Progresívny Word: Microsoft predstavil funkciu, ktorá zvýrazňuje politicky nekorektné výrazy

spo Najväčší súkromný sponzor WHO Bill Gates. Ilustračné foto: TASR/AFP

Povedal to už Orwell, ovládnite jazyk a ovládnete spoločnosť. Tak vidia niektorí kritici nový inkluzívny filter, ktorý predstavila spoločnosť Microsoft pre program Word. Ten vám po novom môže podčiarkovať slová či výrazy, ktoré nie sú politicky korektné.

Spoločnosť Microsoft predstavila nové vylepšenie pre balík programov Office 365, konkrétne program Word. Súčasťou je takzvaný inkluzívny filter. Ten zvýrazňuje slová či výrazy, ktoré vraj môžu uraziť človeka na základe pohlavia, veku, rasy či sexuálnej orientácie.

Tento nový nástroj má údajne pomôcť používateľom zlepšiť svoje písanie, aby bolo viac „inkluzívne“. Doteraz Word poskytoval funkciu kontroly pravopisu, v rámci ktorej podčiarkol nesprávne či neznáme slová červenou vlnovkou. Politicky nekorektné výrazy budú po novom podčiarknuté fialovou vlnovkou.

Rod je problém

Ako upozorňujú viaceré cudzojazyčné médiá, pre tento filter je problematická napríklad známa veta astronauta Neila Armstronga – malý krôčik pre človeka, ale veľký pre ľudstvo.

Prekáža tu slovo ľudstvo, po anglicky mankind, pričom vhodnejšia náhrada je podľa programu humankind alebo humanity (v prvom je základ slova man – muž či človek, v náhradách slovo human – človek).

Problém predstavuje i anglické slovo maid, teda upratovačka či slúžka. Podľa Microsoftu by bolo inkluzívnejšie použiť výraz house cleaner, ktoré nie je rodovo zafarbené. Ďalšie zvýraznené slová sú headmaster (riaditeľ školy), heroine (hrdinka) či manpower (ľudská sila).

Túto funkciu je možné vypnúť, podobne ako ostatné automatické opravy či kontroly textu. Na slovenskej verzii programu sme tento filter zatiaľ nezaznamenali.

Chvála i obavy

Zmeny vyvolali búrlivú diskusiu. Niektorí z progresívnych radov filter chvália, zatiaľ čo ľudia z druhej strany barikády bijú na poplach pred orwellovským kontrolovaním nášho vyjadrovania.

„Kontrola pravopisu vám teraz pomôže prekonať vašu podvedomú zaujatosť… Je to skvelá funkcia. Bodaj by sa o nej hovorilo hlasnejšie,“ vyjadril sa na sociálnej sieti digitálny stratég John Bull.

Moderátor americkej televízie Fox News podotkol, že spomínaná funkcia je odstrašujúca. „Politická korektnosť sa nám dostala do našich klávesníc, do počítačov, do telefónov. Strašné,“ uviedol Brian Milmeade. Jeho hosť Vivek Ramaswamy sa odkázal na známeho anglického spisovateľa. „Nuž Brian, George Orwell to povedal jasne. Spôsob, akým ovládnuť spoločnosť, je ovládnuť jej jazyk, a mal pravdu,“ povedal Ramaswamy.


Ďalšie články