SaS: Návšteva Žilinku v Rusku je prejavom nekultúrnosti i bezpečnostným rizikom

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Návšteva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku v Moskve a podpísanie dohody medzi ruskou a slovenskou prokuratúrou je v kontexte porušovania ľudských práv a postupu voči opozícii v Ruskej federácii prejavom nekultúrnosti, ale i štátno-bezpečnostným rizikom pre Slovensko. Uviedla to strana SaS v reakcii na účasť generálneho prokurátora na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Liberáli v tejto súvislosti pripomenuli legislatívne iniciatívy, ktoré sa týkajú činnosti prokuratúry a právomocí jej šéfa. „SaS dlhodobo presadzuje reformu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo alebo aspoň okresanie právomocí vedenia prokuratúry tak, aby prokuratúra prestala byť ‚štát v štáte‘,“ upozornil poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik.

Účasť generálneho prokurátora SR v Rusku odsúdila predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá si myslí, že Žilinku by mali disciplinárne stíhať. Poukazuje pritom na fakt, že šéf ruskej prokuratúry Igor Krasnov, ktorého pozvanie Žilinka prijal, je na sankčnom zoznamu EÚ.

Žilinka na margo svojej účasti uviedol, že osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí vrátane Ruskej federácie považuje za nevyhnutné.

https://standard.sk/157908/sulik-zilinka-robi-hanbu-ale-disciplinarne-stihanie-voci-nemu-je-prehnane/

(tasr, ste)


Ďalšie články