Robí predsedníčka Európskeho parlamentu blázna zo seba alebo z nás?

272037125_520452092782795_8945072708245445685_n Foto: Roberta Metsola/FB

Keď bola maltská europoslankyňa Roberta Metsolová zvolená za predsedníčku Európskeho parlamentu, zdalo sa mi, že čosi tu neštimuje. Píše Vladimír Palko.

Roberta Metsolová je pro-life, čítali sme o nej v médiách. A podľa tohto svojho presvedčenia aj hlasuje. Pomaly som sa už začal tešiť. Pre istotu som si urobil aspoň malú kontrolu a pozrel som sa na hlasovanie o protipoľskej rezolúcii z konca roku 2020, ktorá odsudzovala Poľsko preto, lebo poľský ústavný súd postavil eugenické potraty mimo zákon. A naozaj, Roberta Metsolová hlasovala proti rezolúcii.

Žeby Duch Svätý osvietil europoslancov notoricky propotratového Európskeho parlamentu? Tak som sa pýtal. Stal sa zázrak?

Foto: Roberta Metsola/FB

Bohužiaľ, všetko je inak.

Sú totiž dve Roberty Metsolové

Novozvolená predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolová na svojej prvej tlačovej konferencii zvestovala svetu a užasnutým konzervatívcom toto posolstvo:

Prisľúbila, že bude rešpektovať väčšinový názor parlamentu v prospech interrupcií, a to aj napriek jej dlhodobému politickému a osobnému postoju proti nim.  

A aby bolo jej stanovisko k potratom jednoznačne pochopené, vyslovuje vetu: „Postoj Európskeho parlamentu v tejto veci je jednoznačný a je to aj môj postoj.“ Táto veta je tak jednoznačná, že nemá zmysel si niečo nahovárať. Postoj Európskeho parlamentu je propotratový a je to aj jej postoj. Toto má trvať dovtedy, pokiaľ bude vykonávať funkciu predsedníčky parlamentu.

Čo je toto za rozdvojenie mysle? Je to spôsobené tým zázračným slovíčkom „osobne“? Osobne je zásadne proti potratom. Ibaže by sa stala predsedníčkou Európskeho parlamentu. Potom je za potraty.

V dňoch pred voľbou predsedu parlamentu sa totiž stále viac diskutovalo o tom, že jej dovtedajšie postoje môžu spôsobovať problém. Problém je vyriešený. Pro-life postoj vymenila za pro-choice. A za predsednícke kreslo.

Tak sme to zase raz vyhrali. Stojíme tu, pretierame si oči a pýtame sa, či sa nám to sníva. Pro-life predsedníčku Európskeho parlamentu sme nemali a nemáme ju ani teraz.

Toto je skrátka EPP

Roberta Metsolová rozšírila rady kresťanských politikov, ktorí sú „osobne proti“, ale vo výkone funkcie, o ktorú sa uchádzajú, sú „za“.

Ako prvý zaviedol túto schizofréniu prvý katolícky americký prezident John Fitzgerald Kennedy. Keď potreboval získať hlasy protestantov, tradične nedôverčivých voči „pápežencom“, vo svojom prejave v Houstone v roku 1960 v podstate povedal, že jeho katolícka viera nebude mať na výkon prezidentskej funkcie žiaden vplyv.

Konkrétne pri téme potratov tú istú schizofréniu prejavil katolícky guvernér New Yorku Mario Cuomo. V prejave na univerzite Notre Dame v roku 1984 povedal, že ako katolík s potratmi nesúhlasí, ale že ako guvernér sa týmto riadiť nebude. A to isté platí o prezidentovi Joe Bidenovi. A o Roberte Metsolovej.

Roberta Metsolová je členkou maltskej Nacionalistickej strany, ktorá je v Európskej únii členskou stranou Európskej ľudovej strany EPP. Poslanecký klub EPP má vo svojom názve v zátvorke označenie „kresťanskí demokrati“ .

Toto je skrátka EPP.


Ďalšie články