Parlament o referende k dohode s USA nerokoval. Z opozície zaznieva kritika, Naď a Korčok tvrdo reagujú

28. schôdza vlády SR v Bratislave Jaroslav Naď a Ivan Korčok. Foto: TASR/ Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Národná rada (NR) SR v utorok nerokovala o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. Jediným bodom programu bol návrh opozičných poslancov na schválenie uznesenia o vyhlásení referenda.

Program schôdze podporili len opoziční poslanci, niektorí členovia klubov OĽaNO a Sme rodina sa zdržali. Rokovanie inicioval Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. V referende sa chceli pýtať občanov, či súhlasia, aby NR SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA.

Fico: Je to neúcta k inštitútu referenda

Predseda Smeru-SD Robert Fico označil neschválenie programu schôdze za neúctu k inštitútu referenda. „Ak dohoda vyvoláva toľko diskusií, napätia a emócií, je neuveriteľné, že vládna koalícia chce obísť názor občanov SR,“ uviedol. Opakovane tvrdí, že cieľom zmluvy je vytvoriť na Slovensku americké základne, upozorňuje na rôzne riziká.

„Máme aj množstvo iných dôvodov, prečo sa domnievame že táto zmluva je nevýhodná a k ničomu nepomáha k obrannej schopnosti Slovenskej republiky,“ dodal s tým, že Spojené štáty americké si môžu na území Slovenska robiť, čo chcú a to bez toho, aby to podliehalo kontrole. „Táto zmluva dáva ozbrojenými silám Spojených štátov amerických voľný prístup na územie Slovenskej republiky bez akéhokoľvek schvaľovania, prelety cez naše územie, tankovanie vo vzduchu, pristávanie a samozrejme nikto do týchto lietadiel nemôže nastúpiť, nikto ich nemôže v žiadnom prípade kontrolovať,“ skonštatoval Fico.

Podotkol, že zmluva sa už nedá meniť a najlepšie by bolo, keby ju vláda do NR SR nepredložila. Smer-SD chce podľa Ficových slov čo najskôr začať s avizovanou petičnou iniciatívou za referendum. Strana navrhuje tri otázky. Prvá by sa mala týkať toho, či Slovensko pristúpi k zmene Ústavy SR tak, aby bolo možné konať predčasné parlamentné voľby. Druhá otázka by sa mala týkať samotnej obrannej dohody, aby sa k nej mohli vyjadriť aj občania SR. Tretia otázka by sa mala týkať sociálnej sféry, konkrétne znenie však predseda Smeru neuviedol.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini kritizoval koalíciu za neochotu diskutovať o dohode o obrannej spolupráci. Vláda podľa neho nechce, aby sa vymieňali argumenty za a proti, aby si ľudia urobili svoj názor. „Asi si nie je vláda ani istá, čo vyrokovala,“ skonštatoval na tlačovej konferencii. Malo by byť podľa neho v záujme vlády, aby na pôde NR SR vyvrátila akékoľvek pochybnosti súvisiace s dohodou.

Naď zverejnil list Gajdoša, Korčok sa obul do šéfa Smeru

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v utorok zverejnil list svojho predchodcu za SNS Petra Gajdoša z roku 2018, keď bol premiérom Robert Fico. Adresovaný je vtedajšiemu americkému veľvyslancovi. Podľa Naďa list dokazuje, kto chcel dohodu s USA a rokoval o nej. „Mimochodom, takýchto dôkazov máme kopec a čím viac budú Smer, Hlas a SNS o dohode o obrannej spolupráci s USA klamať, tým viac ich budeme postupne zverejňovať,“ komentoval.

Ešte predtým vystúpil Naď v relácii Braňo Závodský Naživo v rádiu Expres. Minister obrany v nej uviedol, že spája cestu generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Moskvy s pripomienkami generálnej prokuratúry k Dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Cesta Žilinku na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry prišla zároveň šéfovi rezortu obrany nemiestna a považuje ju za veľkú chybu.

„Som o tom absolútne presvedčený, že Žilinka poslal svoje pripomienky politického charakteru k tejto zmluve kvôli tomu, lebo si pripravoval svoju cestu na stretnutie s človekom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ v Moskve. Potreboval tam byť chválený, aký on je úžasne proruský,“ uviedol Naď. Nepovažuje to však zatiaľ za dôvod na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora.

Robert Fico sa chce zasa podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) presadiť medzi extrémistami a ovládnuť konšpiračnú scénu. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Konanie Fica v súvislosti s obrannou dohodou medzi Slovenskom a USA podľa Korčoka dokazuje, že expremiér „nemá zábrany hazardovať s bezpečnosťou Slovenska“. „Fica už dlho nezaujíma Slovensko, pretože má jediný cieľ: presadiť sa medzi extrémistami a stať sa kráľom konšpiračnej scény,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila vláda v uplynulom týždni. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Protest pred budovou parlamentu

Pred budovou parlamentu sa v utorok konal protest proti obrannej dohode s USA. Akciu iniciovalo mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk. Jeho predseda Artur Bekmatov skonštatoval, že protest mal za cieľ vyjadriť odpor voči zmluve a podporu parlamentnej opozícii, ktorá sa snažila otvoriť mimoriadnu schôdzu NR SR k vypísaniu referenda k zmluve. Na proteste vystúpili viaceré osobnosti z mimoparlamentnej opozície i odborov.

„Zmluva obsahuje množstvo negatívnych dôsledkov pre Slovensko. Ukladá nám výhradne nejaké povinnosti, ale výrazne okliešťuje práva, ktoré bude SR vo vzťahu k USA mať,“ povedal Bekmatov s tým, že ju odmietajú ako celok. Podotkol, že prijímať takúto dohodu v čase, keď sa zhoršujú vzťahy medzi Ruskom a Amerikou, je nezodpovedné. Hovorí o hazarde s bezpečnosťou Slovenska. Avizoval, že hnutie je pripravené iniciovať aj ďalšie protestné akcie a podporiť i petičnú iniciatívu Smeru-SD za referendum o zmluve s USA.

Predseda mimoparlamentnej SNS a bývalý šéf NR SR Andrej Danko je rád, že jeho strana v minulosti dohodu blokovala, hoci chce pre Slovensko dobré vzťahy s USA. Zmluvu považuje za narúšanie suverenity SR. Tvrdí, že Slovensko nevyrokovalo lepší text dohody než iné krajiny a že zmluva navyše narušuje vzťah s NATO, pretože ňou povýšime dohodu s jednou krajinou nad záujmy ostatných. SNS bude podľa jeho slov podporovať i ďalšie slušné protesty. „Určite ma nenájdete na tribúne s kotlebovcami a ich odídencami,“ podotkol s tým, že národná politika sa dá robiť aj inak. Ocenil, že mimoparlamentný Hlas-SD zmenil svoje stanovisko a podporuje referendum.

Prezident OZ Zjednotení za mier Eduard Chmelár sa mal v utorok stretnúť aj so šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). Predstavitelia združenia majú podľa slov Chmelára zastupovať vyše 30-tisíc občanov, ktorí podpísali petíciu proti rozmiestneniu cudzích ozbrojených síl na Slovensku. Kollárovi chcú tlmočiť postoje odbornej i občianskej verejnosti proti schváleniu dohody.

(tasr, sita)


Ďalšie články