Lengvarský: Začala sa štvrtá vlna pandémie

Vladimír Lengvarský Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na Slovensku potvrdili ďalších 73 prípadov variantu omikron. Celkový počet sekvenáciou potvrdených prípadov je tak 127.

Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Tieto údaje podľa neho znamenajú nástup štvrtej vlny pandémie covidu. Zodpovedá tomu aj počet novo infikovaných. Za utorok pribudlo 6 183 ľudí s pozitívnym PCR testom, takmer 63 percent z nich nebolo zaočkovaných. Ide o najvyšší počet od polovice decembra, čo aj podľa niektorých odborníkov predznamenáva začínajúcu štvrtú vlnu. 

Koncom roka mal omikron zastúpenie dve percentá, počas prvého januárového týždňa 13 percent a v nasledujúcom týždni 30 percent.

„Vzhľadom na omeškanie od odobratia vzorky po sekvenáciu sa môžeme domnievať, že veľkú časť prípadov na Slovensku tvorí omikron. Myslím si, že už teraz je omikron dominantný, keďže súčasných 30 percent je zo vzoriek spred týždňa,“ hovorí šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Lengvarský zdôraznil, že v súčasnosti sa už nesekvenujú prioritne vzorky ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Výber pozitívnych vzoriek je aktuálne náhodný, a preto poskytuje lepší prehľad o šírení omikronu na Slovensku.

Situácia v nemocniciach sa zatiaľ zlepšuje

Počet pozitívnych výsledkov testov sa oproti minulému týždňu zvýšil o 26 percent. Aktuálne máme 15 okresov s medzi týždenným rastom viac ako 50 percent. Ďalších 48 okresov má rast viac ako desať percent.

„Vidíme nárast pozitivity PCR aj antigénových testov,“ uviedol Mišík. Príjmy do nemocníc sú zatiaľ stabilné. Denne sa do nemocníc príjme okolo sto pacientov, zatiaľ čo na vrchole delta vlny išlo o štvornásobné číslo. Pokles pretrváva aj vo výjazdoch záchrannej zdravotnej služby ku covidovým pacientom.

Počet hospitalizovaných v novom roku kontinuálne klesá, za posledný týždeň až o 18 percent. V nemocniciach je 1 643 covidových pacientov. Podporu dýchania s vysokým prietokom kyslíka potrebuje 111 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 171 osôb. 

Tento trend sa zrejme zvráti, keď sa omikron stane dominantným a začne pribúdať infikovaných. Ministerstvo pôvodne plánovalo zriadiť v každom krajskom meste vysunuté núdzové zdravotnícke zariadenia. Medici by tam pod dozorom skúsenejších lekárov triedili pacientov a liečili tie najľahšie stavy.

Pomáhať budú medici, pred nemocnicami vzniknú stany na triedenie pacientov

Od tohto plánu sa v prvom kroku upustilo. Všetky nemocnice v prvom kole pridajú stovky lôžok pre pacientov s COVID-19. Presný počet lôžok, ktoré pribudnú, bude známy tento piatok.

„Nechceme trieštiť zdravotnú starostlivosť do vysunutých zariadení, preto budeme maximálny počet pacientov liečiť v nemocniciach. nebudú potrebovať kyslík ani intenzívnu starostlivosť. Možno budú potrebovať infúznu liečbu monoklonálnymi protilátkami alebo inú podpornú liečbu, ale v krátkej dobe budú prepustení,“ predpokladá minister.

Rezort bude tiež znižovať nápor na urgentné príjmy. Od budúceho týždňa sa budú vytvárať pred nemocnicami triážne stany, kde budú pacienti indikovaní podľa toho, či potrebujú liečbu monoklonálnymi protilátkami, liekom molnupiravir alebo potrebujú inú podpornú liečbu.

Iba ak budú tieto kapacity nedostatočné, vzniknú v krajoch s najvyšším výskytom infikovaných núdzové zdravotnícke zariadenia. Tie budú prepojené s najbližšiou nemocnicou.

„Nebudú mať žiadne špeciálne vybavenie. Budú to postele s kyslíkovými koncentrátormi, ktoré budú dokupované. Rátame v menšej miere s personálom z nemocníc a so študentami medicíny a ošetrovateľstva. Študentom medicíny sa to zaráta ako študijná prax,“ opísal fungovanie núdzových zariadení Lengvarský.

Povinné očkovanie aj skrátenie karantény sú stále v hre

Lengvarský skonštatoval, že naďalej podporuje povinné očkovanie kritickej infraštruktúry (zdravotníci, policajti či hasiči) a rizikových vekových skupín.

Ak dôjde pre šírenie omikronu k personálnym výpadkom v sektoroch, hlavný hygienik zmení vyhlášku a skráti sa karanténa. „Zatiaľ hovoríme o piatich dňoch, v prípade veľkých výpadkov budeme ľudí deliť na zaočkovaných a nezaočkovaných. Zaočkovaní budú mať zrejme kratšiu karanténu, ale je to ešte predmetom diskusií,“ povedal minister.

Zaočkovaní by mohli byť podľa ministra v karanténe iba tri dni. Rozhodnúť sa má budúci týždeň.

Mišík upozornil, že po skrátení karantény by mali osoby nosiť respirátor. Mnohí ľudia, ktorí vychádzajú zo skrátenej karantény, budú infekční. Podľa Lengvarského môže byť človek infekčný aj po piatich dňoch aj pri omikrone. „Počas skrátenej doby je odporúčanie aspoň domáceho samotestu. Nebude tam však podmienka negatívneho PCR testu pre nedostatok testovacích kapacít,“ dodal.

(est, tasr)


Ďalšie články