Francúzski voliči sa posúvajú doprava. Le Penová je už pre nich prijateľnejšia, tešiť by sa však nemala

Marine Le Penová Marine Le Penová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ako vnímajú voliči Marine Le Penovú? Politicky sa umiernila a priblížila k stredu, ale podľa prieskumu jej to v konečnom dôsledku nepomohlo, skôr naopak.

Snažila sa zbaviť nelichotivého imidžu, nehovorí už o odchode z EÚ či eurozóny, predstavila ekonomický program. Takzvaná stratégia „dediabolizácie“ Marine Le Penovej sčasti zafungovala, ale nezvýšila jej šance vyhrať prezidentské voľby.

Podľa prieskumu spoločnosti Kantar Public pre denník Le Monde a portál Franceinfo pôsobí na voličov umiernenejšie ako kedysi, najmä v porovnaní s Éricom Zemmourom. Kým v roku 2018 ju 51 percent voličov považovalo za predstaviteľku „nacionalistickej a xenofóbnej krajnej pravice“, po novom je to len 40 percent oslovených. Na porovnanie, Zemmoura do prvej kategórie zaradilo 64 percent oslovených. Momentálne prevláda názor, že je zástupkyňou „patriotickej pravice a tradičných hodnôt“.

Francúzsky elektorát sa postupne stáva čoraz pravicovejším, o čom Štandard informoval vlani. Svedčí o tom aj zmienený prieskum, v ktorom polovica oslovených povedala, že „vo Francúzsku je príliš veľa imigrantov“, a viac ako štvrtina obyvateľov podporuje asimiláciu prisťahovalcov.

„Pre Marine Le Penovú je to výnimočný posun, viac jej v tom pomohli ľavicoví voliči (piatimi percentuálnymi bodmi) ako voliči pravicovej strany Republikáni,“ uviedol Emmanuel Rivière, riaditeľ politických prieskumov spoločnosti Kantar Public.

Kto je pre Francúzov hrozbou?

Podobne 64 percent oslovených považuje Zemmoura za „hrozbu demokracie“. Pri Národnom zhromaždení Le Penovej si to myslí presne polovica respondentov. V tomto ukazovateli sú názory voličov stabilné, takmer rovnaké skóre (49 percent) mala politička v podobnej sondáži vlani, ktorú zaznamenal Štandard. Len dodajme, že za čias jej otca Jean-Marie Le Pena boli čísla omnoho vyššie. V 90. rokoch ho považovalo za demokratickú hrozbu vyše 70 percent voličov, pripomína Le Monde.

Francúzi však obavy nemajú len z pravičiarov, ako upozorňuje denník Le Figaro. Podľa 31 percent voličov demokraciu ohrozuje Macron a podobný počet opýtaných (29 percent) to tvrdí o zapálenom ľavičiarovi Jeanovi-Lucovi Mélenchonovi.

Repete spred piatich rokov

Kým pred piatimi rokmi víťazstvo Le Penovej v prezidentských voľbách považovalo za možné 36 percent voličov, teraz je to menej ako tretina (29 percent). V roku 2017 získala v druhom kole v dueli s Emmanuelom Macronom 33 percent a ak by sme usudzovali z nálad voličov, tentoraz to môže byť ešte menej.

Podľa prieskumu si víťazstvo Le Penovej želá pätina respondentov (Zemmoura len osem percent). Francúzi neveria, že jej strana je schopná vládnuť a získať si na to nevyhnutných politických partnerov.

„Viacero indikátorov ukazuje, že Marine Le Penová je na tom horšie ako pri minulých prezidentských voľbách. Vo vnímaní jej schopností byť prezidentkou, vládnuť či politicky spájať si zachovala rovnaké čísla alebo si pohoršila. Svoj moment asi prepásla v roku 2017. Marine Le Penová už vyvoláva menší strach, ale aj menší záujem,“ uzatvára Emmanuel Rivière z Kantar Public.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb je naplánované na 10. apríla. V predvolebných prieskumoch stabilne s náskokom vedie Macron, hoci oficiálne ešte kandidatúru nepotvrdil.


Ďalšie články