Europoslanci chcú vyslanie monitorovacej misie na maďarské parlamentné voľby

Viktor Orbán, manželka Anikó Levaiová hlasovanie Maďarský premiér Viktor Orbán s manželkou Anikó Levaiovou počas hlasovania v komunálnych voľbách, Budapešť 13. októbra 2019. Foto: TASR/DUNA/MTI/Szilard Koszticsak

Skupina 62 poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých politických frakcií vyzvala Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby „v plnom rozsahu“ vyslala misiu pozorovateľov na monitorovanie nadchádzajúcich parlamentných volieb v Maďarsku. Rovnakú žiadosť podali predstavitelia maďarskej občianskej spoločnosti.

O iniciatíve europoslancov v stredu informovalo periodikum Politico. Maďari pôjdu k volebným urnám 3. apríla, pričom kritici úradujúceho premiéra Viktora Orbána vyjadrili obavy, že voľby nemusia byť slobodné a spravodlivé.

„Pochádzame z piatich politických skupín a z 19 členských štátov. Všetci však máme spoločné obavy, že voľby sa nemusia konať podľa najvyšších demokratických štandardov,“ uviedli signatári listu zaslaného OBSE, ktorá pravidelne monitoruje volebné procesy v európskych krajinách.

Podľa Politico spoločný list európskych zákonodarcov odráža ich prehlbujúce sa obavy z oslabovania demokracie v Maďarsku a legitímnosti jeho inštitúcií. Výzva pre OBSE prichádza v čase, keď mnohí europoslanci presadzujú zníženie financovania EÚ pre Maďarsko z dôvodu porušovania zásad právneho štátu v tejto krajine.

OBSE má niekoľko druhov misií na monitorovanie volieb. V krajinách, kde neočakáva vážne problémy, nasadzuje len obmedzenú misiu, ktorá v deň volieb nevykonáva systematické a komplexné pozorovania. Do krajín, kde existujú obavy z porušovania volieb, má organizácia možnosť vyslať misiu v plnom rozsahu, ktorá preskúma všetky aspekty volebného procesu, od kampane až po sčítavanie hlasov.

Europoslanci v spoločnom liste poukázali na skúsenosti z maďarských volieb z roku 2018, keď obmedzená misia OBSE dospela k záveru, že „zastrašujúca predvolebná rétorika obmedzila priestor na vecnú diskusiu a znížila schopnosť voličov robiť informované rozhodnutia“. Misia vtedy zistila, že vládne informačné kampane ohrozili možnosť spravodlivej volebnej súťaže politických strán. Teraz sú podľa europoslancov obavy z takýchto praktík ešte väčšie.

Poslanci odcitovali zmeny v maďarskej volebnej legislatíve, ktoré boli prijaté bez konzultácií širšej verejnosti v rámci výnimočného stavu dočasne zavedeného počas pandémie koronavírusu. Poukázali aj na zmeny v zákone, ktoré zvýhodňujú vládnu stranu, a na možnosti registrácie fiktívnych voličských adries.

Politico uviedol, že výzva poslancov EP prichádza len niekoľko dní po rovnakej žiadosti od 20 predstaviteľov maďarskej občianskej spoločnosti. Európsky týždenník zároveň spresnil, že hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács odmietol obavy z možnej manipulácie aprílových parlamentných volieb.

(tasr, haj)


Ďalšie články