Hrozí chaos a katastrofa v letectve, varujú hlavné americké aerolinky. Obávajú sa spustenia 5G

Na archívnej snímke z 29. októbra 2012 cestujúci leteckej spoločnosti Delta Air lines čakajú na lety v Detroite. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 29. októbra 2012 cestujúci leteckej spoločnosti Delta Air lines čakajú na lety v Detroite. Foto: TASR/AP

Šéfovia hlavných amerických aeroliniek bijú v otvorenom liste na poplach. Spustenie 5G siete, ku ktorému má prísť už v stredu, totiž podľa nich môže spôsobiť vážne komplikácie alebo rovno uzemniť stovky tamojších letov denne. To by malo dopad na obrovské množstvo cestujúcich. Zdvihnutý prst má aj Federálny úrad pre letectvo.

Generálni riaditelia veľkých amerických osobných a nákladných aeroliniek začiatkom tohto týždňa v liste varovali pred blížiacou sa „katastrofickou“ leteckou krízou v súvislosti so spustením 5G siete fungujúcej v pásme C.

Letecké spoločnosti zdôrazňovali, že nová služba, ktorá sa má sfunkčniť už v stredu, by mohla spôsobiť, že značný počet širokotrupých lietadiel bude nepoužiteľných. Množstvo strojov bude podľa firiem uzemnených a môže prísť k uviaznutiu desaťtisícov Američanov v zámorí a nastať „chaos“.

Federálny úrad pre letectvo (FAA) varoval, že potenciálne rušenie by mohlo ovplyvniť citlivé prístroje lietadiel, ako sú výškomery, a výrazne sťažiť prevádzku pri nízkej viditeľnosti.

„To znamená, že v deň ako včera by bolo viac ako 1 100 letov a 100-tisíc cestujúcich vystavených zrušeniu, odklonu alebo meškaniu,“ upozornili v liste aerolinky ako Delta Airlines, American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines a iné.

Posledná menovaná spoločnosť neskôr v pondelok samostatne upozornila, že problém môže ovplyvniť viac ako 15-tisíc jej letov a zhruba 1,25 milióna cestujúcich ročne. Uviedla, že čelí „významným obmedzeniam pre [Boeingy] 787, 777, 737 a regionálne lietadlá vo veľkých mestách ako Houston, Newark, Los Angeles, San Francisco a Chicago“. United Airlines vyzývajú prezidenta Joea Bidena, aby zakročil.

Letecké spoločnosti apelujú na to, aby sa zabezpečilo, že „5G bude nasadené okrem prípadov, keď sú veže príliš blízko pristávacích dráh na letiskách, kým FAA nezistí, ako možno bezpečne dosiahnuť spustenie bez katastrofického prerušenia“.

List, o ktorom informuje agentúra Reuters, dostal aj riaditeľ Národnej ekonomickej rady Bieleho domu Brian Deese, minister dopravy Pete Buttigieg, správca FAA Steve Dickson a predsedníčka Federálnej komunikačnej komisie (FCC) Jessica Rosenworcelová.

Spomenutú 5G službu spustia telekomunikačné spoločnosti AT&T a Verizon. Tie vlani získali v aukcii takmer celé spektrum v pásme C za 80 miliárd amerických dolárov. Začiatkom roka sa dohodli, že okolo 50 letísk vytvoria ochrannú zónu a podniknú ďalšie kroky s cieľom zabrániť problémom s rušením. Operátori tiež argumentujú, že 5G v pásme C bolo bez problémov nasadené v približne 40 štátoch.


Ďalšie články