende skrátiť poslancom volebné obdobie.

My si za slovom stojíme, a preto sme podali prostredníctvom nášho poslanca Miloša Svrčeka aj poslanecký návrh o skrátení volebného obdobia, ak by rokovania okrúhleho stola zlyhali. A som zvedavý, ako budú poslanci za tento návrh hlasovať, pretože napríklad aj veľký bojovník za referendum, akým je poslanec Peter Pellegrini, sa pred polrokom pri hlasovaní za takýto návrh zdržal.

Na záver by som rád dodal, že si musíme uvedomiť, že zákon nemôže pôsobiť retroaktívne, preto ak by bol tento zákon prijatý, bude platiť až od roku 2024, teda od ďalšieho volebného obdobia.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články