Žirinovský: Bieli Američania môžu utiecť na Sibír

Vladimír Žirinovský. Foto: Wikipedia/PereslavlFoto Vladimír Žirinovský. Foto: Wikipedia/PereslavlFoto

Veľmi kontroverzný, ale i obľúbený. Tak by sa dal zhrnúť ruský politik Vladimír Žirinovský, ktorý nedávno varoval pred rozpadom v USA. Podľa neho budú z krajiny do desať rokov utekať bieli Američania, ktorých bude možné usídliť napríklad na Sibíri.

Spojené štáty americké čaká osud Sovietskeho zväzu a keď sa tak stane, belosi budú musieť hľadať útočisko v zahraničí. Vyhlásil to kontroverzný ruský politik Vladimír Volfovič Žirinovský na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram.

Žirinovský stojí na čele Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), ktorá je v zásade populistickým až ultra-nacionalistickým politickým zoskupením. Na konte má viacero kontroverzií.

Napriek tomu patrí medzi populárnych opozičných nevládnych politikov. Podľa niektorých prieskumov obľúbenosti mu vraj v Rusku patrí druhé miesto, hneď po Vladimírovi Putinovi.

„My v ZSSR sme sedemdesiat rokov kŕmili okrajové národy krajiny na úkor Rusov. A v roku 1991 spustili krik o tom, že chcú opustiť ZSSR a Rusi neprišli brániť svoju vlasť, pretože nerozumeli, že je to ich zem,“ znie jedno z vyjadrení politika.

Podobne ako ZSSR

Podľa neho sa za veľkou mlákou deje podobný vnútorný rozpad, aký prežíval Sovietsky zväz. „Nemajú okrajové národy, ale majú Afroameričanov, Mexičanov, všeobecne nebelochov, ktorí si už teraz presadzujú svoju vôľu, zatiaľ čo belosi majú stále viac zakázané rozprávať o svojich právach, kultúre či dejinách,“ zhodnotil Žirinovský.

Časovo sa to vraj odohrá do desiatich rokov. Vtedy už budú belosi menšinou v USA a začnú utekať do okolitých štátov ako Kanada, či dokonca do Austrálie. „Môžu nás tiež poprosiť, aby sme presídlili pár miliónov ľudí na Sibír,“ poznamenal politik.

Podľa neho USA padne preto, lebo nová väčšina zložená z nebelošských menšín nebude schopná udržať doterajšiu vysokú úroveň života, ekonomiky či demokracie. Z jeho strany však v zásade nejde o nové vyjadrenia.

V roku 1992 navštívil Spojené štáty, pričom v tamojšej televízii vyzval na záchranu bielych Američanov, pretože podľa jeho slov ide o hrozbu, že odovzdajú vládu v krajine černochom a Hispáncom. Pred pár rokmi držal palce Donaldovi Trumpovi, aby v prezidentských voľbách porazil Hillary Clintonovú.

Problém? Zhoďme atómovky

Neskôr ho však zavrhol a povedal, že si pripije šampanským na prípadné odvolanie bývalého amerického prezidenta. K tomu však nedošlo a Trump proces ústavnej žaloby ustál.

Žirinovský má čiastočný židovský pôvod, čo má vplyv na jeho vzťah k Izraelu. Podporuje dobré vzťahy medzi oboma krajinami, avšak nástojí, aby v krajine uzákonili ruštinu ako oficiálny jazyk, alebo aby viac dbali na pravoslávnu cirkev.

Viackrát navrhol, aby Rusko použilo atómové zbrane v rámci diplomatických konfliktov. Počas vojny v Čečensku žiadal zrovnať niektoré tamojšie dediny so zemou, zatiaľ čo v roku 2008 chcel zhodiť nukleárne bomby do mora, aby zatopili Britániu.

Inokedy navrhoval, aby Rusi na hraniciach s baltskými štátmi postavili veľké vrtule, ktoré by do týchto krajín fúkali rádioaktívny odpad. Politik má za sebou aj rôzne telesné konflikty. V roku 2005 napríklad vyvolal bitku v parlamente, keď opľul člena strany Rodina, Andreja Saveljeva.


Ďalšie články