Katolícke lýceum, audiencie u pápeža, spína ruky v Lurdoch a vyhlasuje potrat za základné právo. Macron

Sociálny summit EÚ Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Je absolventom katolíckeho lýcea, jeho manželka tam učila. Rád chodí na audiencie k pápežovi a dokonca spínal ruky v Lurdoch. Ako k tomu sedí, že Emmanuel Macron chce vyhlásiť potrat za základné právo v celej EÚ?

Je známe, že francúzsky prezident podporuje prístup k umelým potratom, manželstvu a umelému oplodneniu pre všetkých. Teraz však zaťal omnoho vyššie. Potrat považuje za základné právo, ktoré by malo byť garantované na celoeurópskej úrovni.

Európska politika je v Macronovej kampani opäť na poprednom mieste, rovnako ako pred piatimi rokmi. Vtedy podporoval viaceré prvky užšej integrácie EÚ, ale mnohé z nich Angela Merkelová nepodporila. Víťazstvo v prezidentských voľbách vo volebnej centrále pri Louvri v roku 2017 slávil imidžovým príchodom na pódium za tónov Beethovenovej 9. symfónie, ktorá je zároveň melódiou hymny EÚ.

Prvý prejav v štrasburskom europarlamente mal v roku 2018, rok po zvolení. Ten stredajší zaznel menej ako tri mesiace pred voľbami pri príležitosti francúzskeho predsedania v Rade EÚ. Podľa očakávaní hovoril o obrane, klíme, digitalizácii.

Zaznel však aj nevídaný návrh. Zahrnúť potrat do Charty základných práv Európskej únie. Zaradiť ho a postaviť na roveň právu na život (ktoré je v charte uvedené ako úplne prvé), prípadne slobode pohybu, myslenia či vierovyznania.

Kritici namietajú, že je náročné zmeniť alebo doplniť európsku chartu, a ide skôr o politické posolstvo.

Možno je to odkaz novej predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsolovej, ktorá je síce proti potratom, ale avizovala, že bude rešpektovať názor väčšiny europoslancov – a ten je opačný. Možno je to odkaz Poľsku s prísnou potratovou legislatívou. Napokon, Poľsko Macron kritizoval aj priamo v stredajšom prejave. A možno je to odkaz francúzskym voličom, aby si boli absolútne istí prezidentovými názormi v téme.

Macron sa ešte na začiatku kariéry pochválil, že jeho rodičia neboli praktikujúci veriaci a bol pokrstený na vlastnú žiadosť, keď mal 12 rokov. Potom nastúpil na jezuitské katolícke lýceum. Učila tam prezidentova budúca manželka Brigitte Trogneux. Mladého Emmanuela priamo nevyučovala, ale jej dcéra bola Macronova spolužiačka. Po lýceu podľa vlastných slov už budúci prezident nebol „pravidelne praktizujúci“ katolík.

Po vstupe do vysokej politiky si zachoval takpovediac katolícke mimikry, ale neradno sa tým nechať zmiasť.

Pred štyrmi rokmi hovoril o „napravení vzťahov medzi cirkvou a štátom“. Sekularizmus, jeden z odkazov Veľkej francúzskej revolúcie, podľa neho „neznamená popieranie duchovného života“. V skutočnosti sa stal pre neho čoraz tvrdší sekularizmus (hoci primárne zameraný proti islamu) obľúbenou mantrou.

Dvakrát sa počas prezidentského mandátu stretol s pápežom Františkom, naposledy v novembri 2021. Nešetril úsmevom a mnohé francúzske médiá písali o milom geste smerom ku katolíkom – päť mesiacov pred voľbami. Racionálne uvažujúci katolíci mu to neuverili. Rozpory medzi postojom na vatikánske pomery liberálneho pápeža a francúzskeho prezidenta sú priepastné.

Macron počas svojho mandátu obhajoval manželstvá pre všetkých. Podporoval umelé oplodnenie pre všetkých a vlani to parlament schválil (napriek odporu hornej komory, kde má väčšinu opozícia). Predtým bola asistovaná reprodukcia dostupná len pre heterosexuálne páry. Do tretice, otvorene podporoval potratovú politiku. Počas jeho mandátu sa lehota na vykonanie umelého potratu predĺžila z 12 týždňov na 14. týždeň tehotenstva.

O to komickejšie vyzneli Macronove ruky zopnuté k modlitbe pri návšteve pútnickeho miesta Lurdy. Katolíci mu vyčítali falošnosť, opozícia zas porušovanie prísneho sekularizmu, ktorý presadzuje. Vyslúžil si za to prirovnanie k maršálovi Philippovi Pétainovi, ktorý je kontroverznou postavou francúzskej histórie a počas druhej svetovej vojny stál na čele vichystického Francúzska kolaborujúceho s Hitlerom.

Na rozdiel od Macrona používa pápež pri umelom ukončení tehotenstva opačný a jednoznačný slovník. V rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu COPE hovoril o potrate ako o vražde: „Každý, kto potratí, zabije bez zbytočných slov.“

K téme sa vyjadril aj počas letu z návštevy Slovenska späť do Ríma. „Je to život. Ľudský život. Niektorí hovoria: ‚Nie je to človek.‘ Je to ľudský život!“ zdôraznil pápež. Žijeme podľa neho „v kultúre vyhadzovania“, keď všetko neužitočné označujeme automaticky za nepotrebné.

Macronove názory teda nie sú prekvapivé. Zaráža skôr to, že mu je francúzska politická scéna príliš malá a potrat považuje za základné právo, ktoré musí byť zakotvené na európskej úrovni.

Keď najbližšie budete počuť horekovanie, že konzervatívci stále otvárajú tému potratov, spomeňte si na francúzskeho prezidenta Macrona.


Ďalšie články