Sulík: Žilinka robí hanbu, ale disciplinárne stíhanie voči nemu by bolo prehnané

Richard Sulík Hlavným presadzovateľom revolučného prechodu Slovenska na vodíkovú ekonomiku je minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Vicepremiér Richard Sulík odmietol návrh líderky Za ľudí Veroniky Remišovej, ktorá navrhla disciplinárne stíhať Generálneho prokurátora Maroša Žilinku za jeho účasť na oslavách výročia ruskej prokuratúry. Zmluvu s USA by však aj on sám Ústavnému súdu posúdiť dal.

Líder SaS by na mieste generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Ruska nechodil. Jeho disciplinárne stíhanie by však nepodporil, návrh vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) v tomto smere považuje za prehnaný. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Ja by som tam nechodil. Robí to hanbu, išiel tam ako jediný z krajín EÚ. Nemyslím si, že by to bolo vhodné,“ povedal Sulík. Zdôraznil však, že Žilinka na druhej strane neurobil nič zakázané. Priznal však, že generálny prokurátor ho sklamal, súhlasí s vyjadrením premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý povedal, že Žilinkovi prestáva rozumieť.

Na otázku, či má Žilinka jeho dôveru, Sulík odpovedal, že je to irelevantná otázka, pripomenul, že na tento post bol riadne zvolený.

Sulík tiež uviedol, že sa nezúčastní na okrúhlom stole k otázke zmeny Ústavy SR v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, ktorý inicioval predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Považuje to za zbytočné. V strane SaS podľa jeho slov o tomto ešte nehovorili a nevie, či tam vôbec niekoho pošlú.

Plošné zatváranie škôl bude SaS vetovať

Sulík by podľa svojho osobného názoru dal obrannú zmluvu s USA posúdiť Ústavnému súdu. Považuje zároveň za dobré, že sa o obrannej zmluve diskutuje.

„Ja by som to Ústavnému súdu posúdiť dal,“ povedal Sulík. Podotkol, že ide o kompetenciu prezidentky SR a je na nej, ako sa rozhodne. „Prezidentka má takúto možnosť, je to jej rozhodnutie,“ podotkol.

Za dobré považuje fakt, že sa o obrannej zmluve diskutuje. Vyvrátiť sa tak dajú obavy verejnosti. „V zásade je dobré o tom diskutovať a zobrať ľuďom obavy. Vysvetliť im, ktorý článok, o čom hovorí,“ myslí si Sulík.

Je zároveň podľa neho dobré, že sa školy otvorili, hoci si minister financií Igor Matovič myslí, že sa to pre omikron vypomstí. „Školy sú otvorené, vybavená vec. Nevypomstí sa nám to,“ vyhlásil Sulík. Pripomenul, že žiaci sa už druhý rok poriadne nevzdelávajú, prípadne len veľmi obmedzene. Deti podľa neho do školy patria.

Plošné zatváranie škôl síce podľa Sulíka nebude na vypovedanie koaličnej zmluvy, strana však takýto prípadný krok bude vetovať. „Plošné zatváranie škôl budeme určite vetovať a musíme nájsť iné riešenie,“ dodal Sulík.

(tasr)


Ďalšie články