Britské médiá: Ruského otca, ktorý prinútil pedofila vykopať si hrob, neobvinia z vraždy

6fcfde3f-28d8-40c2-b797-9d24dd48b8f6_phpclogmf Oleg Sviridov (vľavo) a Vjačeslav Matrosov. Foto: Internet

Azda najznámejší ruský prípad pedofílie za posledné roky môže skončiť netradičným rozuzlením. Otec, ktorý údajne donútil pedofila zneužívajúceho jeho 9-ročnú dcéru vykopať si vlastný hrob a následne ho dobodal, nebude obvinený z vraždy. Informujú o tom britské médiá.

Samarskou oblasťou ležiacou na juhozápade Ruska pred niekoľkými mesiacmi rezonoval obzvlášť kuriózny prípad pedofílie. Hoci sa datuje ešte ku koncu augusta, na stránky zahraničných médií začal prenikať až neskôr v septembri.

Jeho hlavnými aktérmi sú 34-ročný Vjačeslav Matrosov pracujúci v továrni na raketové motory a nezamestnaný 32-ročný Oleg Sviridov – kamaráti, ktorých vzájomný vzťah navždy ukončilo závažné odhalenie.

Prišlo k nemu počas spoločného popíjania u Matrosova doma, počas ktorého sa Oleg údajne až príliš často pozeral do svojho telefónu. Keď po istom čase zaspal, zvedavý Matrosov podľa portálu Gazeta mobil odomkol a objavil v ňom šokujúci obsah v podobe explicitných záberov zneužívania jeho vlastnej 9-ročnej dcéry, ktoré si Oleg nahrával.

Okrem toho v kamarátovom smartfóne natrafil aj na zneužívanie ďalších dvoch miestnych dievčat vo veku 6 a 11 rokov. Hovorilo sa o tom, že deti mal znásilňovať či nútiť k orálnemu sexu.  

Otec so zábermi Sviridova ihneď konfrontoval, pričom ten sa dal po vzájomnej potýčke v kúpeľni na útek. Vjačeslav následne všetko nahlásil na polícii, ktorá po Sviridovi, ktorý bol navyše kmotrom dievčaťa, začala okamžite pátrať.

Rozzúrený otec však Svidirova dolapil ešte skôr ako samotní muži zákona. Podľa ruských médií ho v lese pri dedine Vintaj donútil vykopať si vlastný hrob a následne ho mal pobodať.

Existujú tvrdenia, že Sviridov dostal ultimátum, aby išiel na políciu a priznal sa k sexuálnemu zneužívaniu dievčaťa, inak bude čeliť otcovmu hnevu.

Páchateľ mal vraj problém s alkoholom

Olegova matka si synove pedofilné správanie nevedela vysvetliť, no domnieva sa, že sa pod neho mohol podpísať alkohol, ktorému mal nadmerne holdovať. Vylúčené nie je ani požívanie drog. Zároveň uviedla, že znásilňované deti mu rodičia v dobrej viere dávali strážiť.

Otec sprzneného dievčaťa bol po incidente umiestnený do domáceho väzenia a skloňovalo sa aj jeho vyšetrenie na detektore lži. Tvrdil totiž, že hoci svojho kamaráta zbil a vyhrážal sa mu, nezavraždil ho. Na nôž sa mal vraj počas hádky sám nabodnúť. Pre emocionálne zrútenie si vraj situáciu presne nepamätá.

Nulový trest? Možno len miernejší

Obyvatelia obce a aj užívatelia na sociálnych sieťach sa priklonili na stranu otca zneužívaného dievčaťa. Viacerí konštatovali, že by na jeho mieste urobili to isté, iniciovali petíciu na jeho zbavenie trestnej zodpovednosti a skladali sa na jeho obhajobu na súde.

Prominentná televízna novinárka a bývalá ruská kandidátka na funkciu prezidenta Xenia Sobčaková toho času uviedla, že „všetci rodičia stoja za Vjačeslavom“.

Právnik Sergej Chalčenko vtedy pre portál Komsomolskaja Pravda tvrdil, že vo všeobecnosti sa zodpovednosti za vraždu vyhnúť nedá, no záležať vraj bude na tom, aká bude konečná kvalifikácia skutku.

Podľa odborníka sa nedá hovoriť o vražde v stave vášne, keďže takýto stav mohol trvať len krátko po udalosti. Ako však vysvetlil, obhajoba sa môže zamerať na verziu zabitia z nedbanlivosti. Táto pozícia vraj môže byť sľubná, ak sa preukáže, že k jeho smrti prispel samotný zosnulý.

Za tohto predpokladu by Matrosovovi nehrozilo 6 až 15 rokov za múrmi väznice, ale iba dva roky, upresnil Chalčenko.

Iba že by nie?

Chalčenkove názory sa však s odstupom času zrejme ukazujú ako predčasné. Britské bulvárne médiá Daily Mail a Metro odvolávajúc sa na zdroje blízke vyšetrovaniu totiž uviedli, že obvinenie z vraždy voči Matrosovovi kompetentní zrušili.

Utrápený otec má teraz namiesto toho čeliť trestnému stíhaniu za navádzanie Sviridova na samovraždu, za ktorú je trest nižší ako v prípade vraždy.


Ďalšie články