Nerobme z Djokoviča mučeníka

Srbsko - Rakúsko Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Srbský tenisový šampión Novak Djokovič si na prvom tohtoročnom grandslamovom turnaji nezahrá. Austráliu musel opustiť. Vedel, že na vstup do tejto krajiny musí byť zaočkovaný. Namiesto toho sa snažil systém, viac či menej poctivou cestou, obísť. Každý štát má právo si určiť, koho pustí na vlastné územie. Austrálske pravidlá boli transparentné, Djokovičov prístup mal od fair play ďaleko. Bez očkovania si zrejme nezahrá ani na grandslamoch vo Francúzsku a v USA.

Do Austrálie smú vstúpiť iba zaočkovaní, výnimka je možná len z medicínskych dôvodov. Tak znejú aktuálne pravidlá tamojších úradov. Potvrdenie o prekonaní covidu medzi výnimky nepatrí.

Austrália dlho presadzovala skutočne drakonické opatrenia. Takmer dva roky tam platili jedny z najprísnejších pandemických reštrikcií na svete. Stratégia „zero covid“ mnohokrát pôsobila ako z iného sveta. Už pri malom počte nakazených zatvárala mestá do tvrdého lockdownu, ktorý sa na rozdiel od Slovenska aj dôkladne vynucoval. Zasahovala armáda, vyháňala ľudí z pláží do domov vrtuľníkmi. Mesto Melbourne s piatimi miliónmi obyvateľov zažilo najdlhší lockdown na svete.

Práve v Melbourne sa začína grandslamový turnaj Australian Open. Svetová jednotka Novak Djokovič si na ňom napokon po desaťdňovej dráme nezahrá. V minulosti spochybňoval očkovanie a verejnosť sa domnievala, že sa očkovať nedal. Ukázalo sa to ako pravdivé.

Najprv hovoril, že dostal výnimku a vďaka tomu aj vízum do Austrálie. Výnimku mal od štátu Viktória a organizátora turnaja. Nie západné, ale srbské médiá tvrdili, že za to môže choroba celiakia. Špekulácia sa nepotvrdila. Djokovič argumentoval inak – vraj mal pozitívny test na COVID-19 zo 16. decembra. Deň nato bol na podujatí s mladými srbskými tenistami v Belehrade, bez rúška. Nasledoval dohodnutý rozhovor s francúzskym športovým denníkom L’Equipe. Časová os je tu. Potom zasa tvrdil, že dva týždne pred príletom do Austrálie nikam necestoval. Ukázalo sa, že klamal.

Keď išlo do tuhého a už to vyzeralo, že spor s austrálskymi úradmi nemusí vyhrať, zmenil stratégiu. Ospravedlnil sa za aktivity, ktoré absolvoval s čerstvým pozitívnym testom, a zatajenú cestu do Španielska hodil na svojho agenta.

V zásade sú dve možnosti – buď bol tenista mimoriadne nezodpovedný a napriek pozitívnemu testu chodil na verejné podujatia a nebol v karanténe, alebo je príbeh o jeho pozitívnom teste vymyslený a účelový. Obe možnosti majú od fair play ďaleko. Pochopenie pre neho nemali ani ostatné tenisové hviezdy. Vybavovanie výsledkov testov alebo falošných covidpasov sme počas pandémie zažili v mnohých európskych štátoch, takže možné to je. Djokovič na súde tvrdil, že 22. decembra už mal negatívny test.

Napokon sa spor preniesol na federálny súd. Ten jednohlasne potvrdil zrušenie tenistových víz a v nedeľu odletel domov. Spor sa preniesol na medzištátnu úroveň a Srbsko s Austráliou si vymenili štipľavé komentáre.

Pravdou však je, že každý štát má právo si určovať, aké má pandemické pravidlá a koho na svoje územia pustí. Nezávisle od toho, či sa nám zdá jeho pandemická politika neprimerane prísna a nelogická. Nezávisle od toho, že v Európe – nielen ostbloku, ale aj západnej – sme zvyknutí na rôzne podpultové výnimky, cestičky a prižmúrenie očí. V Austrálii sa nekonali.

Nekompromisnosť pozná každý, kto si už vybavoval víza alebo cestoval do USA, Izraela alebo Ruska. Prísne hraničné kontroly si môžete skúsiť aj bližšie, pri ceste z Ukrajiny na Slovensko, prípadne medzi niektorými balkánskymi štátmi.

Ešte krátka poznámka k českej tenistke Renate Voráčovej, ktorá má za sebou podobný príbeh ako Djokovič. Dostala výnimku, pretože covid v decembri prekonala a získala vízum, ktoré jej napokon Austrália rovnako zrušila. Lenže radno dodať, že Voráčová sa chcela zaočkovať, ale nakazenie jej to prekazilo. „Myslím si, že je to nevyhnutné,“ povedala v súvislosti s očkovaním.

Djokovičovi na rozdiel od Voráčovej teraz hrozí, že bude mať problém aj pri ďalších grandslamových turnajoch. Pre zrušenie víz mu hrozí trojročný zákaz vstupu do Austrálie. USA majú podobné pravidlá ako Austrália a vyžadujú očkovanie. Francúzsko zasa práve zmenilo covidpas na vakcinačný pas. Ohrozuje to tenistov nástup na US Open a Roland-Garros. Keďže má zhodne s Rafaelom Nadalom a Rogerom Federerom 20 grandslamových titulov, bude zaujímavé sledovať, čo spraví pri najbližších turnajoch.


Ďalšie články