Žilinka: Budeme spolupracovať s Ruskom

generálny prokurátor SR Maroš Žilinka Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Generálne prokuratúry Slovenskej republiky a Ruskej federácie sa dohodli na vzájomnej spolupráci. Program spolupráce podpísali počas pracovnej cesty generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho námestníka Jozefa Kanderu v Moskve. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

„Generálni prokurátori sa vzájomne zhodli, že podpis tohto programu spolupráce nie je iba formálnym aktom, ale jeho realizácia prinesie vyváženú a konštruktívnu spoluprácu na expertnej úrovni,“ podotkol Skladan. Spolupráca sa má realizovať v rokoch 2022 a 2023. Týka sa oblastí korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ale aj ochrany práv nezaopatrených detí či osôb so zdravotným postihnutím.

Hovorca ďalej informoval, že sa Žilinka s Kanderom zúčastnili na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry „spoločne so zástupcami rezortov prokuratúry a ministerstiev spravodlivosti z vyše 30 krajín, ako napríklad Belgické kráľovstvo, Bosna a Hercegovina, Grécko, Taliansko, Moldavsko, Nórsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko či Chorvátsko“.

Počas pracovnej cesty Žilinka rokoval o vzájomnej spolupráci aj s generálnym prokurátorom Slovinska Dragom Šketom. Stretol sa s prezidentom Medzinárodnej asociácie prokurátorov Cheol-Kyu Hwangom. Slovenská delegácia GP SR tiež navštívila slovenskú ambasádu v Moskve.

(tasr, ste)


Ďalšie články