Nebojujte proti zákonom prírody, odkázal maďarský minister zahraničia Bruselu

Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

V žiadnej z členských krajín Európskej únie sa tak často nepýtajú na názor občanov, ako to robí maďarská vláda. Povedal to v pondelok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, podľa ktorého kritika situácie maďarskej demokracie je preto nedôveryhodná.

Podľa spravodajského servera index.hu minister na konferencii nadácie Századvég Alapítvány zdôraznil, že maďarský kabinet v najdôležitejších otázkach zakaždým vyhlasuje „národnú konzultáciu“, pričom výsledky tejto ankety vždy zabuduje do tvorby zákonov.

Na konferencii pod názvom „Obdobie kríz“ prezentovala nadácia výsledky výskumu Európsky projekt 2021.

Szijjártó kritizoval Brusel za to, že namiesto vedenia dialógu iba poučuje a dáva lekcie, výsledkom čoho je skutočnosť, že základné pojmy sa v Európskej únii vykladajú odlišne.      

V Únii podľa jeho slov funguje systém, v ktorom nezáleží na kultúre, náboženstve či tradíciách. Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že sa preto ani nečuduje tomu, že v uplynulých 20 rokoch klesol podiel EÚ na svetovom hospodárstve z 21 percent na 18 percent, že Únia nedokáže chrániť svoje hranice a ani uzatvoriť významné dohody o voľnom obchode, pritom ju ťaží aj kríza zásobovania energiou.

Szijjártó odporučil Bruselu, aby nevpúšťal na svoje územie kohokoľvek, pretože migrácia podľa jeho slov hrozí vytváraním paralelných spoločností a zhoršovaním bezpečnostnej situácie v západnej časti Európy.

„Nebojujte proti zákonom prírody: matka je žena a otec je muž. Nepotrebujeme tri druhy toaliet a nepotrebujeme tri rubriky vo formulároch (pozn. TASR: pre určenie pohlavia),“ dodal minister s poznámkou, že dovŕšením 18 roku života môže, samozrejme, každý žiť ako chce a milovať koho chce.

(tasr)


Ďalšie články