Omikron láme rekordy. Pandémia sa týmto variantom nekončí, varuje WHO

Portugalsko zaznamenáva skokový rast v prípadoch covidu, ohlási nové obmedzenia Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Naprieč Európou dosahujú počty infikovaných rekordy, čísla hospitalizovaných však tento trend nekopírujú. Niektoré štáty sa chcú s omikronom naučiť žiť, ale Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred uvoľňovaním opatrení.

Nemecko v stredu oznámilo nový denný rekord – 112 323 nových infekcií koronavírusom. Počet obetí sa v stredu zvýšil o 239, na 116 081, informuje agentúra Reuters.

Tamojší minister zdravotníctva Karl Lauterbach očakáva, že číslo infikovaných v nasledujúcich týždňoch porastie. „Myslím si, že vrchol vlny dosiahneme v polovici februára a potom by počet prípadov mohol opäť klesnúť, ale vrchol sme ešte nedosiahli,“ povedal Lauterbach v utorok neskoro večer pre televíziu RTL.

Omikron sa stal v Nemecku dominantným pred týždňom. Podľa Lauterbacha môže byť skutočný počet infikovaných približne dvakrát vyšší ako známe čísla. Podľa predbežných štúdií spôsobuje omikron nižší nárast hospitalizácií než delta variant. Približne 72 percent nemeckej populácie dostalo dve dávky vakcíny a 44 percent aj tretiu dávku.

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz sa usiluje presadiť povinné očkovanie proti covidu. Stihnúť to chce ešte v apríli alebo máji, aby sa predišlo ďalšej vlne infekcií s možnými novými variantmi na jeseň. Proti tomuto zámeru sa v Nemecku zdvíha vlna odporu a pravidelne sa proti nemu konajú protesty. Pochybnosti v tomto smere prejavila aj koaličná Slobodná demokratická strana (FDP).

Pol milióna infekcií za jeden deň

Vo Francúzsku pribudlo v utorok 464 769 nových infekcií COVID-19. To je najviac od začiatku pandémie. Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v rovnakom období mierne znížil na približne 3 900. Viac ako 91 percent dospelých Francúzov sa už plne zaočkovalo.

Rekordný počet prípadov prišiel po tom, čo francúzsky parlament schválil zákon vylučujúci nezaočkovaných ľudí z takmer všetkých hromadných podujatí a prevádzok. Po novom sa dostanú do reštaurácií, športových arén, kín, múzeí, turistických miest, mnohých vlakov a všetkých vnútroštátnych letov len ľudia po dvoch dávkach vakcíny. Platí to pre všetkých vo veku od 16 rokov.

Francúzska vláda chce prísnymi reštrikciami zamedziť preplneniu nemocníc počas omikron vlny a súčasne predísť lockdownu.

Taliansko hlási rekordný počet úmrtí v tomto roku

V šesťdesiatmiliónovom Taliansku pribudlo v utorok 228 179 nových prípadov nákazy. Juhoeurópsky štát v ten deň zároveň zaznamenal vrchol obetí štvrtej vlny – 434 mŕtvych. Je to najvyššie číslo v novom roku. Zároveň počet obetí prvýkrát od 16. apríla minulého roku presiahol číslo 400, informuje denník Corriere della sera.

Na Apeninskom polostrove pribúda tiež ľudí prijatých na bežné covidové oddelenia, ale znižuje sa počet hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktorí sú vo vážnejšom stave. Celkovo je hospitalizovaných 19 448 ľudí.

Počet mŕtvych sa zvýšil aj vo Veľkej Británii

Vo Veľkej Británii pribudlo v utorok 438 obetí, čo je podľa agentúry Reuters najviac od minuloročného 24. februára. Británia zaznamenala aj 94 432 novonakazených.

Napriek tomu, že počet infekcií dosahuje v posledných týždňoch rekordné hodnoty, rýchle preočkovanie treťou dávkou a menšia smrtnosť omikronu spôsobili, že počet hospitalizácií a úmrtí nestúpol tak prudko ako v predchádzajúcich vlnách pandémie.

Od začiatku pandémie zomrelo v Spojenom kráľovstve na koronavírus 152 513 ľudí, čo je siedmy najvyšší počet na svete a najvyšší v Európe. Tretiu dávku však dostalo približne 63,6 percenta populácie. Vláda premiéra Borisa Johnsona preto zvažuje uvoľnenie opatrení. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid skonštatoval, že by sa tak mohlo stať na budúci týždeň.

Susedné Česko hlási rekord nakazených

Laboratória v Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 28 469 nových prípadov nákazy, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Podľa spravodajského servera iDNES.cz rezort zdravotníctva eviduje tiež 2 028 prípadov opätovnej nákazy, ktoré však nie sú zahrnuté do spomenutej bilancie.

Počet hospitalizovaných s covidom naďalej klesá. V utorok potrebovalo nemocničnú starostlivosť 1 635 pacientov, z nich 252 bolo vo vážnom stave – oba ukazovatele naďalej klesajú. Vlani na prelome novembra a decembra, keď denne pribúdalo viac ako 20-tisíc nakazených, bolo s covidom hospitalizovaných viac ako sedemtisíc osôb.
      
Riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek v utorok v rozhovore pre televíziu portálu Seznam uviedol, že testovacia infraštruktúra v ČR nemá dostatočné kapacity na to, aby odhalila reálny počet nakazených. „Do desiatich dní však budeme vedieť, či omikron zaplní nemocnice alebo nie,“ povedal Dušek.

Slovensku sa zatiaľ omikron vyhýba

U nás pribudlo za utorok 6 183 ľudí s pozitívnym PCR testom, takmer 63 percent z nich nebolo zaočkovaných. Ide o najvyšší počet od polovice decembra, čo môže podľa niektorých odborníkov predznamenávať začínajúcu štvrtú vlnu. Zatiaľ sa na Slovensku potvrdilo len 54 prípadov omikronu.

Počet hospitalizovaných v novom roku kontinuálne klesá. V nemocniciach je 1 643 covidových pacientov. Podporu dýchania s vysokým prietokom kyslíka potrebuje 111 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 171 osôb. Viac ako 81 percent z hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

Od stredy 19. januára sa riadime prísnejšími opatreniami, ktoré budú platiť najviac štyri týždne po vrchole vlny omikron variantu.

Pandémia ešte nekončí, varuje WHO

Predseda Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na utorňajšej tlačovej konferencii skonštatoval, že „do konca pandémie je ešte ďaleko“. Šéf WHO totiž predpokladá vznik ďalších variantov.

„Pandémia sa zďaleka neskončila a s rýchlosťou, akou sa omikron šíri svetom, sa pravdepodobne objavia nové varianty. Dôležité je preto trasovanie a vyhodnocovanie,“ cituje jeho slová server Euronews.

Niektoré vlády – napríklad Veľká Británia a Česko – už avizovali, že sa chcú k omikronu správať ako k endemickému ochoreniu, s ktorým sa musí spoločnosť naučiť žiť. Podľa predbežných štúdií totiž tento variant spôsobuje menej závažný priebeh covidu. Predstavitelia WHO uviedli, že hoci je omikron v priemere menej závažný, stále spôsobuje hospitalizácie aj úmrtia.

„Hovoriť iba o tom, že ide o mierny alebo menej závažný vírus, vyvoláva dojem, že by mal mať menej závažný dosah na zdravotný systém. To neplatí, ak sa vírus môže nekontrolovateľne šíriť v celej spoločnosti, a preto sme odporučili pokračovať v dodržiavaní opatrení,“ povedal Mike Ryan, zástupca WHO pre krízové situácie v oblasti zdravia.


Ďalšie články