EÚ schválila postup pri rokovaniach s Ruskom. Ukrajina chce hovoriť len s Moskvou a Washingtonom

Foto: TASR/AP Foto: TASR/AP

Ministri zahraničia EÚ schválili rokovací plán s Ruskom a predĺžili platnosť sankcií. Pri zhoršení situácie chcú spolu s USA prijať ďalšie. Ukrajina vidí riešenie v rokovaní s USA a Ruskom.

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v piatok dohodli na desaťbodovom pláne jednotného postupu pri rokovaniach s Ruskom. Po skončení neformálneho stretnutia šéfov európskych diplomacií vo francúzskom Breste o tom informovala agentúra DPA.

„Ostávame otvorení dialógu s Ruskom – ale nikdy nie na úkor našej slobody, suverenity, nezávislosti a rešpektovania základných hodnôt,“ uviedol vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

„Účastníci stretnutia sa jednomyseľne zhodli na pokračovaní náročného dialógu s Ruskom… Chceli by sme, aby bola európska angažovanosť čo najaktívnejšia v rôznych oblastiach dialógu s Moskvou,“ dodal francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Hrozia novými sankciami

Koncept jednotného európskeho prístupu k Rusku podľa DPA prináša „zmes odstrašovania a dialógu“ vzhľadom na rozmiestnenie ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou. Prípravy na možné nové sankcie EÚ majú pokračovať v súlade so Spojenými štátmi.

V jednotnom európskom pláne sa zároveň zdôrazňuje ochota prijať opatrenia na budovanie vzájomnej dôvery a tiež ochota uzavrieť nové dohody o odzbrojení či kontrole zbrojenia.

Predĺžili dlhodobé sankcie

Európska únia vo štvrtok predĺžila ekonomické sankcie voči Rusku o šesť mesiacov za to, že nedodržiava svoje záväzky vyplývajúce z mierovej dohody.

Opatrenia sú zamerané na ruský finančný, energetický a obranný sektor, ako aj na tovar, ktorý možno použiť na civilné aj vojenské účely. Tento krok je súčasťou priebežnej revízie a nesúvisí so súčasným napätím v súvislosti s hromadením vojenských síl Ruska v blízkosti Ukrajiny.

Tieto opatrenia sú súčasťou sankcií uvalených na Rusko po anexii ukrajinského Krymu v roku 2014. Naviazané sú na dodržiavanie mierovej dohody z Minsku z roku 2015. Sankcie budú platiť minimálne do 31. júla.

USA chce trojstranné rokovania

Ukrajina navrhla trojstranné rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, šéfa Bieleho domu Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Návrh na konanie samitu prichádza v čase obáv z možnej vojenskej invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Informoval o ňom v piatok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, píše agentúra AFP.

„Prezident Zelenskyj to navrhol prezidentovi Bidenovi, a myslíme si, že by bolo možné zorganizovať trilaterálne stretnutie – možno formou videokonferencie – medzi prezidentmi Bidenom, Zelenským a Putinom,“ vyhlásil Jermak.

„Stále čakáme, domnievam sa, na reakciu ruskej strany. Naši americkí partneri však na náš návrh reagovali so záujmom,“ uviedol Jermak na pôde Atlantickej rady, think tanku so sídlom vo Washingtone.

(tasr, sita, haj)


Ďalšie články