Komentátor SME: Biskup Haľko je odporný hnusný *****, ktorého treba urážať

Františkánsky kostol Zvestovania Pána v Bratislave ¾udia bez domova bohoslužba celebrovanie Jozef Ha¾ko Vikár Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko slávi svätú omšu pre ľudí bez domova vo Františkánskom kostole Zvestovania Pána 27. decembra 2017 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Len niekoľko týždňov po ospravedlnení a urovnaní kauzy invektív na adresu speváčky Simy Magušinovej prichádza z pera Rada Ondřejíčka ďalšia urážka voči známemu konzervatívcovi. Biskupa Jozefa Haľka kritizujúceho lesbickú scénu vo verejnoprávnej televízii častuje tým najhrubším slovníkom. Ľudí ako on vraj treba urážať, koľko sa dá.

Karikaturista denníka SME Rado Ondřejíček sa na sociálnej sieti vulgárne vyjadril na adresu rímskokatolíckeho duchovného Jozefa Haľka, ktorý pôsobí na poste pomocného biskupa Bratislavskej arcidiecézy.

„Všetci, ktorí majú rovnaký názor na túto problematiku ako on, sú odporní hnusní k*k*ti a treba si z nich robiť prdel a urážať ich, čo sa do nich zmestí. Vyjadril som sa jasne?“ uviedol na Facebooku v odpovedi na nesúhlasný komentár jedného z používateľov, ktorý uviedol, že je smutné, že Ondřejíček uráža predstaviteľa katolíckej cirkvi a ľudí s rovnakým názorom.

Foto: Archív

Ondřejíčka podráždili najnovšie Haľkove vyjadrenia kritizujúce prvý diel slovenského seriálu RTVS Priznanie, presnejšie lesbické bozkávanie, ktoré sa objavilo na jeho konci. Video, v ktorom slová zazneli, Haľko neskôr zmazal. Medzitým však stihli vyvolať obrovskú vlnu pobúrenia v liberálnom prostredí.

„To, ako tu bol prezentovaný homosexuálny vzťah, si nezadá ani s marxistickými ideologickými príručkami, ako treba manipulovať diváka. Najprv navodíme sympatiu k hlavnému hrdinovi a potom v pravej chvíli ten hlavný hrdina prezentuje takú svoju vlastnosť, ktorú treba ideologicky podsunúť tým, ktorí ten seriál pozerajú,“ nechal sa počuť Haľko.

„Je to absolútne nenáležité v súvislosti s utečeneckou tematikou, ktorú v tomto smere vnímam ako zneužitú na homosexuálnu propagandu. Nehovoriac o tom, že explicitné lesbické správanie mohli v tomto čase vidieť aj deti,“ pokračoval.

RTVS v reakcii na Haľkovo konštatovanie uviedla, že akúkoľvek manipuláciu divákov odmieta. „Sme presvedčení, že tvorcovia seriálu Priznanie pristupujú k zobrazovaniu týchto tém čo najcitlivejšie a s rešpektom,“ napísal telerozhlas.

Vulgárnosti neskôr zmazal

Diskusia, v ktorej Ondřejíček vystupujúci v mene stránky Cynická obluda urážal Haľka a rovnako zmýšľajúcich ľudí, sa odohrala vo štvrtok pod facebookovým príspevkom, v ktorom slová pomocného biskupa parodoval.

„Dáky biskup Haľko sa strašidelne rozčúlil, lebo v televízii videl, ako sa pobozkali dve ženy. Treba mu však uznať, že na niekoho, kto má, súdiac podľa názorov, asi tak 184 rokov, biskup Haľko veľmi dobre vyzerá,“ napísala Cynická obluda v popise tohto príspevku. Haľkovi zároveň odkázal, aby sa „vrátil do hrobu“.

Ondřejíček, ktorý je aj občasný komentátorom zmieneného média, si však za svojimi názormi zrejme až tak nestojí. Len krátko po tom, ako sa na internete objavili, z neho aj podľa informácií Štandardu zmizli. Stránku Cynická obluda sleduje takmer 65-tisíc ľudí.

Déjà vu

Ondřejíčkove tvrdé slová prichádzajú len zopár týždňov po jeho vyjadreniach na adresu kresťanskej speváčky Simy Magušinovej. „Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým,“ napísal v novembri v konverzácii so svojím kolegom, komentátorom denníka SME Petrom Tkačenkom.

Po medializácii prípadu sa k téme vyjadrili viaceré osobnosti vrátane expremiérky Ivety Radičovej. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal dokonca preveriť, či výrokmi na adresu umelkyne neprišlo k trestnému činu. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic krátko nato uviedol, že výroky o Magušinovej sú síce nemorálne, ale nie trestné.

Karikaturista sa zopár dní nato za svoje správanie ospravedlnil. „Áno, prestrelil som. Prepáčte. Urazil som ľudí, ktorých som uraziť nechcel, a ani Sima Martausová ako človek nie je tá, s kým mám reálny problém, nie ona je nepriateľ, úplne iní ľudia sú. Jej sa ospravedlňujem zvlášť,“ napísal.


Ďalšie články