Norberta Bödöra po pár hodinách doma opäť zadržala polícia

Norbert B. na Najvyššom súde SR. Foto: Martin Baumann/TASR Norbert B. na Najvyššom súde SR. Foto: Martin Baumann/TASR

Podnikateľa Norberta Bödöra obvineného v kauze Dobytkár znova zadržala polícia. Stalo sa tak iba po pár hodinách, ktoré strávil doma.

„V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ NAKA zadržal Norberta B. obvineného v inej trestnej veci. Zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií,“ uviedla Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. Podľa portálu Aktuality.sk policajti zadržali Bödöra po pár hodinách strávených doma.

Podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý okrem iného figuruje v kauze Dobytkár, prepustili z väzby na slobodu. Najvyšší súd tak reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu SR o porušení podnikateľových práv pri predlžovaní väzby.

Ako vysvetlila hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová, rozhodnutím Ústavného súdu zanikol právny titul na pozbavenie osobnej slobody Norberta Bödöra, ktorý „v súlade s judikatúrou ÚS nie je možné napraviť ďalším rozhodnutím súdu, čo nevyhnutne muselo viesť k jeho prepusteniu z väzby na slobodu“.

Obvinenia v kauze Dobytkár sa týkajú korupčnej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). V skupine osôb stíhaných z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú okrem Norberta Bödöra aj bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír Patrika, finančník Martin Kvietik, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada a podnikateľ Peter Kuba.

Súdny proces v tejto kauze sa začne na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, 25. februára 2022. Norbert Bödör čelí aj obvineniam v kauzách Judáš a Očistec.

Smer a Hlas vidia za stíhaním politické dôvody

Prepustenie podnikateľa Norberta Bödöra z väzby považujú strany Smer-SD a Hlas-SD za dôkaz o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní. Za jeho stíhaním vidia politické dôvody.

„Politika má byť súbojom programov, ideí a lepších riešení pre ľudí na Slovensku. Keďže však súčasná vláda nič z toho nemá a zlyháva na každom jednom kroku, uchyľuje sa k šikane politickej opozície a deštrukcii právneho štátu,“ vyhlásil nezaradený poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD.

Líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že Norbert Bödör je nevinný. „Skupina sudcov na Najvyššom súde SR je vzhľadom na vysoký počet rozhodnutí Ústavného súdu SR najčastejším porušovateľom ľudských práv osôb vo výkone väzby, a to predovšetkým v citlivých politických kauzách,“ podotkol. Parlamentná demokracia sa bude musieť podľa jeho slov s touto situáciou v budúcnosti vysporiadať.

(tasr, ste)


Ďalšie články