Tvrdému brexitu sme sa vyhli, už len stačí potvrdiť dohodu

Foto: TASR/AP Foto: TASR/AP

Vyjednávači Európskej únie a Veľkej Británie dosiahli na Štedrý deň dohodu. Tá umožní obchod bez ciel a kvót a zároveň spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Podmienečný súhlas sa podarilo dosiahnuť týždeň pred hrozbou nastúpenia tvrdého brexitu. Nasledovať budú ďalšie schvaľovacie procedúry.

Rokovania o obchodnej dohode medzi európskou dvadsaťsedmičkou a Veľkou Britániou sa spustili po tom, ako Veľká Británia 31. januára tohto roka opustila EÚ. Východiskom na vystúpenie ostrovného štátu z Únie sa stalo britské súhlasné referendum, ktoré sa uskutočnilo v roku 2016.

Prvý návrh partnerstva medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom navrhla Európska komisia už  v marci toho roka, vzápätí sa spustili rokovania. Pribrzdila ich prvá vlna pandémie nového koronavírusu. Začiatkom leta sa rokovania zintenzívnili. V októbri vyzvali vrcholní predstavitelia členských štátov Britániu, aby vykonala nevyhnutné kroky potrebné na dosiahnutie dohody.                      

Britský ministerský predseda Boris Johnson viackrát vyhlásil, že dohoda bude buď taká, aby vyhovovala ostrovnému štátu, alebo nebude žiadna. V druhom prípade by od 1. januára budúceho roka nastal tvrdý brexit a vzťahy medzi EÚ a Veľkou Britániou by sa riadili pravidlami používanými pre iné štáty sveta.

Ako sa skracoval čas vyhradený na dosiahnutie dohody, rokovania sa ďalej zintenzívňovali a vyvrcholili pred Vianocami. Keďže pre výskyt nového kmeňa koronavírusu v druhej polovici decembra a nebezpečenstvo jeho šírenia sa hranice Británie na čas uzavreli a potom sa umožnilo cestovanie na kontinent iba s platným negatívnym testom, na hraniciach z Ostrovov sa tvorili veľké rady. To predznamenávalo, aký režim môže nastať po prípadnom tvrdom brexite od 1. januára.

Dohoda má byť spravodlivá a vyvážená

K dohode sa napokon dospelo. Záverečné rokovania sa z 23. decembra preklopili do ranných hodín Štedrého dňa. Hlavný únijný vyjednávač Michel Barnier si po dosiahnutí dohody vydýchol od úľavy, ale zároveň vyjadril smútok z odchodu Veľkej Británie z EÚ.  

Posledný sporný bod sa týkal kvót na rybolov. Brusel a Londýn sa podľa všetkého dohodli na tom, že EÚ si v najbližších piatich rokoch zachová 75 percent zo svojho prístupu k britským vodám, povedal nemecký europoslanec Alexander Lambsdorff. Toto zrejme ocenia Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko a Belgicko. Naopak, britskí rybári vyjadrili s dohodou nevôľu.

Pobrexitovú dohodu privítalo Nemecko, ktoré je predsedajúcim štátom Európskej únie. Kancelárka Angela Merkelová ju nazvala „historickou“. „Dohoda predstavuje základ na novú kapitolu v našich vzťahoch,“ povedala kancelárka. Zdôraznila, že Británia ostane dôležitým partnerom EÚ a Nemecka aj v ďalšom období.

Podobne sa vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Marcon. „Európska jednota a vytrvalosť sa vyplatili,“ napísal na sociálnej sieti Twitter. Nezabudol pripomenúť vyrokované kvóty na rybolov. „Dohoda so Spojeným kráľovstvom má zásadný význam pri ochrane našich občanov, rybárov a producentov,“ uviedol Marcon.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová rovnako ocenila jednotu členských štátov. Dohodu považuje za spravodlivú a vyváženú. Veľká Británia by po brexite mala ostať partnerom a spojencom EÚ.

Johnson spokojný, v Škótsku asi ďalšie referendum

Dosiahnutie dohody pozitívne komentoval Johnson. Podľa neho sa dosiahlo všetko, čo sa sľubovalo obyvateľom Veľkej Británie počas referenda v roku 2016. „Prevzali sme kontrolu nad svojimi peniazmi, hranicami, zákonmi, obchodom a vodami, v ktorých lovíme ryby,“ uviedol úrad britského premiéra. Predpovedá prosperitu ostrovného štátu, z ktorého má mať prospech aj kontinentálna Európa.

Jeho nadšenie nezdieľa škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová. Ako upozorňuje český portál Echo 24, posťažovala sa, že žiadna dohoda nenahradí to, čo občanom vzal brexit. Ten sa podľa nej konal proti vôli Škótska, kde počas referenda v roku 2016 bolo 62 percent hlasujúcich za zotrvanie Británie v Únii. Bude presadzovať, aby sa uskutočnilo ďalšie referendum o nezávislosti Škótska.

Dohodu treba ešte schváliť zmluvnými stranami

Dňa 25. decembra sa v Bruseli zišli veľvyslanci členských štátov. Cieľom schôdzky je posúdiť, či sú podmienky pre európsku dvadsaťsedmičku prijateľné. Posúdenie dokumentu by malo trvať niekoľko dní.

Dosiahnutá zmluva má 1 246 strán. Podmienkou jej schválenia je súhlas Európskeho parlamentu, vlád členských štátov a, samozrejme, britského parlamentu. Predpokladá sa, že Európsky parlament už do konca kalendárneho roka hlasovať nebude, a preto by sa po 1. januári 2021 mala zmluva začať uplatňovať predbežne.

Johnson oznámil, že britský parlament by mal hlasovať o dohode ešte 30. decembra tohto roka.

Slovensko dohodu podporí

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok označil prijatie obchodnej dohody za dobrú správu pre Slovensko. Bude presadzovať jej „plnohodnotnú aplikáciu“. Dosiahnutím dohody sa podľa neho obidve strany vyhnú komplikáciám zložitého obchodného režimu, núdzových scenárov a nástupu pravidiel Svetovej obchodnej organizácie.

Čo by znamenalo prípadné uvalenie ciel na vývoz do Veľkej Británie po 1. januári 2021? Nebolo by to zanedbateľné. V Británii skončilo vlani päť percent slovenského vývozu. Nie je to veľa, ale polovicu z toho tvorili automobily, teda hlavná exportná komodita Slovenska.

Vo Veľkej Británii žije podľa odhadov okolo stotisíc Slovákov. Tvrdý brexit by znamenal skomplikovanie ich pôsobenia za Lamanšským prielivom.   


Ďalšie články