Pápež kritizoval ,cancel culture', mlčal o Číne. Vatikán sprísňuje proticovidové opatrenia

Vatikán: Vnútri je povinný respirátor FFP2, do múzeí èi záhrad môžu iba OP Švajčiarsky gardista s rúškom vo Vatikáne. Foto: AP/TASR

Vo Vatikáne bol hlavnou témou pápežov najväčší geopolitický prejav roku. František sa na audiencii s diplomatmi po prvý raz zmienil o „cancel culture“, pripomenul strasti mnohých národov vo svete, mlčal o Číne a Rusku, zhodnotili vatikanisti. Podľa niektorých vyslal rázny apel konať, no ďalší sa obávajú, že to nestačí, aby sa vlády činili.

Pápežov prejav na audiencii s diplomatickým zborom zaujal médiá aj bez toho, že ide o pravidelný, novoročný akt, ktorý je akýmsi pokračovaním a rozšírením jeho vianočného príhovoru Urbi et Orbi (Mestu a svetu). Tento „najväčší geopolitický prejav roku“ je najmä posolstvom svetu (Orbi).

Katolícky líder ambasádorom, ktorí sú akreditovaní pri Svätej stolici, pripomenul starostlivosť o životné prostredie, o zdravie, naliehavosť očkovať obyvateľov proti ochoreniu COVID-19, ako aj vôľu riešiť migráciu, ktorá nie je „problém niekoho iného“. Týka sa Európy, ale aj iných kontinentov, povedal pontifik a sťažoval sa aj na nedostatok efektívnosti mnohých medzinárodných organizácií. Vyzdvihol návštevu Slovenska v septembri 2021 ako „príležitosť stretnúť sa s katolíckymi veriacimi a kresťanmi iných vyznaní a viesť dialóg so židovskou komunitou“. Viac sa na príhovor pozrieme v pravidelnom pápežovom prehľade, teraz si všimnime reakcie vatikanistov.

Pápež František sa po prvý raz priamo zmienil o takzvanej „cancel culture“, kultúre vyraďovania, ktorá je „formou ideologickej kolonizácie“. V mene ochrany diverzity vymazáva „zmysel pre každú identitu“ a hrozí, že umlčí iné pozície. To môže viesť k „popieraniu histórie či ešte horšie k prepisovaniu histórie na základe súčasných kategórií, zatiaľ čo každá historická situácia sa musí interpretovať podľa hermeneutiky danej doby, nie súčasnosti,“ podčiarkol pontifex.

Zmienka o „cancel culture“ v Taliansku príliš nerezonovala, lebo sa vnímala ako súčasť rutiny Františkovho pontifikátu, sťažoval sa taliansky denník Il Foglio v tlačovom vydaní. Periodikum pritom ocenilo, že Jorge Bergoglio jasne odsúdil „ideológiu, ktorá v mene prepisovania dejín búra sochy a dovoláva sa rodovej rovnosti na pamätníkoch, ktoré zdobia námestia“.

Bergogliov odsudok opäť popiera obvinenia ľudí, pre ktorých je pontifik „kryptokomunista“ či „globalista“ a „má inklinovať ku kultúrnemu relativizmu“, ako napísal nekonzervatívny denník Corriere della Sera. „A možno práve preto o tom bolo väčšinou ticho,“ doplnilo periodikum.

„Františkov hlas uprostred mlčania sekulárnych a pokrokových intelektuálov o novom tmárstve,“ písalo sa na sociálnych sieťach. Je to vraj „neodpustiteľný nedostatok ľavice v povinnej opozícii voči ,cancel culture’“. Tieto reakcie autor pôvodného článku spätne korigoval s tým, že nie všetci progresívci mlčia.

Vyslal apel konať

Novinári pozitívne hodnotili tiež pápežov „rázny apel konať“, no nie bez obáv:

„František jasne a bez fráz hovorí o rozšírenej nespravodlivosti vo svete a mnohí mu za túto odvahu tlieskajú. Pretrvávajú však pochybnosti o skutočnej ochote mnohých vlád, aby so starostlivosťou zvážili jeho výzvy inšpirované vysokou etickou požiadavkou a aby ich pretavili do konkrétnych politických nariadení a programov,“ varoval vatikanista talianskeho portálu Tiscali News.

Rímsky biskup sa v príhovore nezmienil o dvoch dôležitých štátoch, s ktorými má Svätá stolica obzvlášť citlivé vzťahy, a to Rusko a najmä Čína, kde podľa pozorovateľov rastie perzekúcia kresťanov a iných veriacich i neveriacich. Minulý rok pontifex pred ambasádormi bránil kontroverznú dohodu s východoázijskou krajinou o menovaní biskupov, ktorá dosiaľ vyvoláva silnú polemiku.

Okrúhlych 90 rokoch pritom oslávil azda najväčší kritik zmienenej sino-vatikánskej dohody – emeritný biskup Hongkongu kardinál Joseph Zen Ze-kiun. Bolo to tri dni po novoročnom pápežovom príhovore k diplomatom. Zrejme nešlo o ideálny narodeninový darček z Ríma.

Vatikán schválil povinný „posilnený“ covidpas

Vo Vatikáne už platí aj pre návštevníkov Vatikánskych múzeí a záhrad povinnosť ukázať green pass, respektíve covidpas, ktorý dosvedčuje očkovanie či prekonanie choroby COVID-19. Onedlho sa rozšíri na všetkých pracovníkov miništátu. Niekoľko vatikanistov vyjadrilo obavu, že týmto nariadením je ohrozená výhrada vo svedomí nezaočkovaných pracovníkov.

Vo Vatikánskom mestskom štáte „sú zaočkovaní všetci okrem maličkej skupiny a študujeme, ako im pomôcť,“ odpovedal pápež František na otázku Štandardu a RTVS na spiatočnom lete zo Slovenska v septembri 2021.

Citát týždňa

Vyberáme z poďakovania, ktoré emeritný biskup Hongkongu kardinál Joseph Zen Ze-kiun vyslovil na svoje 90. narodeniny:

„Počas mnohých rokov sa pýtam sám seba: Uskutočnil som plán, ktorý mal pre mňa dobrý Pán? Dúfam, že som ho nikdy ani na chvíľu nesklamal.“


Ďalšie články