Spor okolo Tisovej ulice pokračuje. Kalmus zvesil tabuľu s názvom, na bráne pribudol nápis sprejom

obvinený výtvarník Peter K., obhajca Daniel Lipšic na súde v Košiciach Peter Kalmus. Foto: František Iván/TASR

Spor okolo ulice v obci Varín, ktorá nesie názov po predsedovi Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a prezidentovi prvej Slovenskej republiky Jozefovi Tisovi, neutícha. Po obvinení tamojších obecných poslancov zo strany NAKA a zrušení tohto obvinenia sa do situácie zamiešali ďalšie osoby.

Ako informoval portál Aktuality, do obce Varín prišiel v sobotu 15. januára kontroverzný výtvarník Peter Kalmus spolu s aktivistom Michalom Greškom. Spoločne zvesili dotknutú tabuľu s názvom ulice a odniesli ju na políciu v Žiline.

„Keďže sa už nemôžeme pozerať na túto bezmocnosť a hanbu vo verejnom priestore, rozhodli sme sa konať my a tabuľu s menom vojnového zločinca odstrániť a odniesť na okresné oddelenie Policajného zboru v Žiline,“ vyjadril sa pre Aktuality Kalmus.

Zrejme v reakcii na výtvarníkovu aktivitu sa neznámy človek rozhodol ukradnutú tabuľu nahradiť, pričom nasprejoval na tamojšiu bránu nápis Ul. Dr. Jozefa Tisu. Došlo k tomu pravdepodobne v noci zo soboty na nedeľu, krátko po zvesení tabule s názvom ulice.

Koncom minulého roka NAKA obvinila desiatich poslancov tamojšieho Obecného zastupiteľstva. Obvinenie prišlo po tom, ako poslanci odmietli zahlasovať za návrh svojej poslaneckej kolegyne Lenky Tichákovej, ktorá žiadala premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu. Ticháková sa zmenu názvu snaží dosiahnuť už niekoľko rokov. Zvyšok varínskeho zastupiteľstva je proti.

„Vyšetrovateľ NAKA obvinil 10 z 11 poslancov OZ vo Varíne z prečinu podľa § 422 ods.1 Trestného zákona – z prejavu sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcej k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd,“ uviedli v stanovisku dotknutí poslanci, ktorého text zverejnil regionálny spravodajský portál Žilina SP21. Proti obvineniu podali aj sťažnosť.

Posun prišiel 10. januára tohto roku, keď špeciálny prokurátor Daniel Lipšic svojím uznesením zrušil obvinenie desiatky obecných poslancov. Problémom podľa neho bol fakt, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nekládol obvineným za vinu hlasovanie za všeobecne záväzné nariadenie s určitým názvom ulice, ale skutočnosť, že „neiniciovali premenovanie, nepremenovali a ani z verejných priestranstiev neodstránili označenie ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín“.

„Nie každé zdržanie sa konania má však formu trestnoprávne relevantného konania. O trestnoprávne relevantné opomenutie ide len vtedy, ak páchateľ opomenie konanie, na ktoré bol podľa okolností prípadu a svojich pomerov povinný,“ skonštatoval vtedy Lipšic.


Ďalšie články