Kto vám predpíše lieky? Aj naďalej to smú všeobecní lekári, tvrdí Marek Krajčí

SR-Košice-ASL-protest-sanitárne dni-ambulancia-zatvorené Ide v poradí už o šiestu ambulanciu otvorenú krajskou samosprávou v rámci kraja. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/ S. Písecký

AKTUALIZOVANÉ Pre novelu zákona o liekoch vznikli spory medzi všeobecnými a odbornými lekármi. Podľa špecialistov stratili obvodní lekári povinnosť aj možnosť predpisovať lieky. Poslanci OĽaNO, ktorí sa o túto zmenu pričinili, tvrdia, že všeobecní lekári smú aj v novom roku predpisovať lieky. Platí to, ak máte predpis z minulého roku, prepustia vás z nemocnice alebo sa váš odborný lekár dohodne s vaším praktickým lekárom. Pacient vraj neostane bez liečby.

Novela o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2022, rozpútala chaos. Príčinou je pozmeňovací návrh, ktorý presadili poslanci Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí z klubu OĽaNO. 

V starom režime sa väčšina predpisov diala na princípe delegovanej preskripcie. Delegovaná preskripcia znamená, že špecialista stanoví liek, ale predpísať ho musí všeobecný lekár. Ten musel okrem samotného predpisu urobiť veľa ďalších administratívnych krokov. Preťažovalo to ambulancie obvodných lekárov. Takáto forma predpisu tvorila až 55 percent preskripcie všetkých liekov a uberala všeobecným lekárom v priemere dve hodiny z ordinačných hodín.

Po liekovej novele je delegovanej preskripcii koniec. Všeobecní a špecializovaní lekári sa však nezhodnú na tom, kto by mal v novom roku pacientom predpisovať lieky.

Všeobecní lekári nemajú zrazu voľno, tvrdia poslanci

Podľa Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) zbavuje novela všeobecných lekárov povinnosti a aj možnosti predpisovať pacientom akýkoľvek liek, predpísaný akýmkoľvek špecialistom. Všetko vraj ostalo na odborných lekároch, ktorých je málo.

Zo zákona však vyplýva, že 1. január nie je hraničný termín, ktorým sa zázračne anulujú všetky predpisy. Vlaňajšie liekové odporúčania od špecialistov platia aj po zmene zákona. Obvodný lekár ich teda smie predpísať.

Čo však s liekmi, ktoré lekár určí počas vyšetrenia po 1. januári 2022? Polymorbídni pacienti s viacerými ochoreniami užívajú viacero liekov. Obávali sa, že budú musieť každý mesiac chodiť za všetkými svojimi špecialistami. Táto obava je vraj neodôvodnená.

Odborní lekári môžu v roku 2022 postupovať dvomi spôsobmi.

Po prvé, môžu pacientovi nastaviť eRecept alebo repetatur (opakujúci sa) recept. Ak má liek užívať dlhodobo, odborný lekár zaznačí do systému eZdravie elektronický predpis a pacient si liečivo vyzdvihne v lekárni. Až do dátumu ďalšej kontroly si pacient bude vyberať lieky priamo v lekárni. Nepotrebuje zakaždým navštevovať špecialistu.

Po druhé, špecialista sa môže so všeobecným lekárom pacienta dohodnúť, že ten mu bude aj naďalej predpisovať lieky.

K chaosu nedôjde, lekári budú mať viac času na liečbu pacienta

Lekárske a pacientské združenia však upozorňujú, že repetatur recepty povedú k terapeutickému chaosu. Polymorbídny pacient dostane opakujúci sa recept od každého zo špecialistov, ale v rozličných termínoch. Aj termíny vybratia liekov na repetatur recept z lekárne budú rôzne. Pacienti budú musieť navštíviť lekárne niekoľkonásobne častejšie ako doteraz, keď všetky lieky naraz predpísal ich všeobecný lekár.

Pacienti si možno mnohé lieky vôbec nevyberú, lebo zabudnú. Môže to vraj zhoršiť ich zdravotný stav.

„Nerozumieme, prečo by mal mať pacient problém s termínmi, nakoľko si recept môže vybrať v lekárni rovno po návšteve lekára a pri opakovanom recepte vždy, keď potrebuje lieky,“ oponujú vo vyjadrení pre Štandard autori pozmeňovacieho návrhu.

Špecialisti ďalej upozorňujú, že repetatur recepty môžu viesť k tomu, že stav pacienta nebude nikto kontrolovať. Po starom mohol obvodný lekár každý mesiac zhodnotiť, ako postupuje liečba pacienta. Po novele zákona už nebude s pacientom prichádzať tak často do kontaktu a nebude kontrolovať jeho zdravotný stav.

„Najbezpečnejšie pre pacienta je, keď liečbu píše a mení lekár, ktorý ju indikoval. Teda vie, prečo je pre pacienta prínosná a zároveň bezpečná. Práve naopak, všeobecný lekár bude odbremenený od administratívnej záťaže, a preto bude mať viac času na lepšiu kontrolovateľnosť liečby u svojich pacientov a v prípade potreby môže žiadať aj o skoršie odborné vyšetrenie,“ myslia si dotknutí poslanci.

Ak zdravotný stav pacienta nevyžaduje ďalšie návštevy u špecialistu, tento môže ďalšiu liečbu odporučiť do ambulancie všeobecného lekára. Tým pádom bude liečba výsostne v rukách praktického lekára.

