Leteckí záchranári zasahovali v tatranskej Malej Studenej doline. Žena dlhý pád neprežila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Ďalší tragický deň v Tatrách. Po vyše tristo metrov dlhom páde narazila do skál. Záchranári jej už nedokázali pomôcť. Na rovnakom mieste predtým padol senior, ale nehodu prežil.

Leteckí záchranári v sobotu dvakrát zasahovali v Malej Studenej doline. Sedemdesiattriročného zraneného muža previezli do nemocnice, 29-ročná turistka z Ukrajiny nehodu neprežila. Informujú o tom leteckí záchranári na svojom webe s tým, že v oboch prípadoch mali turisti pre terén, v akom sa pohybovali, nedostatočnú výstroj.

„Popradskí leteckí záchranári prijali v sobotu popoludní požiadavku o pomoc do Malej Studenej doliny. Sedemdesiattriročný turista po pošmyknutí utrpel pád dlhý 100 metrov a hlavou narazil o skalu,“ priblížili záchranári s tým, že po krátkodobom bezvedomí sa prebral, no okolnosti pádu si nepamätal. Lekárka bola podľa ich slov spolu s horským záchranárom k zranenému vysadená pomocou palubného navijaka a na mieste turistovi ošetrila rozsiahle tržné poranenie hlavy. Zraneného v stabilizovanom stave previezli na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice. Zásah si môžete pozrieť na videu nižšie.

Po návrate na základňu dostali záchranári ďalšie volanie z rovnakého miesta k 29-ročnej turistke, ktorá sa tiež pošmykla, no jej pád mal dĺžku viac ako 300 metrov. „Po náraze do skál ostala ležať nehybne v bezvedomí. Posádka po prijatí výzvy okamžite vzlietla a smerovala k miestu. Po vysadení lekárky prebiehala u ženy prítomnými svedkami laická resuscitácia,“ uviedli záchranári s tým, že jej zranenia boli nezlučiteľné so životom.

(tasr)


Ďalšie články