Respirátor bude miestami povinný aj vonku, vyplýva z vyhlášky hlavného hygienika

Týždòová incidencia je v Nemecku najvyššia od zaèiatku pandémie Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa v pondelok večer zverejnil viacero úprav pandemického režimu. Týkajú sa prekrytia horných dýchacích ciest, testovania zamestnancov ale aj dĺžky lehoty, počas ktorej sa uznáva prekonanie covidu. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý v pondelok zverejnil nové vyhlášky k opatreniam. Do platnosti vstúpia 19. januára.

Povinnosť nosiť respirátor bude platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako bude respirátor povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb.

Na základe medzirezortnej dohody zostáva povinnosť testovania nezaočkovaných zamestnancov na pracoviskách jedenkrát do týždňa. Úrad špecifikoval, že takýto režim na pracoviskách pre neočkovaných zamestnancov bude platiť minimálne do konca januára. „Testovanie sa nebude týkať osôb, ktoré majú kontraindikáciu očkovania podľa odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Musia sa však preukázať certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR,“ poznamenal úrad.

Tí, ktorí prekonali covid, si môžu opäť vydýchnuť

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia COVID-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá. V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Prekonanie ochorenia je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast na základe antigénového testu vykonaného v MOM, vydaného do 15. novembra 2021.

V rámci nových pravidiel sa od stredy (19. 1.) budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ – po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice. Autoškoly sa zaradia k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Viac v samostatnom článku.

Rušia sa kapacitné obmedzenia

Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania sa od stredy (19. 1.) ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí (doteraz bolo 75 %). Ruší sa aj kapacitné obmedzenie pre prevádzky verejného stravovania (doteraz bolo 50 %). Lanovky a vleky budú môcť fungovať v režime OTP a za dodržania protipandemických opatrení.  

Nový režim OP+, ktorý bude platiť od stredy 19. januára, bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok, ako napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie, ako aj krátkodobé ubytovacie služby – hotelové, turistické. Bude platiť aj pre vysokorizikové podujatia, ako oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach.

V galériách a múzeách bude možné konať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Knižnice sa zasa zaraďujú medzi prevádzky, ktoré sú prístupné v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status.

Podobne ako napríklad lanovky a vleky, aj vonkajšie športoviská budú prístupné v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Ruší sa pre ne kapacitné obmedzenie. Hygienici v nej spresňujú, že vonkajšie športoviská môžu fungovať od 5.00 h do 22.00 h. Doterajšie kapacitné obmedzenie maximálne jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb sa ruší.

(tasr)


Ďalšie články