Krajčí: Máme mimoriadnu situáciu, lieky môže prepísať ktorýkoľvek lekár

Systém eZdravie však nevyužívajú všetci špecialisti, hoci funguje od roku 2018. Zákon preto počíta aj s druhou možnosťou.

Odborní lekári môžu predpis liekov odporúčať, ale najviac trikrát ročne a vždy najviac na dva mesiace. Teoreticky to môže špecialistov na pol roka odbremeniť od predpisovania liekov. Pacientom by ich v takomto prípade predpísal ich praktický lekár.

Má to háčik. Podmienkou je, aby s tým súhlasil aj obvodný lekár pacienta. Vzhľadom na to, že takéto predpisy liekov uberajú podľa štatistík dve ordinačné hodiny, možno predpokladať, že veľa všeobecných lekárov nebude súhlasiť. Predpis liekov vtedy ostane na špecialistoch a bude sa postupovať podľa prvej možnosti opísanej vyššie.

Poslanec Marek Krajčí (OĽaNO) upozorňuje, že v súčasnosti môže ktorýkoľvek liek predpísať ktorýkoľvek doktor. „V núdzovom stave a v mimoriadnej situácii môže všeobecný lekár predpísať ktorýkoľvek, aj preskripčne viazaný liek aj bez odporučenia lekára špecialistu,“ hovorí Krajčí.

Mimoriadna situácia platí na Slovensku od 12. marca 2020. Má neobmedzenú dĺžku trvania na rozdiel od núdzového stavu, ktorý možno vyhlásiť najviac na 90 dní. Možno predpokladať, že mimoriadna situácia bude trvať, kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevyhlási pandémiu za ukončenú. Po celý ten čas môžu praktickí lekári predpisovať pacientom všetky druhy liekov.

Z nemocnice bez liekov neodídete

Nesúhlas vyjadrili aj nemocniční lekári. Novela môže podľa nich spôsobiť problémy pri prepúšťaní z nemocnice. V nemocnici často hospitalizovanému pacientovi zistia rôzne ochorenia a ošetrujúci lekári na ne odporučia príslušné lieky.

Po starom ich mohol na základe prepúšťacej správy predpísať všeobecný lekár. Po liekovej novele to musí spraviť lekár prepúšťajúci pacienta z nemocnice. Lieky však nemôže v nemocnici predpísať hocikto – je potrebný ambulantný kód. Prepúšťajúci lekár ho nemusí mať alebo ho nemá vo svojej špecializácii. V mnohých zdravotníckych zariadeniach navyše nie sú špecialisti vo všetkých odboroch. Tento stav sa ešte umocní po optimalizácii siete nemocníc, keď vo vybraných zdravotníckych zariadeniach zaniknú viaceré oddelenia.

Nemocniční lekári sa obávajú, že prepúšťajúci lekár bude musieť v nemocnici zháňať odborných lekárov s danou špecializáciou. Tí by nemuseli byť v nemocnici. Vznikla obava, že lieky nebude mať po hospitalizácii kto predpísať. 

Krajčí to považuje za neodôvodnené. „Akonáhle bol pacient hospitalizovaný a v rámci hospitalizácie mu bude indikovaná špecialistom liečba alebo sa konzultácia urobí telefonicky, na recept sa použije kód lekára-špecialistu, ktorý konziliárne vyšetrenie poskytol,“ približuje poslanec.

Všeobecní lekári opäť na scéne

Ústavné zdravotnícke zariadenia však zabezpečí pacientovi po prepustení lieky maximálne na 30 dní. Podľa špecialistov nie je isté, čo sa stane po 30 dňoch, keď sa tieto lieky minú.

„Všeobecný lekár nebude mať povinnosť a už ani možnosť zabezpečiť preskripciu liekov, ktoré indikoval lekár počas hospitalizácie. No pacient sa k špecialistovi do 30 dní zväčša nedostane – napríklad pacient prepustený po prvom infarkte myokardu, ktorý doteraz nebol v sledovaní kardiológa,“ píšu v stanovisku z 11. januára špecialisti.

Z vyššie vypísaného však vyplýva, že obvodní lekári smú počas mimoriadnej situácie predpísať akékoľvek lieky.

Podľa autorov pozmeňovacieho návrhu nemusí pacient ani po skončení mimoriadnej situácie blúdiť po ambulanciách špecialistov alebo sa spoliehať na to, že mu zdvihnú tisíci hovor. Kormidlo vraj opäť prevezmú praktickí lekári.

„Ak pacienta prepustia z nemocnice a v rámci 30-dňovej lehoty od prepustenia nedostane termín u špecialistu, všeobecný lekár bude indikovať liečbu na základe odporučenia z nemocnice do času, kým pacient navštívi špecialistu. Najmä v prípadoch, ak ide o prvú návštevu špecialistu,“ tvrdia autori pozmeňovacieho návrhu.

Definitívne pravidlá sa občania dozvedia v pondelok

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov. Vo štvrtok sa preto na pôde rezortu uskutočnilo stretnutie so zástupcami zdravotníckych organizácií a pacientských združení.

Výsledkom stretnutie je vytvorenie platformy, v ktorej budú predstavitelia odborných lekárskych spoločností. Spolu vypracujú plán, ako vyriešiť problémy so zmenou predpisovania liekov. Návrhy riešení by mali byť hotové do pondelka (24. januára). 


Ďalšie články