Matovič: Očkovací bonus nádherne zabral, kto vraví opak, je hlupák a šíri hoaxy

51. schôdza Národnej rady SR Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Rezort financií posúva posledný termín registrácie penzistov na očkovací bonus. Neočkovaných tento ťah motivoval len okrajovo a úspech mal skôr v súvislosti s treťou dávkou, no záujem o booster zrejme zvyšovali aj iné faktory ako samotná odmena. Minister Igor Matovič ale hovorí o dramatickej výhre nad tými, ktorí boli pri bonuse skeptickí, a ľudí, ktorí sa na neho pozerajú inou optikou, obvinil zo šírenia hoaxov.

Ministerstvo financií (MF) SR posúva posledný termín registrácie seniorov vo veku 60 plus na odmenu za očkovanie. Uviedol to podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Vláda na včerajšom rokovaní prijala nariadenie, ktorým urobila posledné predĺženie termínu. Tentokrát sa nepredlžovali všetky termíny, ale posledný jeden termín,“ povedal Matovič.

Pokračoval, že ľudia, ktorí sa ešte očkovať chcú a čakajú na pridelenie termínu, môžu ísť na očkovanie aj bez daného termínu do 31. januára. „Ak ľudia prídu aj bez registrácie na očkovanie, tak sa to počíta,“ povedal.

Zvyšné termíny sa nemenia. Posledný predĺžený termín MF predĺžilo z technických dôvodov stavu čakárne na očkovanie ľudí 60 plus. „Pridelený termín ešte dokonca januára má skoro 30 000 dôchodcov. Na termín čaká približne 7 000 dôchodcov a keďže je tam riziko, že by ho nemuseli včas dostať, zvolili sme tento postup,“ konštatoval.

Hoaxy od neprajníkov?

Politik na brífingu zároveň neprijal pochybnosti o tom, že očkovací bonus nie je dostatočne efektívny, lebo sa vďaka nemu od jeho spustenia zaočkovalo len necelých 20-tisíc prvoočkovancov nad 60 rokov, čo je len zlomok z celkového počtu nezaštepených starších osôb, ktorých je zhruba 380-tisíc. Inak povedané, po schválení bonusu si dalo aplikovať prvú dávku vakcíny len 5 percent dôchodcov.

Minister financií tvrdí, že cieľom bonusu vlastne nikdy nebolo zvýšiť len počet prvoočkovancov. Hovorí, že verejnú stávku s tými, ktorí spochybňovali účinnosť bonusu, „dramaticky“ vyhral.

„Máme o 260-tisíc očkovaných viac ako hovoril prieskum agentúry Focusu (z konca októbra 2021, pozn. red.). Ak toto niekto považuje za dôkaz nefungovania očkovacej prémie, tak je hlupák,“ povedal s tým, že „jednoducho tých 300 eur nádherne v poslednej chvíli zabralo“.

Podľa výsledkov prieskumu z októbra malo absolvovať podanie tretej dávky 426-tisíc seniorov nad 60 rokov, nakoniec to bolo o vyše 200-tisíc viac. Zavážiť mohla aj zhoršená epidemická situácia či medializované správy o nutnosti posilňovacej dávky.

Šéf OĽaNO tiež skonštatoval, že novinári šíria hoaxy a konšpirácie, ak sa na bonus pozerajú inou optikou. Mali vraj v takom prípade spochybniť prieskum Focusu ako porovnávaciu metódu ešte v decembri minulého roka.

Pokiaľ však cieľom bonusu nebolo dramaticky zvýšiť počet dôchodcov očkovaných prvou dávkou, nie je zrejmé, prečo im naň štát priznáva nárok. Tiež nie je zrejmé, prečo štát posúva „deadline“ registrácie na odmenu.

Lekár: Očkovali sme najmä pred bonusom

Hlavný lekár bratislavského kraja Tomáš Szalay účinnosť finančných stimulov pokiaľ ide o očkovanie spochybnil koncom minulého roka. Uviedol, že starší ľudia boli podľa jeho skúseností z praxe očkovaní najmä v novembri, teda pred schválením uvedeného motivačného opatrenia.

„Počet ľudí 60 plus na tretiu dávku na chvíľu narástol, keď sa prijímal stimul pre seniorov. Ale ktovie, možno je to len koincidencia. V tom čase tiež spustili objednávkový systém s možnosťou výberu termínu očkovania a bez potreby rozmýšľať nad PINom…,“ napísal.

Prvé a druhé dávky v decembri, teda po schválení bonusu, vraj dávali iba zriedkavo. Najviac preto vraj spravila diskusia o lockdowne pre nezaočkovaných. Akonáhle sa u nás v praxi lockdown zmiernil, záujem podľa Szalaya poklesol.

Menej úspechu môže znamenať viac ušetrených peňazí

V súvislosti s odmenou za očkovanie sa pôvodne uvažovalo o 500-eurových poukážkach, ktoré by sa dali uplatniť v reštauráciách, hoteloch alebo v kaderníctvach. Matovič však dostatočnú podporu pre túto podobu v parlamente nezískal a seniori nakoniec dostávajú 200, respektíve 300 eur v hotovosti.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v polovici decembra uviedla, že Matovičova idea ochudobní štátnu pokladnicu o najmenej 142 miliónov eur a najvyššia možná vyplatená suma bude 336 miliónov. Všetko však bude závisieť od počtu ľudí, ktorých sa nakoniec podarí presvedčiť.


Ďalšie články