Výzvu Exodus 90 sprevádza platená aplikácia s cudzojazyčným prostredím

exodus-90-4 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Tradičný liturgický rok katolíkov je spojený so štyridsaťdenným pôstom pred sviatkami Veľkej noci. Výzva Exodus 90 rozširuje možnosti pojmu pôst na niekoľko rôznych oblastí, v ktorých sa muži počas 90 dní pred Veľkou nocou obmedzujú.

K výzve patrí aj aplikácia voľne dostupná pre zariadenia s operačným systémom Android aj iOS. Jej používanie je však po siedmich dňoch spoplatnené. Otázkou je, či sa účastníkom výzvy skutočne oplatí podporiť projekt touto formou.

Prihlasovanie komplikované, prostredie cudzojazyčné

Prihlásenie do aplikácie Exodus 90 si vyžaduje nielen zadanie e-mailovej adresy, ale aj telefónneho čísla. Slúži na overenie používateľa cez šesťmiestny kód v SMS správe. Neskôr je však nutné overiť aj platnosť e-mailu.

Po komplikovanom overení sa dostanete do prostredia aplikácie. Nie všetky jeho časti sú preložené z pôvodnej angličtiny, preto sa slovenčina nachádza len v zamysleniach a biblických textoch.

Foto: Martin Minka

Pre niekoho, kto neovláda angličtinu, môže byť pohyb v aplikácii náročný, v krajnom prípade až nemožný. Veľa inštruktážnych textov takisto zostalo bez prekladu, čím sa okresáva počet potenciálnych používateľov.

Profil, plány, cvičenia a zamyslenia

Exodus 90 ponúka možnosť spájať sa s ostatnými účastníkmi výzvy. Aby vás mohli lepšie identifikovať a spoznať, môžete si prispôsobiť svoj profil v aplikácii zadaním mena, prípadne pridaním profilovej fotografie.

Foto: Martin Minka

Potom prichádzajú na rad cvičenia, ktorých súčasťou je aj výzva Exodus 90. Obsahuje motivačný popis a zamyslenia na každý deň.

Súčasťou plnenia úloh sú aj stretnutia v rámci bratstva, ktoré si pred začiatkom Exodu vytvoríte. Aplikácia vám ponúka jednoduchý návod na to, ako takéto stretnutia majú prebiehať. Konkrétne oblasti, v ktorých účastníci plnia rôzne predsavzatia, si môžete preštudovať na oficiálnej stránke Exodus 90. Bohužiaľ, tiež je preložená iba sčasti.

Foto: Martin Minka

Exodus 90: Otázna investícia do duchovna

Aplikácia Exodus 90 je súčasťou čoraz populárnejšej výzvy s rovnomenným názvom, ktorej sa zúčastňujú tisíce mužov po celom svete. Absolútna väčšina tých, ktorí sa jej zúčastnili a dokončili ju, hodnotili svoju skúsenosť pozitívne.

Otázne je iba, či sa naozaj oplatí kvôli pôstnej výzve platiť desať dolárov mesačne za aplikáciu, v ktorej je kvôli nedostatočnému prekladu ťažké orientovať sa. Overenie cez SMS správu trvalo niekoľko desiatok minút a nevyhnete sa ani občasným zásekom v aplikácii.


Ďalšie články